Poklanjamo ti kupon kod za 10% popusta u webshopu

Jaja

Jaja se svrstavaju među nutritivno najbogatije namirnice na svijetu.

Vidi sve recepte

Jaja su nesumnjivo namirnica kojoj se može pripisati pridjev „supernamirnice“ ili „superhrane“. Naime, jaja su bogata nutrijentima, a često upravo onima koji nedostaju u prehrani suvremenog čovjeka.

Iznimna nutritivna vrijednost

Jaja se svrstavaju među nutritivno najbogatije namirnice na svijetu. Jaje se smatra „zlatnim standardom“ za mjerenje biološke vrijednosti proteina. U samo jednom jajetu prosječno nalazimo:

  • Kalorije: 77
  • Proteini: 6 grama
  • Masnoće: 5 grama
  • Ugljikohidrati: manje od 1 grama

Osim toga, u jajima nalazimo vitamine A, vitamine B-kompleksa te fosfor i selen u većim količinama. Osim toga, u manjim količinama u jajima nalazimo i vitamine D, E, K, B6 te kalcij i cink.

Bogato je nutrijentima koji čuvaju organizam od bolesti poput luteina ili zeaksantina, karotenoida koji smanjuju mnoge degenerativne procese. Jaje je bogato i kolinom, koji se povezuje s održavanjem zdravlja mozga.

Jaja su odličan izvor selena i zadovoljavaju čak 45 % dnevnih potreba za selenom. Selen se ugrađuje u više proteina u tijelu, koje nazivamo selenoproteinima (npr. glutation-peroksidaza),  a koji imaju brojne funkcije u organizmu, poglavito antioksidativne i protuupalne. Glikemijsko opterećenje za jaja je vrlo nisko jer ne sadrži uopće ugljikohidrate.

Imaju visok udio kolesterola, ali ne utječu na kolesterol u krvi

Istina je da jaja imaju visok udio kolesterola: u samo jednom jajetu nalazi se prosječno 212 mg kolesterola što je više od pola preporučenog dnevnog unosa. No, unos kolesterola ne utječe na razinu kolesterola u krvi, za čiju proizvodnju u organizmu je zadužena jetra.

Dodatno, dokazano je da konzumacija jaja utječe na porast HDL, odnosno „dobrog“ kolesterola koji utječe na smanjenje rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.

28 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom