Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Cink: jedan od najvažnijih minerala za rast i razvoj, plodnost i dobar imunitet!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Na cink se u običnom životu potpuno zaboravlja osim u slučaju kad zakaže rast djece i muška potencija. Treba međutim, uzeti u obzir banalnu činjenicu da sudjeluje u radu 300 enzima među kojima su i oni odgovorni za sintezu DNA i RNA!

Nije teško zaključiti koliko je važan u preopterećenom i stresnom organizmu vrhunskih sportaša. Tko razumije što znače enzimi u organizmu, ne treba mu dodatnih objašnjavanja; ako dakle cinka nema, zasigurno će nešto "zaštekati".

Središnja uloga cinka u staničnoj diobi, sintezi proteina i rastu čini dojenčad, djecu, adolescente i trudnice posebno rizičnim skupinama za neadekvatan unos cinka.

cink

Uloga cinka u metaboličkim procesima

Cink je prisutan u svim tjelesnim tkivima i tekućinama. Ukupna količina ovog minerala koju nalazimo u organizmu je oko 2 grama. Cink je esencijalna komponenta u preko 300 enzima koji sudjeluju u sintezi i degradaciji ugljikohidrata, lipida, proteina i nukleinskih kiselina, ali i metabolizmu drugih mikronutrijenata. Nadalje, cink stabilizira molekularnu strukturu dijelova stanice i membrane te doprinosi na ovaj način očuvanju integriteta i stanice i cjelokupnih tkiva.

Cink igra ključnu ulogu u održavanju imuniteta, a ozbiljan manjak cinka rezultira retardacijama u rastu, odgođenom spolnom i koštanom sazrijevanju, lezijama na koži, alopecijom, povećanom riziku od infekcija zbog narušenog imuniteta te različitim bihevioralnim promjenama.

Cink regulira rast stanica i zarastanje rana (sjetite se bijele cinkove masti), sudjeluje u sintezi proteina, "uređuje" plodnost, pomaže reprodukciji stanica, jača imunitet i štiti protiv slobodnih radikala. Naravno, sve nabrojane funkcije cinka su znanstveno valorizirane o čemu svjedoči i bogata literatura.

Metabolizam cinka

Apsorpcija cinka događa se u tankom crijevu. Istovremeno, gubitak cinka se događa kroz bubrege, crijeva i kožu. Gubitak cinka je povećan kroz urin u slučajevima gladovanja i mišićnog katabolizma.

cink

Djelovanje cinka

I sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela - cink i prehlada. Propisnim pokusima s dvostrukom slijepom probom utvrđeno je da pastile cinka skraćuju vrijeme trajanje prehlade kod odraslih osoba.

Kod djece taj učinak ne postoji što nitko do sada nije objasnio. U pokusima koji su doveli do uspjeha, korišteni su cink glukonat i cink glukonat-glicin u obliku žvačljivih pastila. Svaka pastila je sadržavala 15-25 mg cinka. Ne treba spominjati što to znači za milijune onih koji svaki čas imaju prehladu.

Svim korisnicima cink tableta ili pastila upozorenje; pogledajte da li sadrže limunsku ili vinsku kiselinu jer zbog interakcije djelovanje cinka može biti blokirano. I još nešto; nemojte uzimati druge soli cinka jer učinak za sada postižu samo ovi koji su spomenuti.

Postoji i provjerena tehnika; pastile cinka treba uzimati na prvi znak "škakljanja" u grlu ili nosu i to u dozi od 10 pastila dnevno (sisanjem kao bonbone). Uzima se za vrijeme trajanja "bolesti" i čim se simptomi izgube treba prestati s uzimanjem.

Cink služi kao izvrsna pomoć kod zacjeljivanja rana (cinkova mast) kod neplodnosti muškaraca, kod manjih ozljeda, noćnog sljepila, infekcija, kod športaša pod režimom jakog treninga, kod hiperplazije prostate itd.

cink

Gdje nalazimo cink?

Hrana iz mora, a osobito školjkaši su bogati cinkom, zatim, crveno meso, jaja, tofu (podsiren cinkovim solima), grah i grašak te pšenične klice.

Nemasno crveno meso, punozrnate žitarice i mahunarke sadrže najviše doze cinka 25-50 mg/kg (380-760 µmol/kg). Prerađene žitarice s niskom razinom ekstrakcije, riža i meso s visokim udjelom masti imaju umjerenu količinu cinka 10-25 mg/kg (150-380 µmol/kg). Riba, korijenje, zeleno lisnato povrće i voće su umjereni izvori cinka <10 mg/kg (<150 µmol/kg).

cink

Doziranje i toksičnost

Preporučena dnevna količina (RDA) cinka je 12-15 mg. Laganom deficitu cinka najviše su izloženi trudnice i tinejdžeri pa se oni suplementiraju s 25-30 mg dnevno što se smatra umjerenim. Premda će sportaši uzimati i više, smatra se da je 15 mg dnevno dovoljno.

Količine od 50 mg dnevno, rezervirane su za posebna stanja, o čemu odlučuje liječnik. Treba shvatiti da količina unešenog cinka uvelike ovisi o prehrambenim navikama; jasno je da će ljubitelji hrane iz mora bolje stajati od onih koji najdalje odu do svoje samoposluge!

Trovanje cinkom je vrlo rijetko i događa se samo u posebnim okolnostima. Kod povećanih doza do 300 mg dnevno mogu se javiti nagon za povraćanjem, bolovi u želucu, iritacija usta, a moguće da dođe i do poremećaja u imunološkom sustavu.

Budući da cink blokira apsorpciju bakra, ne preporučuje se dulje uzimanje. Suprotno ranijim radovima kako cink nije dobar za probleme Alzheimerove bolesti, utvrđena su poboljšanja nakon njegovog suplementiranja.

Cink možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 15.10.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!