Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Limun

Uz vitamin C koji mu je prva uzdanica, limun je bogat i vlaknima, a posebice pektinom koji sudjeluje u snižavanju razine šećera u krvi.

Vidi sve recepte

Limun pripada porodici citrusa, uz naranče, mandarine, limetu i grejp. Koristi ga se u kulinarstvu, od toga da ga se jede samostalnog do izrade limunade, dodavanja čaju, ali i u mnogim slasticama te umjesto octa u različitim salatama.

Nutritivna vrijednost limuna

U 100 grama limuna nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:

  • Ugljikohidrati: 9 g
  • Proteini: 1,1 g
  • Masti: 0,3 g

Limun je izvrstan izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji sudjeluje u jačanju imuniteta i borbi protiv slobodnih radikala koje se smatra odgovornima za razvoj niza bolesti, među kojima su i neki karcinomi i kardiovaskularne bolesti.

Uz vitamin C koji mu je prva uzdanica, limun je bogat i vlaknima, a posebice pektinom koji sudjeluje u snižavanju razine šećera u krvi kroz svojstvo usporavanja probave šećera i škroba.

Nadalje, u limunu nalazimo kalij, vitamin B6, folnu kiselinu te niz drugih sastojaka koji ga čine voćem s iznimnim pozitivnim djelovanjem na ljudsko zdravlje.

Uz svoju samostalnu vrijednost, limun je izvrstan i za poboljšanje apsorpcije drugih nutrijenata, poput primjerice željeza i karotenoida pa on i ovdje ima značajno djelovanje i treba svakako naći mjesto u svačijem jelovniku.

63 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom