Zobene pahuljice: Sve što trebate znati i top recepti koje morate probati!
Prehrana

Zobene pahuljice: Sve što trebate znati i top recepti koje morate probati!

Vjerojatno ste u supermarketima zamijetili duge police raznih pahuljica i žitarica koje nose isti nazivnik u trgovinama, a to je najčešće "zdrava hrana". Nažalost, moramo vas razočarati i reći da sve ono što vidite ne spada u kategoriju "zdravoga".

Naime, bitno je razlikovati zdrave pahuljice u koje spadaju npr. zobene pahuljice, od onih koje uglavnom sadrže i niz drugih ne baš korisnih tvari za organizam.

zobene pahuljice

Vrijednost zobenih pahuljica

Zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi, žitarice cjelovitog zrna. Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Pored vlakana, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata, a najbolje od svega je da u samo 100 g sadrže 347 kcal.

Zobene pahuljice sadrže vitamine E, B1, B2 te od minerala cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitokemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje pa čuvaju stanicu od slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti. Zobene su bogate kalcijem, kalijem i magnezijem.

Tu su još i proteini i beta glukan, visokovrijedna vlakna koja su topiva u vodi te snižavaju kolesterol i blokiraju apsorpciju masti u crijevima. Kada je riječ o kolesterolu, zobene pahuljice upravo zbog svog vlaknastog sastava nastupaju poput spužve koja upija kolesterol i izbacuje ga iz organizma. Za sve koji žele riješiti višak masnog tkiva, prehrana zobenim pahuljicama je pravi izbor.

zobene

Osim bogatih nutritivnih vrijednosti, zobene pahuljice su i izvor zdravlja. Prema podacima američke organizacije American Cancer Society, zobene pahuljice:

  • smanjuju količinu toksina u organizmu te fitokemikalijama smanjuju opasnost od karcinoma
  • pomažu u borbi sa žučnim kiselinama
  • pogoduju snižavanju visokog krvnog tlaka
  • pomažu u borbi s raznim oboljenjima kože kao što su atopijski dermatitis, psorijaza ili suha koža

Zob svojim sluzima omekšava i štiti kožu te djeluje blago protuupalno.

Kada razmišljate o zobenim pahuljicama, vjerojatno vam na pamet pada samo doručak kao obrok. Našim receptima pokazat ćemo vam kako zobi nije mjesto samo u jutarnjem dijelu dana već je na mnogobrojne načine možete iskoristiti i za pripremu ostalih obroka.

Kako napraviti savršenu zobenu kašu?

Zobene pahuljice s jogurtom

zobene

Sastojci: 

  • zobene pahuljice
  • par sušenih marelica
  • 1 čašica tekućeg jogurta
  • malo vanilinog šećera
  • 1 žlica javorovog sirupa

Priprema: 

Izmiksajte u blenderu zobene pahuljice. Dodajte narezane marelice te sve još jednom dobro promješajte i ostavite da odstoji. Zatim pripremite jedan tekući jogurt u koji ćete umiješati malo vanilinog šećera i žlicu javorovog sirupa. Obje smjese izlijte u čaše za posluživanje i na njih dodajte svježe voće po želji.

Zobeni keksići s bananom i cimetom

zobeni keksici

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 3 dcl zobenih pahuljica
  • 3 dcl integralnog brašna
  • 1 dcl smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 praška za pecivo
  • 80 g sitno isjeckanog badema
  • 2 manje banane
  • 150 g maslaca
  • 1-1,5 čajne žličice cimeta

Priprema:

Zgnječite banane vilicom, maslac narežite na listiće te usitnite bademe. Ostale sastojke samo spojite s prethodnima i rukama izmiješajte cijelu smjesu.

Preporučeno je rukama i oblikovati kolačiće kao da pravite faširance. Smjesa će vam biti nešto mekša zbog banana pa se pri polaganju na papir za pečenje u protvanu možete malo poslužiti i žlicom kako biste dobili pravilniji oblik. Vaše kolačiće pecite 10 do 12 minuta na 180°C.

Zobena kaša s malinama

zobena kasa

Sastojci:

  • 250 ml mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 5 žlica zobenih pahuljica
  • šaka malina
  • 1 banana

Priprema:

Zagrijte mlijeko neprestano ga miješajući. Kada zavrije smanjite vatru te dodajte 2 žlice meda. Kad se med otopi dodajte 5 žlica zobenih pahuljica. Nakon što malo omekšaju, oko 2 minute, dodajte maline i bananu koju ste prethodno izgnječili vilicom. Kuhajte još minutu-dvije, malo ohladite te poslužite.

Zobeni popečci

zobene popecke

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1 mrkva
  • 1 sitno nasjeckan luk
  • brašno
  • sol i papar, po potrebi

Priprema:

Zobene pahuljice prokuhajte u 2 dcl vode oko 3 minute te ohladite. U ohlađene pahuljice dodajte sitno naribanu mrkvu, nasjeckani luk i začine. Prema potrebi dodajte brašna, kako biste mogli oblikovati popečke. Popržite ih na maslinovom ulju dok ne poprime zlatnu boju.

Za bolji dojam popečke možete oblikovati u kuglice i preliti ih umakom od rajčice ili soja umakom. Mogu biti i odličan prilog uz meso.

Zobene pahuljice s voćem

zobena kasa

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 0,5 šalice soka od jabuke
  • 2 žlice grožđica ili nasjeckanih datulja
  • malo cimeta
  • 1,5 šalice vruće vode
  • pola šalice nasjeckanih banana, borovnica, jagoda ili drugog voća

Priprema:

U zdjelu stavite zobene pahuljice, sok od jabuke (ukoliko imate sokovnik, neka to bude svježe iscijeđen sok), grožđice ili datulje i cimet. Dodajte vruću vodu i promiješajte. Nakon pet minuta jelo je spremno za konzumaciju.

Zobena kaša s medom i bademima

zobena kasa

Sastojci:

  • 4 dcl mlijeka
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice meda
  • 1 šaka badema ili oraha (isjeckanih)

Priprema:

Staviti mlijeko da se grije i dodati pahuljice. Miješati dok ne počne vrenje.. sve dok se ne zgusne, a potom dodati sjeckane bademe. Maknite s vatre i nakon 2-3 minute dodati med i promiješati.

Istresti u posudice i poslužiti hladno ili toplo, kako preferirate.

Zobeni keksi s brusnicama i orasima

zobeni keksi

Sastojci: (za 20-24 velika keksa):

  • 110 gr nasjeckanih tostiranih oraha
  • 170 gr maslaca sobne temperature (može pola maslac pola margarin )
  • 210 gr smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 105 gr glatkog brašna
  • 1/2 žličice sode
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • 260 gr zobenih pahuljica
  • 1 šalica od 250 ml suhih brusnica ili suhih višanja ili grožđica

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Veliki lim iz pećnice obložite papirom za pečenje. Orahe nasjeckajte i malo tostirajte u pećnici 8 - 10 minuta, samo da zamirišu.

Maslac i šećer (ja sam koristila Muscovado nerafinirani smeđi šećer od Enciana) miksajte 2 - 3 minute, pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i tucite dok se ne sjedini. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol, sodu i cimet te sve umiješajte u gornju smjesu. Ručno umiješajte narezane orahe, brusnice i zobene pahuljice.

Za velike kekse koristite američku mjericu od 1/4 cup ili žlicu za sladoled.

Ja sam radila sa mjericom od 1/4 cup. Mjericu napunite smjesom za keks i malo pritisnite rukom ili žlicom te stavljate na pripremljen pleh, pazeći pritom da ostavite dosta razmaka ( oko 5 cm razmaka ) jer će se keksi raširiti. Ja sam stavljala 6 keksa na jedan pleh.

Keks malo pritisnite rukom da dobijete debljinu 1,25 cm.

Pecite 12-15 minuta, dok keksići ne dobiju smećkasti donji obrub, a u sredini će još biti mekani. Ohladite ih kratko prije nego ih stavite na žicu da se potpuno ohlade.

zobena kasa

Donosimo još 10 recepata sa zobenim pahuljicama: 

Nadamo se da smo vam ovim receptima pomogli u idejama kako uvesti zobene pahuljice u vašu svakodnevnu prehranu. Ukoliko i sami smislite neki ukusan obrok od zobenih pahuljica, podijelite ga s nama. Jedva čekamo probati!

Zobene pahuljice možete kupiti u fitness.com.hr webshopu.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 40 komentara na ovu temu
Forum
Jedem ih skoro svako jutro i evo neki dan citam da razne zitarice medu kojima su i zobene pahuljice mogu biti pune AFLATOKSINA(znaci ne alfatoksina,nego afla)i navodno su jako jako stetni za ljudski organizam(ma da!).Eto,buba u uho mi je uspjesno stavljena.Ako netko zna nesto vise o tome,nek se raspise.
Perinjo
28.03.16. u 22:51
line
@Perinjo

Ne znam cemu panika,

Aflatoksini su toksicni produkti plijesni, i te iste opasne tvari mogu bi prisutne i u mesu, jajima, vocu, povrcu, orasastim plodovima, mlijeku itd...

To je odprilike jednako kao da kazes da neces jest jaja jer se bojis salmonele, ili neces jest meso da ne dobijes trihinelozu.

Jednostavno opasnost vreba iz apsolutno svega sto unosimo u nase tijelo svakodnevno, pa i sama voda. 
Mnogo faktora igra od samog proizvodaca pa do nase probave; u kakvim uslovima je proizvedena, kada je proizv., kako je skladistena,  te u konacnici kako je pripremljena... 
Ali ja bi rekao da se najveci problemi desavaju pri samom skladistenju, i to uglavnom u nasem kucanstvu...

Koliko ti se puta desilo da je sir koji si otvorio dobio pljesan jer ga nisi pojeo u par dana, da ti se odmrznuto meso usmrdilo jer je stajalao koji dan duze u frizideru, ili da su zobene proklicale jer je vrecica stajala danima-tjednima otvorena?

Kuzis sto govorim. Smile


CeLe111
29.03.16. u 09:53
line
Svaki dan zobene bar jednom, i tako veæ ...7 godina.....živa i zdrava Smile 

Postoji li uopæe neka namirnica oko koje se nije bar jednom digla neka halabuka?
Gym_girl
29.03.16. u 10:37
line
pitanje.... meni su zobene s mlijekom nešto toliko fino da ne mogu prestati jesti dok mi stvarno nije dosta. znam pojesti, reklobise, 2 tanjura puna zobenih i mlijeka. to bi bilo jedno, sigurno 20 dekagrama zobenih... je li to previše? ne znam uopće postoji li neko zdravstveno ograničenje, osim onog zdravorazumskog? koliko vi jedete u jednom obroku?
kejt-herself
28.04.16. u 11:52
line
Kejt pokusaj ih skuhati u mlijeku, jako povecaju volumen i garantiram da ih neces moci pojesti toliko
Recimo na 5 zlica zobenih (otprilike 40-ak i nesto grama) stavim 2,5 dl mlijeka ili vode i dobijem solidan dorucak u kombinaciji s bananom i/ili jabukom, kakaom, cimetom... Ili ako je u vodi onda posni, cimet, visnje il tak nesto.
Mozes pokusati s 80g zobenih ak hoces i pola l tekucine, npr 2.5 dl mlijeka, 2.5 dl vode i kad se skuhaju stavi ekstrakt vanilije i malu zlicicu meda za dodatni mmm efekt

yasska
28.04.16. u 13:27
line
hvala ti, yasska, definitivno moram smanjiti količinu, a ovo što si rekla zvuči logično. probat ću! treba čekati da se poveća volumen, a ne navaliti odmah na njih.
kejt-herself
28.04.16. u 13:54
line
uhvati me smijeh kad vidim da vi mjerite količinu u nekoliko žlica, a ja krkam iz škarnicla. ajme majko.
kejt-herself
28.04.16. u 13:56
line
Nema na cemu stvarno :) Generalno ne treba se opsesivno zamarati mjerenjem, al definitivno dobro dodje dok ne skuzis koliko cega jedes i kako funkcioniras
yasska
28.04.16. u 14:45
line
Clanak je odlican probat cu par recepata Hvala :)
Luis309
25.12.17. u 09:01
line
MISLIN DA STVARNO NE TREBA MJERUCKATI.
zd23-0s
08.04.18. u 19:48
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 29.01.2019
Piše:
I.T.