Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Sve što niste znali o aminokiselinama!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Aminokiseline su osnovni blokovi od kojih se sastoje proteini. Naša potreba za proteinima u stvari je potreba za aminokiselinama. One sadrže dušik, po zastupljenosti četvrti elemenat u tijelu.

Sve aminokiseline u našem organizmu su iz skupine alfa, što znači da imaju dušik na prvom (alfa) ugljikovom atomu u molekuli. Dušikov atom ima na sebe prikvačen vodikov atom čime tvori amino grupu. Odatle termin "amino" u nazivu.

Uz nju, aminokiseline sadrže i karboksilnu grupu, poput masnih kiselina. Karboksilna grupa je osnova karboksilne kiseline i iz te je činjenice preuzeto 'kiseline' u nazivu. Karboksilna grupa je također prikvačena na alfa (prvi) ugljikov atom. Sastoji se od atoma ugljika, dva atoma kisika i atoma vodika.

Amino i karboksilna grupa prikvačene na alfa ugljikov atom daju molekuli asimetričnost koja zakreće polariziranu svjetlost. Naše tijelo može iskoristiti samo aminokiseline koje zakreću svjetlost u lijevo - left.

Takve ćete aminokiseline prepoznati po dodanom slovu L ispred njihova imena. (Uz izuzetak taurina, GABA i glicina koji nisu ni "L" ni "D" tip i fenilalanina koji može iskoristiti u "L" i "D" formi).

amino

Alfa aminokiselina ima mnogo, ali samo ih je 20 pronađeno u humanim proteinima. Neki proteini čine strukturalne forme u organizmu, dok su drugi enzimi. Iako je svih dvadeset aminokiselina neophodno za život, samo ih je devet prehrambeno esencijalno.

Preostalih jedanaest organizam može sam kreirati iz esencijalnih devet. Esencijalne aminokiseline su histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin.

Iako je histidin ubrajan u esencijalne aminokiseline samo za doječad, novija istraživanja pokazuju da bi mogao biti esencialan i za odrasle. Arginin, ornitin, cistein, cistin, taurin i tirozin dio su neesencijalnih kiselina, no kod nekih osoba, zbog bolesti ili probavnih disfunkcija, također mogu biti esencijalne.

Nedovoljno uzimanje esencijanih aminokiselina povećava tjelesnu potrebu za neesencijalnim kiselinama. I jedne i druge - esencijalne i neesencijalne, u tijelu će tvoriti hormone, enzime, neurotransmitere, antitijela i transportere nutrijenata.

amino

Evo opisa funkcija nekih najznačajnijih aminokiselina :

L-arginin

Esencijalna za mišićni metabolizam. Pravi je prijevoznik pri spremanju i iskorištavanju dušika. Važna je komponenta za izgradnju i regeneraciju tkiva. U visokoj se koncentraciji nalazi u koži i vezivnom tkivu, te pomaže odstranjivanju amonijaka kao dijela ciklusa uree.

BCAA: (aminokiseline razgranatog lanca, L-leucin, L-izoleucin, L-valin)

Mišićno je tkivo uvelike satkano od BCAA koje koristi za proizvodnju energije i sintezu proteina. Uključene su također u metabolizam neurotransmitera, kemijske procese u mozgu koji utječu na raspoloženje i mentalne funkcije.

L-karnitin

Karnitin je u suštini dipeptid - amino kiselina sastavljena od druge dvije esencijalne aminokiseline, metionina i lizina. L-karnitin je važan za metabolizam masti, naročito u srcu i mišićnim stanicama. Neophodan je pri transportu dugih lanaca masnih kiselina u stanične mitohondrije gdje kiseline oksidiraju i sagorijevaju stvarajući energiju.

L-cistein

Amino sa sumporom i antioksidativnim svojstvima. Važan je za sintezu keratina, proteina koji se nalazi u koži, kosi i noktima. Ima važnu ulogu u metabolizmu energije i sintezi masnih kiselina.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Isolate Whey 100 CFM - 18 x 30 g

Visoka čistoća i vrhunska kvaliteta 100% izolat proteina sirutke bez šećera i bez aspartama. 3 okusa...

  • 52,00 €
  • 39,00 €
L-Arginine - 100 kapsula

L-arginin je esencijalna aminokiselina koja pozitivno utječe na razne procese u tijelu.

  • 21,00 €
  • 17,85 €

L-glutaminska kiselina

To je najzastupljenija amino u pšenici. Involvirana je u metabolizam šećera i masti. Ima važnu ulogu za funkcioniranje mozga, sintezu DNA, glutationa i ostalih aminokiselina. Pomaže odstranjenju amonijaka iz tijela.

L-glutamin

Najvažniji izvor energije za mozak i cijelo tijelo. Ima ga u cerebralnom korteksu i drugim dijelovima mozga. Koncentracija glutamina u krvi je tri do četiri puta veća od svih ostalih aminokiselina. Tijelo ga mijenja u glutaminsku kiselinu. Dokazano je da ima iznimnu ulogu za pravilan rad imunološkog sustava.

L-glutation

Prirodni nosioc sumpora, peptid sastavljen od tri aminokiseline: glutaminske, cisteina i glicina. Djeluje kao antioksidant i detoksikant, a sudjeluje u transportu aminokiselina preko staničnih membrana.

Glicin

Prirodni je antacid i zaslađivač koji sudjeluje u sitezi DNA, fosfolipida i kolagena. Pomaže skladištenju glukoze za energiju putem povećanja mogućnosti skladištenja glikogena.

amino

L-histidin

Iako i djeca i odrasli mogu sintetizirati nešto malo histidina u tijelu, većina ulazi u organizam prehranom. Satkan je od histidina, a stanice ga otpuštaju pri imunološkoj reakciji. Značajan je za rast i regeneraciju tkiva.

L-lizin

Važan je za rast, regeneraciju tkiva i proizvodnju hormona, enzima i antitijela. Posljednja istraživanja usredotočena su na moguću važnu ulogu u borbi protiv virusa herpesa. Ima ga u velikoj mjeri u mišićnom tkivu.

L-metionin

Još jedna aminokiselina sa sumporom i antioksidativnim svojstvima. Važan je za zdrave nokte i kožu, sintezu taurina, L-cisteina, lecitina, bile, L-karnitina i endorfina.

L-ornitin

Kombiniran s L-argininom djeluje na hormon rasta. Neophodan je za funkcije jetre i imunološkog sustava.

amino

DLPA (D,L-fenilalanin)

DLPA je kombinacija prirodne forme fenilalanina (L forma) i njegove zrcalne slike (D forma). DL-fenilalanin izgleda posjeduje jedinstvenu ulogu blokatora nekih enzima središnjeg živčanog sustava koji su uobičajeno zaduženi za raspad prirodnih, morfiju sličnih, hormona zvanih endorfini i enkefalini.

Taurin

Jednostavan sumporni spoj i jedna od najzastupljenijih aminokiselina u tijelu. Ima različite uloge za normalno funkcioniranje mozga, srca, žuči, očiju i krvožilnog sustava. U osnovi, njegova je funkcija u omogućavanju prolaska iona natrija, kalija i magnezija kroz stanične membrane stabilizacijom staničnog elekticiteta. Za male bebe taurin je esencijalan, budući da ga ne mogu samostalno sintetizirati.

L-treonin

Važan za razvoj i stabilnu funkciju tiroidne žlijezde i imunološkog sustava. U kombinaciji s L-aspatičkom kiselinom i L-metioninom pomaže funkciju jetre.

amino

L-tirozin

Sastavni je dio proteinskih amino šećera i amino lipida, koji pak imaju višestruke funkcije. Važan je za mozak budući da je prekursor za neurotransmitere - dopamin, norepinefrin i epinefrin. Važan je dio nekih peptida, kao što su enkefalini koji služe protiv bolova u mozgu. Prekursor je hormonima poput tiroida i katekolestrogena (spojeva koji su ujedno estrogeni i katekoalamini) i najvažnijeg za pigmentaciju – melanina.

Najveću ponudu AMINOKISELINA pogledajte u Fitness.com.hr Webshopu ili Fitness.com.hr trgovini (Horvaćanska cesta 178, Zagreb).

Objavljeno 28.05.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!