Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Hormon rasta (HGH): Koji su učinci, benefiti i kako podići njegove razine?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako među medicinskim supstancama postoji neka koju bi trebalo izdvojiti kao jednu od najkontroverznijih onda bi hormon rasta zacijelo bio jedan od konkurenata za to mjesto. Dok ga jedni nazivaju „hormonom mladosti“, drugi strogo osuđuju bilo kakve manipulacije ovim hormonom.

Gdje se proizvodi hormon rasta?

Hormon rasta (HGH) se izlučuje u prednjem režnju hipofize, a naziva se još i somatropin. Izlučivanja hormona rasta reguliraju svojim međudjelovanjem hormoni somatostatin i somatokrinin. Somatostatin koči lučenje hormona rasta, dok somatokrenin oslobađa hormon rasta. Uz njih, pojačano lučenje hormona rasta uzrokuju vanjski podražaji kao što su gladovanje, hipoglikemija, mišićna aktivnost, trauma, stres i sl.

Kad se izluči iz hipofize, hormon rasta ostaje aktivan u krvotoku samo par minuta, ali to je dovoljno vremena da ga jetra pretvori u faktore rasta, među kojima su najvažniji inzulinu sličan faktor rasta1 (IGF-1) koji pojačava anaboličko okruženje u tijelu.

Sa starenjem padaju i razine hormona rasta. Nakon navršenih 30 godina, ta razina pada za 25% u svakoj narednoj dekadi, pa s navršenih 60 godina imate samo 25% količine hormona rasta nego u svojim najboljim godinama (dvadesetima). Kako pretpostavljaju znanstvenici, da se razina hormona rasta ne spušta s godinama, životni vijek čovjeka bi bio oko 140 godina, bili bismo nekoliko centimetara viši te bismo imali znatno više mišića.

gh

Benefiti hormona rasta

Najjednostavnije rečeno, hormon rasta utječe na stanični rast i regeneraciju. Hormon rasta utječe na procese koji rezultiraju povećanom sintezom te smanjenom razgradnjom proteina. Učinak povećane sinteze proteina pod utjecajem hormona rasta odnosi se na sva tkiva u tijelu, a najviše je izražen na rast kosti i hrskavica.

Osim toga, hormon rasta potiče i pojačano iskorištavanje masti za dobivanje energije, povećanjem oslobađanja masnih kiselina, poboljšava libido, te utječe na smanjenje iskorištavanja glukoze i pojačanu sintezu glikogena u stanicama. Usto, hormon rasta pomaže u regulaciji tjelesne kompozicije, omjerima tjelesnih tekućina, mišićnom i koštanom rastu, metabolizmu masti i šećera i srčanoj funkciji.

Studije su pokazale da doze od 1.0-1.5 mg u krvotoku imaju pozitivne učinke na zdravlje, a to su upravo i optimalne razine prirodnog hormona rasta u ljudskom tijelu.

Medicinska uporaba hormona rasta

Hormon rasta je prvi put otkriven u 20-im godinama 20. stoljeća, izoliran je u formi somatropina prvi put 1956. godine, a sintetički hormon rasta je prvi put proizveden 1981. godine i Američka agencija za hranu i lijekove ga je dozvolila za upotrebu u specifičnim slučajevima kod djece i odraslih. Kod djece, hormon rasta je dozvoljen u slučajevima otežanog rasta uzrokovanog različitim medicinskim stanjima:

 • Turnerovim sindromom, genetskim poremećajem koji utječe na razvoj kod djevojčica
 • Prader-Willijevim sindromom, rijetkim genetskim poremećajem koji utječe na loš mišićni tonus, niske razine spolnih hormona i stalni osjećaj gladi
 • Kroničnom bubrežnom insuficijencijom
 • Insuficijencijom ili prekomjernom proizvodnjom hormona rasta
 • Kod djece rođene premale za svoju gestacijsku dob

Kod odraslih, liječenje hormonom rasta je dozvoljeno u ovim slučajevima:

 • Sindrom kratkih crijeva kod kojeg se nutrijenti ne apsorbiraju pravilno zbog niza crijevnih bolesti ili operativnim zahvatom uklonjenog većeg dijela tankog crijeva
 • Nedostatak hormona rasta uzrokovan rijetkim tumorima hipofize ili tretmanima tih bolesti
 • Bolesti povezanih s gubitkom mišićnog tkiva popit AIDS-a

Ipak, najčešći slučajevi korištenja hormona rasta nije povezan s navedenim medicinskim slučajevima te nije na popisu dozvoljenih tretmana. Najčešće korištenje hormona rasta je povezano sa sportovima i njegovim utjecajem na atletske performanse.

gh

Negativni aspekti uzimanja hormona rasta

Kad se govori u o negativnim utjecajima koje injektirani sintetički hormon rasta može imati na čovjeka, važno je razlučiti: marketing (farmaceutski lobi) i znanost.

„Komplikacije koje može izazvati uzimanje hormona rasta u liječnički nadziranim dozama su minimalne. Kod nekih osoba se radi o zadržavanju vode i laganom porastu razine šećera u krvi. U slučajevima nekontroliranog uzimanja ovog hormona, događaju se slučajevi pojačanog rasta jetre i ekstremiteta, ali i to su rijetki slučajevi“, ističe doktor Eric Braverman s njujorškog Path Medical Center na kojem se provode studije utjecaja hormona rasta na usporavanje starenja.

„Hormon rasta se povezuje s usporavanjem razvoja degenerativnih oboljenja povezanih sa starenjem, povećanjem seksualne moći, održavanjem mentalne budnosti i svijesti te poboljšanjem općeg zdravstvenog stanja.“, dodaje Braverman.

Negativne strane nekontrolirane manipulacije hormonom rasta koje ističu znanstvenici su oštećenje jetre, gušterače i štitnjače, povećanje intrakranijalnog tlaka, bolovi u zglobovima i mišićima, sindrom karpalnog tunela – kompresija živca u području šake, ali se u svim slučajevima ističe kao uzrok „nekontrolirano uzimanje prekomjernih doza hormona rasta“.

gh

Kako se prirodno može podići razina hormona rasta?

Postoje tri važna čimbenika koji utječu na razine hormona rasta kod ljudi. To su:

 • fizička aktivnost (trening snage)
 • san
 • prehrana

Vrlo jednostavno, što više vježbate to će vaše tijelo stvarati više hormona rasta. Intenzivni treninzi koji troše veće količine energije te duži periodi fizičke iscrpljenosti treningom su ključ u proizvodnji veće količine hormona rasta. Naime, ova katabolička stanja zahtijevaju dodatnu sintezu proteina, a u slučajevima potrošnje energije, potreban je pojačan metabolizam masti kako bi se nadomjestile prazne zalihe glikogena.

Također, hormon rasta se izlučuje iz hipofize tijekom sna. Čak 75% ukupne dnevne količine izlučenog hormona rasta se proizvodi tijekom sna, posebno u REM fazi sna. Studije potvrđuju da je hormon rasta na najvišem nivou upravo tijekom dubokog sna, pa se preporučuje redovito spavati barem 7 sati, u komadu. U ovom periodu se hormon rasta proizvodi kao odgovor na potrebe za prikupljanjem energije za naredni dan.

Prehrana je treći važan faktor koji utječe na razine hormona rasta: izbalansirana prehrana koja obiluje svim važnim nutrijentima te održava zdravlje i težinu, održava i visoke razine hormona rasta. Pretilost i višak kilograma utječu na snižavanje razina hormona rasta.

Očekivano, najvažniji nutrijent u proizvodnji hormona rasta su aminokiseline (gradivni blokovi proteina). No, da bi efekt unesenih aminokiselina bio iskorišten, 15-20% prehrane moraju biti zdrave masti, što uključuje kolesterol, spremnik osnovnih hormona u tijelu koji potiču proizvodnju drugih hormona.

Nedavne studije su potvrdile da suplementacija može pozitivno utjecati na razinu hormona rasta, ali samo ako se uzima u pravilnim omjerima:

 • Arginin (5-8 g) primarni pokretač proizvodnje hormona rasta.
 • Ornitin (4-7 g) sinergijski radi s argininom iz kojeg je i deriviran. Njihova kombinacija ima najbolji utjecaj na prirodnu proizvodnju hormona rasta.
 • Glutamin (5 g) ili glutamin peptid pozitivno utječe na korištenje arginina u situacijama u kojima nedostaje ove aminokiseline.
 • Glicin (3-10 g)
 • Ornithin Alpha-Ketoglutarat (OKG) (3 g)
 • BCAA (3-6 g)

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Muscle Line napitak - 1000 ml

Nova generacija fitness pića s BCAA, L-glutaminom i L-argininom za podršku treningu i održavanju miš...

 • 2,49 €

gh

Umjesto zaključka

Cilj ovoga teksta nije promocija nenadziranog uzimanja hormona rasta, već upoznavanje s činjenicama i znanstveno dokazanim tvrdnjama o djelovanju ovoga hormona u ljudskom organizmu.

Hormon rasta je svakako neophodan faktor u treningu i odmoru nakon fizičke aktivnosti, te poznavanje načina da se utječe na njegove razine u organizmu može pomoći u optimizaciji rezultata i ciljeva treninga.

Kao i kod drugih hormona, neodgovorno korištenje hormona rasta bez liječničkog nadzora može imati niz zdravstvenih komplikacija. Hormon rasta svakako ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje, ali manipulacije njime svakako nisu preporučljive.

Objavljeno 23.06.2022.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!