Jagode

Jagode su izvrstan izvor vitamina C i mangana, a sadrže i veću količinu folata (vitamin B9) i kalija.

Vidi sve recepte

Jagode su mnogima najdraže voće. Jagode kakve mi poznajemo hibrid su dviju vrsta divljih jagoda iz Sjeverne Amerike i Čilea.

Jagode su izvrstan izvor vitamina C i mangana, a sadrže i veću količinu folata (vitamin B9) i kalija.

Bogate su antioksidansima i biljnim sastojcima koji doprinose srčanom zdravlju i kontroli razine šećera u krvi.

Obično jagode konzumiramo svježe i sirove, ali od njih se mogu raditi i pekmezi, marmelade i različiti deserti ili smoothieji.

Vitamini i minerali u jagodama

Jagode su najbogatije sljedećim vitaminima i mineralima:

  • Vitamin C. Jagode su izvrstan izvor vitamina C, antioksidansa neophodnog za zdravlje imuniteta i kože.
  • Mangan. Često se nalazi u velikim količinama u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Ovaj element u tragovima važan je za mnoge procese u ljudskom tijelu.
  • Folati (vitamin B9). Jedan od vitamina skupine B koji je važan za normalan rast tkiva i staničnu funkciju. Također, koristan je za trudnice i starije odrasle osobe.
  • Kalij. Ovaj mineral sudjeluje u mnogim esencijalnim tjelesnim funkcijama, poput regulacije krvnog tlaka.

Nutritivna vrijednost jagoda

Jagode se uglavnom sastoje od vode (91%) i ugljikohidrata (7,7%). Sadrže male količine masti (0,3%) i bjelančevina (0,7%).

U 100 grama jagoda nalazimo sljedeći nutritivni sastav:

  • Kalorije: 32
  • Voda: 91%
  • Proteini: 0,7 grama
  • Ugljikohidrati: 7,7 grama
  • Šećeri: 4,9 grama
  • Vlakna: 2 grama
  • Masnoće: 0,3 grama

Jagode imaju relativno nizak glikemijski indeksa (GI) 40. To znači da jagode ne bi trebale dovesti do velikih porasta u razini šećera u krvi i smatraju se sigurnim za konzumaciju za osobe s dijabetesom.

Gotovo 30% ugljikohidrata u jagodama čine vlakna, topiva i netopiva. Prehrambena vlakna važna su kao potpora prijateljskim bakterijama u crijevima i za poboljšanje probavnog zdravlja. Korisna su i u procesu mršavljenja, a mogu pomoći i u sprječavanju mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti konzumacije jagoda

Konzumacija jagoda povezana je sa smanjenjem rizika od niza kroničnih bolesti. Jagode poboljšavaju kardiorespiratorno zdravlje, reguliraju krvni tlak te pomaže u smanjenju rizika od razvoja karcinoma.

Kod nekih osoba, jagode mogu izazvati alergijsku reakciju. Naime, one sadrže protein koji može potaknuti alergijsku reakciju i simptome poput svrbeža u ustima i grlu, osip, glavobolju te oticanje usta, lica, jezika i grla, ali i poteškoće s disanje.

22 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom