Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Borovnice

Borovnice je vrlo jednostavno uključiti u prehranu, bez obzira govorimo li o svježim ili zamrznutim bobicama.

Vidi sve recepte

Voće iz skupine bobičastog voća zacijelo spada među najzdravije na svijetu, a mnogi kao najdraže među njima ističu upravo borovnice. Borovnice su na popisu najzdravijih namirnica, općenito, zbog svoje iznimne nutritivne vrijednosti: bogat su izvor vitamina i minerala: kalija, vitamina C, B6 i K. Najvažnija komponenta borovnica je flavonoid antocijanin koji djeluje kao antoksidans koji štiti od oksidativnog stresa uzrokovanog djelovanjem slobodnih radikala.

Niz je prednosti konzumacije borovnica, a među njima su pozitivan utjecaj na zdravlje kostiju i kože, snižavanje krvnog tlaka, kontrola dijabetesa, zaštita od kardiovaskularnih bolesti, sprječavanju razvoja pojedinih vrsta karcinoma te pozitivnog djelovanja na mentalno zdravlje.

Borovnice je vrlo jednostavno uključiti u prehranu, bez obzira govorimo li o svježim ili zamrznutim bobicama. Od pekmeza, džemova, smoothieja do kolača, štrudli ili nadjeva za palačinke, borovnice će uvijek naći put do vašeg želuca.

Zbog sastava koji imaju borovnicama se pripisuje niz pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje, od zaštite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, do jačanja kostiju, doprinosa mentalnom zdravlju i regulacije krvnoga tlaka.

Nutritivna vrijednost na 100 grama

  • Proteini – 0,7 g
  • Ugljikohidrati – 14 g
  • Masti – 0,3 g
22 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom