Za odličan početak dana: Tri recepta za pripremu zobene kaše

Image

Mnogima je jutro nezamislivo bez ukusne zobene kaše. Zobene pahuljice su izvor kvalitetnih ugljikohidrata koji će vas duže vrijeme držati sitima i dati vam energije za aktivnosti koji slijede u danu.

Donosimo tri ideje za pripremu zobene kaše: jednu slanu i dvije slatke!

Slana zobena kaša s povrćem i jajetom

Pogledajte video:

 

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 100 g ribane mrkve
  • 100 g ribane tikvice
  • Svježi vlasac
  • Sol, svježe mljeveni papar
  • 500 ml vode
  • 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
  • 1 kuhano jaje (tvrdo ili meko kuhano, po ukusu)

Slana zobena kaša s povrćem i jajetom 

Priprema:

  1. Na ugrijanom maslinovom ulju propirjati ribanu mrkvu i tikvicu. Dodati sjeckani svježi vlasac (može i neko drugo svježe ili sušeno začinsko bilje po želji), pola žličice soli i svježe mljeveni papar. Pirajti oko 5 minuta dok povrće malo ne omekša. Maknuti s vatre.
  2. U lončiću zakipiti vodu s prstohvatom soli. Dodati zobene pahuljice, promiješati (paziti da ne iskipi), pa na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje kuhati do željene gustoće kašice - oko 5 - 10 minuta. Po potrebi još malo posoliti ako je potrebno.
  3. Kašicu prebaciti u zdjelice, dodati pirjano povrće te promiješati. Dodati kriškice kuhanog jajeta te dekorirati s još malo svježeg vlasca i mljevenim paparom.

Po želji možete s povrćem prepirjati i malo pureće salame, ako želite i malo mesa u svom doručku.

Slana zobena kaša s povrćem i jajetom 

Čokoladna zobena kaša sa šumskim voćem

Pogledajte video:

Sastojci za 2 osobe:

Čokoladna zobena kaša sa šumskim voćem

Priprema:

  1. Prvo namočiti chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke staviti u zdjelicu, preliti s malo vode, dobro promiješati i ostaviti 10-tak minuta. Još koji put tijekom bubrenja ih promiješati da se ne slijepe.
  2. U lončiću ugrijati mlijeko zajedno s kakaom. Kad zakipi, dodati zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umejrenoj do laganoj vatri oko 10-tak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
  3. Ugasiti vatru pa dodati med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice. Dodati žličicu Proteinelle, ukrasiti šumskim voćem te poslužiti.

Čokoladna zobena kaša sa šumskim voćem

Zobena kaša s jabukom i cimetom

Pogledajte video:

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
  • 1 jabuka
  • 1 ravna žličica cejlonskog cimeta
  • Oko 100 - 150 ml vode za kuhanje jabuke
  • 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
  • 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
  • Prstohvat cimeta
  • 1 žlica meda
  • Ploškice jabuke za dekoraciju
  • Sjeckani bademi za dekoraciju 

Zobena kaša s jabukom i cimetom

Priprema:

  1. Namočite chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke stavite u zdjelicu, prelijte s malo vode, dobro promiješajte  i ostavite 10-ak minuta (dok pripremate kašu). Još koji put tijekom bubrenja ih promiješajte da se ne slijepe.
  2. Jabuke ogulite i narežite na kockice te stavite kuhati u manji lončić s oko 1 dl vode i žličicom cimeta. Poklopljeno kuhajte oko 10 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Pripazite da jabuke ne ostanu bez vode, po potrebi dodajte još malo.
  3. Omekšane jabuke izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu u pire (po potrebi dodati još malo vode da bude kašasto).
  4. Paralelno uz kuhanje jabuka za pire, skuhajte i zobene. Ugrijte zobeno ili bademovo mlijeko do vrenja. Kad zakipi, dodajte zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umjerenoj do laganoj vatri oko 10-ak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
  5. Ugasiti vatru pa dodati prstohvat cimeta, med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice.
  6. U svaku zdjelicu dodati par žlica pripremljenog pirea od jabuka, ploškice jabuka i sjeckane bademe.

Ova zobena kaša može se raditi i bez pirea od jabuka, umjesto njega možete samo nasjeckati jabuku u gotovu kašu.

Zobena kaša s jabukom i cimetom

Objavljeno 01.02.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!