Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice imaju izvrsnu nutritivnu vrijednost i sastav i doprinose održavanju i regulaciji tjelesne težine.

Vidi sve recepte

Zobene pahuljice su često prva asocijacija kad pomislite na zdravi doručak. No, zobene pahuljice su to mjesto stekle zasluženo jer imaju izvrsnu nutritivnu vrijednost i sastav i doprinose održavanju i regulaciji tjelesne težine.

Zobene pahuljice su bogate vlaknima i kompleksnim ugljikohidratima. Vlakna usporavaju probavu ugljikohidrata i zaslužne su za duži osjećaj sitosti nakon konzumacije obroka sa zobenim pahuljicama, a i zobene se sporo otpuštaju te ne izazivaju veće skokove razine šećera u krvi čime smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Od mikronutrijenata, zobene pahuljice sadrže vitamine E, B1, B2 te od minerala cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitokemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje i čuvaju stanicu od slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti. Zobene su bogate kalcijem, kalijem i magnezijem.

Osim toga, zobene pahuljice su žitarice bogate proteinima i beta glukanom, visokovrijednim vlaknom topivim u vodi koji snažno jača imunitet te utječe na snižavanje razine kolesterola te blokira apsorpciju masti u crijevima.

Dodatno, zobene pahuljice pomažu u izbacivanju toksina iz tijela, smiruju tegobe sa žučnom kiselinom, utječu na snižavanje i regulaciju krvnog tlaka, te olakšavaju tegobe izazvane atopijskim dermatitisom, psorijazom ili suhom kožom.

Sa zobenim pahuljicama moguće je napraviti niz obroka, od klasične zobene kaže, do smoothieja sa zobenima, različitih energetskih pločica i sličnih kolača i zdravih slastica.

Nutritivna vrijednost na 100 grama:

  • Proteini – 16 g
  • Ugljikohidrati – 66 g
  • Masti – 7 g
55 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom