Božićna akcija: iskoristi do 30% popusta na kettlebelle, bučice i pločaste utege!

Zobene pahuljice: Sve što trebate znati i top recepti koje morate probati!

Image

Vjerojatno ste u supermarketima zamijetili duge police raznih pahuljica i žitarica koje nose isti nazivnik u trgovinama, a to je najčešće "zdrava hrana". Nažalost, moramo vas razočarati i reći da sve ono što vidite ne spada u kategoriju "zdravoga".

Naime, bitno je razlikovati zdrave pahuljice u koje spadaju npr. zobene pahuljice, od onih koje uglavnom sadrže i niz drugih ne baš korisnih tvari za organizam.

zobene pahuljice

Vrijednost zobenih pahuljica

Zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi, žitarice cjelovitog zrna. Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Pored vlakana, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata, a najbolje od svega je da u samo 100 g sadrže 347 kcal.

Zobene pahuljice sadrže vitamine E, B1, B2 te od minerala cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitokemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje pa čuvaju stanicu od slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti. Zobene su bogate kalcijem, kalijem i magnezijem.

Tu su još i proteini i beta glukan, visokovrijedna vlakna koja su topiva u vodi te snižavaju kolesterol i blokiraju apsorpciju masti u crijevima. Kada je riječ o kolesterolu, zobene pahuljice upravo zbog svog vlaknastog sastava nastupaju poput spužve koja upija kolesterol i izbacuje ga iz organizma. Za sve koji žele riješiti višak masnog tkiva, prehrana zobenim pahuljicama je pravi izbor.

zobene

Osim bogatih nutritivnih vrijednosti, zobene pahuljice su i izvor zdravlja. Prema podacima američke organizacije American Cancer Society, zobene pahuljice:

  • smanjuju količinu toksina u organizmu te fitokemikalijama smanjuju opasnost od karcinoma
  • pomažu u borbi sa žučnim kiselinama
  • pogoduju snižavanju visokog krvnog tlaka
  • pomažu u borbi s raznim oboljenjima kože kao što su atopijski dermatitis, psorijaza ili suha koža

Zob svojim sluzima omekšava i štiti kožu te djeluje blago protuupalno.

Kada razmišljate o zobenim pahuljicama, vjerojatno vam na pamet pada samo doručak kao obrok. Našim receptima pokazat ćemo vam kako zobi nije mjesto samo u jutarnjem dijelu dana već je na mnogobrojne načine možete iskoristiti i za pripremu ostalih obroka.

Kako napraviti savršenu zobenu kašu?

Zobene pahuljice s jogurtom

zobene

Sastojci: 

  • zobene pahuljice
  • par sušenih marelica
  • 1 čašica tekućeg jogurta
  • malo vanilinog šećera
  • 1 žlica javorovog sirupa

Priprema: 

Izmiksajte u blenderu zobene pahuljice. Dodajte narezane marelice te sve još jednom dobro promješajte i ostavite da odstoji. Zatim pripremite jedan tekući jogurt u koji ćete umiješati malo vanilinog šećera i žlicu javorovog sirupa. Obje smjese izlijte u čaše za posluživanje i na njih dodajte svježe voće po želji.

Zobeni keksići s bananom i cimetom

zobeni keksici

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 3 dcl zobenih pahuljica
  • 3 dcl integralnog brašna
  • 1 dcl smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 praška za pecivo
  • 80 g sitno isjeckanog badema
  • 2 manje banane
  • 150 g maslaca
  • 1-1,5 čajne žličice cimeta

Priprema:

Zgnječite banane vilicom, maslac narežite na listiće te usitnite bademe. Ostale sastojke samo spojite s prethodnima i rukama izmiješajte cijelu smjesu.

Preporučeno je rukama i oblikovati kolačiće kao da pravite faširance. Smjesa će vam biti nešto mekša zbog banana pa se pri polaganju na papir za pečenje u protvanu možete malo poslužiti i žlicom kako biste dobili pravilniji oblik. Vaše kolačiće pecite 10 do 12 minuta na 180°C.

Zobena kaša s malinama

zobena kasa

Sastojci:

  • 250 ml mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 5 žlica zobenih pahuljica
  • šaka malina
  • 1 banana

Priprema:

Zagrijte mlijeko neprestano ga miješajući. Kada zavrije smanjite vatru te dodajte 2 žlice meda. Kad se med otopi dodajte 5 žlica zobenih pahuljica. Nakon što malo omekšaju, oko 2 minute, dodajte maline i bananu koju ste prethodno izgnječili vilicom. Kuhajte još minutu-dvije, malo ohladite te poslužite.

Zobeni popečci

zobene popecke

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1 mrkva
  • 1 sitno nasjeckan luk
  • brašno
  • sol i papar, po potrebi

Priprema:

Zobene pahuljice prokuhajte u 2 dcl vode oko 3 minute te ohladite. U ohlađene pahuljice dodajte sitno naribanu mrkvu, nasjeckani luk i začine. Prema potrebi dodajte brašna, kako biste mogli oblikovati popečke. Popržite ih na maslinovom ulju dok ne poprime zlatnu boju.

Za bolji dojam popečke možete oblikovati u kuglice i preliti ih umakom od rajčice ili soja umakom. Mogu biti i odličan prilog uz meso.

Zobene pahuljice s voćem

zobena kasa

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 0,5 šalice soka od jabuke
  • 2 žlice grožđica ili nasjeckanih datulja
  • malo cimeta
  • 1,5 šalice vruće vode
  • pola šalice nasjeckanih banana, borovnica, jagoda ili drugog voća

Priprema:

U zdjelu stavite zobene pahuljice, sok od jabuke (ukoliko imate sokovnik, neka to bude svježe iscijeđen sok), grožđice ili datulje i cimet. Dodajte vruću vodu i promiješajte. Nakon pet minuta jelo je spremno za konzumaciju.

Zobena kaša s medom i bademima

zobena kasa

Sastojci:

  • 4 dcl mlijeka
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice meda
  • 1 šaka badema ili oraha (isjeckanih)

Priprema:

Staviti mlijeko da se grije i dodati pahuljice. Miješati dok ne počne vrenje.. sve dok se ne zgusne, a potom dodati sjeckane bademe. Maknite s vatre i nakon 2-3 minute dodati med i promiješati.

Istresti u posudice i poslužiti hladno ili toplo, kako preferirate.

Zobeni keksi s brusnicama i orasima

zobeni keksi

Sastojci: (za 20-24 velika keksa):

  • 110 gr nasjeckanih tostiranih oraha
  • 170 gr maslaca sobne temperature (može pola maslac pola margarin )
  • 210 gr smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 105 gr glatkog brašna
  • 1/2 žličice sode
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • 260 gr zobenih pahuljica
  • 1 šalica od 250 ml suhih brusnica ili suhih višanja ili grožđica

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Veliki lim iz pećnice obložite papirom za pečenje. Orahe nasjeckajte i malo tostirajte u pećnici 8 - 10 minuta, samo da zamirišu.

Maslac i šećer (ja sam koristila Muscovado nerafinirani smeđi šećer od Enciana) miksajte 2 - 3 minute, pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i tucite dok se ne sjedini. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol, sodu i cimet te sve umiješajte u gornju smjesu. Ručno umiješajte narezane orahe, brusnice i zobene pahuljice.

Za velike kekse koristite američku mjericu od 1/4 cup ili žlicu za sladoled.

Ja sam radila sa mjericom od 1/4 cup. Mjericu napunite smjesom za keks i malo pritisnite rukom ili žlicom te stavljate na pripremljen pleh, pazeći pritom da ostavite dosta razmaka ( oko 5 cm razmaka ) jer će se keksi raširiti. Ja sam stavljala 6 keksa na jedan pleh.

Keks malo pritisnite rukom da dobijete debljinu 1,25 cm.

Pecite 12-15 minuta, dok keksići ne dobiju smećkasti donji obrub, a u sredini će još biti mekani. Ohladite ih kratko prije nego ih stavite na žicu da se potpuno ohlade.

zobena kasa

Donosimo još 10 recepata sa zobenim pahuljicama: 

Nadamo se da smo vam ovim receptima pomogli u idejama kako uvesti zobene pahuljice u vašu svakodnevnu prehranu. Ukoliko i sami smislite neki ukusan obrok od zobenih pahuljica, podijelite ga s nama. Jedva čekamo probati!

Zobene pahuljice možete kupiti u fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 29.01.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!