Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kikiriki

Kikiriki je iznimno nutritivno bogata namirnica koja obiluje proteinima i zdravim mastima.

Vidi sve recepte

Iako ga svi automatski svrstavamo među orašaste plodove, kikiriki je zapravo mahunarka koja svoje porijeklo vuče iz Južne Amerike. Kikiriki je iznimno nutritivno bogata namirnica koja obiluje proteinima i zdravim mastima.

Nutritivna vrijednost kikirikija

U 100 grama kikirikija nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:

  • 567 kalorija
  • Ugljikohidrati: 16 grama
  • Od toga vlakna: 9 grama
  • Proteini: 26 grama
  • Masti: 49 grama

Masti koje nalazimo u kikirikiju se nazivaju arašidovim, a 44-55% su mono i polinezasićene masn kiseline. Kikiriki je izvrstan izvor biljnih proteina, no proteini arašin i konarašin su alergeni koji često izazivaju reakcije kod ljudi, često i životno opasne.

Od vitamina i minerala, kikiriki je bogat vitaminima B-kompleksa, vitaminom E te bakrom, manganom, fosforom i magnezijem.

Kikiriki sadrži resveratrol, polifenol koji povoljno utječe na kardiovaskularna oboljenja i na sprečavanje propadanja stanice u procesu oksidacije. Osim toga, resveratrol pomaže u korištenju šećera za energiju i kontroli rasta masnih stanica.

Kikirikiju se pripisuje pozitivan utjecaj na kontrolu i regulaciju tjelesne težine. Osim toga, ovaj plod doprinosi kardiovaskularnom zdravlju te prevenciji razvoja žučnih kamenaca.

24 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom