NOVA Fitness.com.hr trgovina u Zagrebu - 15% popusta na sve do kraja mjeseca!

Avokado

Avokada zaista možemo nazvati voćem koje je potpuno drugačije od bilo kojeg drugog voća.

Vidi sve recepte

Avokada zaista možemo nazvati voćem koje je potpuno drugačije od bilo kojeg drugog voća. Dok je za sve ostalo voće karakteristično da se primarno sastoje od ugljikohidrata, kod avokada to nije slučaj – ovo voće obiluje mastima. Niz je studija koje potvrđuju iznimnu nutritivnu i zdravstvenu vrijednost avokada upravo zbog njegovog sastava.

Nutritivna vrijednost avokada

U 100 grama avokada nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:

  • 160 kalorija
  • Ugljikohidrati: 9 grama
  • Od toga vlakna: 7 grama
  • Proteini: 2 grama
  • Masti: 15 grama

Niz je vrsta avokada, a ovisno o vrsti njegova veličina može biti u rasponu o 200 grama do preko 1 kg. Najpoznatija vrsta kod nas je Hass avokado pa ćemo o njemu detaljnije i pisati.

U avokadu se nalazi 20 vitamina i minerala što ga čini pravom riznicom. Bogat je izvor vitamina C, K, E te vitamina B skupine a od minerala najviše obiluje kalijem (u 100 g ima više kalija od banane).

Osim toga, avokado je bogat magnezijem, manganom, bakrom, željezom, cinkom i fosforom. Iako ima visok udio masti, avokado gotovo uopće ne sadrži kolesterol ili natrij te ima nizak udio zasićenih masti.

Uz sve navedeno, avokado je relativno bogat i vlaknima (7 g u 100g). vlakna doprinose regulaciji tjelesne težine, regulaciji šećera u krvi te su usko povezana sa smanjenim rizikom od razvoja niza bolesti.

U avokadu nalazimo i topiva i netopiva vlakna što znači da ovaj plod ne samo da pomaže u svemu navedenom, već i hrani zdrave bakterije u crijevima koje pomažu optimalnom funkcioniranju organizma.

Avokado je jednostavno uključiti u prehranu, od konzumacije u izvornom obliku, do različitih smoothieja, namaza ili kao dio drugih jela ili slastica. 

3 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom