Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Cimet

Cimet je finog i slatkog mirisa, pomalo ljutog okusa, topao i ugodan.

Vidi sve recepte

Cimet je jedan od začina čije korištenje se bilježi u pradavnim vremenima. Najveći proizvođač cimeta je Indonezija, a u trgovinama možete pronaći cejlonski i kasija cimet.

Upravo je cejlonski cimet onaj koji ima niz nutritivnih vrijednosti, pa prilikom kupnje obratite pozornost da kupujete upravo njega. On je finog i slatkog mirisa, pomalo ljutog okusa, topao i ugodan.

Nutritivna vrijednost cimeta

U 100 grama cimeta nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:

  • 247 kalorija
  • Ugljikohidrati: 81 grama
  • Od toga vlakna: 53 grama
  • Proteini: 4 grama
  • Masti: 1,2 grama

Od mikronutrijenata cimet sadrži minerale mangan, željezo, kalcij, bakar i cink te vitamine – B2, B6, C i K. Od pozitivnih utjecaja cimeta na ljudsko zdravlje ističu se sprječavanje pojave gljivica jer ima snažno antimikotikno djelovanje, a cimet djeluje i na bakterije, naročito na Escherichiu Coli.

Budući da cimet ima termički efekt na organizam, djeluje na ublažavanje simptoma prehlade i gripe, a uz to posjeduje salicilate koji snižavaju tjelesnu temperaturu te imaju protuupalno djelovanje.

Cimetu se pripisuje pozitivan utjecaj na regulaciju razine šećera u krvi. Osim toga, smatra se da cimet suzbija širenje leukemije i limfoma, smanjuje količinu lošeg LDL kolesterola u krvi uzimanjem samo pola žličice cimeta dnevno; poboljšava aktivnost i prokrvljenost mozga te tako djeluje na gubitak pamćenja i stres.

35 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom