Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kakao

Znate li da ime kakao (Theobroma cacao) u prijevodu znači „hrana bogova“?

Vidi sve recepte

Znate li da ime kakao (Theobroma cacao) u prijevodu znači „hrana bogova“? Drevni Asteci su upravo kakao smatrali svetom biljkom, a kakaovo zrno im je služilo kao valuta. Sve to kakao je zaslužio svojim iznimnim nutritivnim svojstvima.

Zamislite samo ovo – kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.

Nutritivna vrijednost kakaa

U 100 grama kakaa nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:

  • 227 kalorija
  • Ugljikohidrati: 58 grama
  • Od toga vlakna: 33 grama
  • Proteini: 20 grama
  • Masti: 14 grama

Kakao je bogat ističu magnezijem (pomaže srcu, mozgu i probavnom sustavu), željezom (sa samo 28 grama kakaa dobivamo 314% dnevne preporučene količine željeza), kromom (esencijalan mineral u tragovima koji pomaže izbalansirati krvni šećer), anandamidom (tvar koja pruža osjećaj zadovoljstva i stvara dobro raspoloženje, a nalazimo ga jedino u kakau), antioksidansima (kakao sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u usporedbi s bilo kojom namirnicom na svijetu).

Od pozitivnih zdravstvenih djelovanja kakaa ističu se mogućnost snižavanja krvnoga tlaka poboljšanjem razina dušičnog oksida, mogućnost snižavanja rizika od srčanog i moždanog udara, pozitivan utjecaj na raspoloženje i smanjenje simptoma depresije, dijabetesa tipa 3 te doprinos kontroli tjelesne težine.

77 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom