17.6.2019. 7 namirnica s kojima se vrlo lako otrovati (+ jaja)
Zorana Jagodić
Ako ste se ikada otrovali hranom znate da je to iskustvo koje ne želite ponoviti. Većina trovanja hranom dolazi od bakterija, virusa i parazita koje nalazimo u nekim namirnicama.
Nutricionizam
14.6.2019. Kandit ima nove, zdrave čokolade u koje ćete se odmah zaljubiti!
Sponzorirani članak
Omiljenu slasticu namijenjenu za sve one koji žele uživati bez grižnje savjesti preporučio i Hrvatski savez dijabetičkih udruga.
Nutricionizam
8.6.2019. Žuti čaj - zašto je toliko poseban i hvaljen?
Iva Pranjić
Već smo pisali da se Camelia Sinensis koristi na različite načine i time oslobađa različita djelovanja. EGCG imaju i zeleni i bijeli čaj, ali žuti ga sadrži najviše – što je razlog masovnoj pomami za njime od kada je pokazao učinkovitost pri mršavljenju.
Nutricionizam
6.6.2019. Budućnost nutricionizma: Što je nutritivna genetika i kako će nam pomoći u budućnosti?
Katarina Zupančič, dipl.ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
Nutrigenetika i nutrigenomika mnogo obećavaju u budućnosti. Očekujemo da ćemo moći dobiti bolje prehrambene savjete, kako za širu javnosti, tako i za pojedince.
Nutricionizam
5.6.2019. Bez mudrovanja: Kako se pravilno hraniti i stvarno uživati u tome?
Donat Rupčić
Kako izgleda pravilna prehrana? Može li se uživati u njoj? Ima li u njoj mjesta za svu onu hranu koju volimo? Koje hrane bismo trebali jesti više?
Nutricionizam
4.6.2019. Amaranth - na vrhu piramide zdravih žitarica
I.T.
Riječ je o nutritivno najbogatijoj žitarici okruglastog oblika nalik prosu. Ono što ga razlikuje od svih ostalih jest to da je njegova „nutritivna bomba“ smještena u unutrašnjosti zrna, a ne u ovojnici.
Nutricionizam
3.6.2019. Koja je točno razlika između obične i integralne tjestenine?
Zorana Jagodić
Razlike između ovih vrsta tjestenine postoje, ali nisu ni prevelike. Saznajte koje su...
Nutricionizam
1.6.2019. Zeleni čaj - zašto je toliko popularan i po čemu je poseban?
Iva Pranjić
U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama, u listićima, dok se koncentrat može naći u obliku tableta i raznih kapsula, kao ekstrakt za dodatak jelima, kao začin te čaj bez kofeina za osobe koje ga konzumiraju u većim količinama na dan ili onima koji su osjetljivi i na manje količine i...
Nutricionizam
25.5.2019. Quinoa - jedinstveni izvor 9 esencijalnih aminokiselina
I.T.
Quinoa obiluje kompletnim izvorom bjelančevina obzirom da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina što predstavlja osnovnu razliku u odnosu na ostale žitarice. Pored toga sadrži još i aminokiselinu lizin koja predstavlja esencijalan izvor rasta i oporavka tkiva.
Nutricionizam
24.5.2019. 15 namirnica koje je najbolje pojesti prije alkohola (da smanjite mamurluk i mučninu)
Zorana Jagodić
Hrana koju jedemo prije konzumacije alkohola, pogotovo ako se radi o većim količinama, značajno može utjecati na način na koji ćete podnijeti alkohol i osjećati se dan poslije.
Nutricionizam
21.5.2019. Psyllium - niskokalorične ljuskice prepune vlakana, idealne za pripremu zdravih jela
Katarina Zupančič, dipl.ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
Kad govorimo o pravilnoj i zdravoj prehrani pričamo o kvalitetnim namirnicama koje su nutritivno bogate i imaju povoljan utjecaj na organizam. Kad smo na dijeti, uza sve to, želimo da nas namirnice dovoljno zasite i malo utaže osjećaj gladi. U potrazi za takvim namirnicama danas predstavljam psylliu...
Nutricionizam
18.5.2019. Lanene sjemenke - potiču probavu i super izvor omega-3 masnih kiselina
I.T.
Sjemenke lana u posljednje se vrijeme polako ali sigurno penju na postolje supernamirnica. Glavnina razloga ovome leži u činjenici da sjemenke lana sadrže na desetke hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, či...
Nutricionizam