VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Urea nitrat u krvi - pokazatelj povećanog unosa proteina ili dehidracije

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U slučaju sumnje na nepravilan rad bubrega ili jetre, ali i drugi niz poremećaja i bolesti liječnici pacijente šalju na tzv. BUN testove. Naime, upravo test urea nitrata u krvi, a koji se radi na uzorku krvi otkriva važne informacije o tome kako dobro rade bubrezi i jetra. BUN (Blood Urea Nitrogen) test mjeri količinu dušične uree u krvi. Urea je otpadni produkt dušika koji se formira uslijed razgradnje proteina i aminokiselina u jetri.

Naime, razgradnja proteina u organizmu podrazumijeva prvo njihovo "razbijanje" na aminokiseline, a zatim i njihovu razgradnju. U tom procesu se oslobađa otrovni plin, amonijak. Najznačajniji put eliminacije amonijaka iz organizma je njegovo pretvaranje u ureu, što se događa u jetri. Iz jetre urea prelazi u krv, a iz organizma se izlučuje putem urina.

Urea putuje iz jetre do bubrega kroz krvotok. Zdravi bubrezi filtriraju ureu i ostale otpadne tvari iz krvi. Filtriran otpaci napuštaju tijelo putem mokraće.

Urea je glavni metabolički produkt dušikovih tvari u našem organizmu. Nastaje iz amonijaka i CO2 u Krebsovom ciklusu u jetri, a njeno stvaranje ovisi o dnevnom unosu proteina te endogenom metabolizmu proteina. Urea se većinom izlučuje putem bubrega, te se 40 – 60% vraća ponovo natrag.

bubrezi

Referentne vrijednosti - muškarci i žene: 2,8 – 8,3 mmol/L

Ako BUN test otkrije da su razine uree više nego što je normalno, vrlo je vjerojatno da bubrezi ne rade ispravno. Ili, možda ukazuje na visok unos proteina, neadekvatan unos tekućine ili slabu cirkulaciju. Ako BUN test otkrije manje od normalne razine, to bi moglo ukazati na bolesti jetre ili oštećenja, ili neuhranjenost.

Povišene razine ureje u krvi ukazuju da bubrezi ne rade dobro, osobito ako je rezultat iznad 17,8 mmol/L. Ali, povišene razine isto tako mogu biti posljedica opstrukcije mokraćnih putova (tumori, kamenci, bolesti prostate i sl.), kongestivnog zatajenja srca ili gastrointestinalnog krvarenja. Određeni lijekovi, poput kortikosteroida, mogu povećati razine ureje u krvi.

Povećana koncentracija uree u krvi naziva se azotemija, a uzroci mogu biti različiti:

 • dehidratacije uzrokovane proljevom, povraćanjem, opeklinama, smanjenim unosom vode
 • dugotrajna razgradnja mišićnog tkiva (katabolizam)
 • šok
 • smanjena zapremina krvi u krvotoku npr. nakon krvarenja
 • bolesti srca u kojima srce nema dovoljnu snagu da pumpa dovoljnu količinu krvi u bubrege
 • kod povećane razgradnje proteina, tijelo povećava sintezu uree

Povećana razgradnja proteina je moguća kod:

 • povećanog unosa proteina, uključujući i putem infuzija i transfuzija
 • stresa
 • razgradnje crvenih krvnih zrnaca
 • stanja kod kojih dolazi do odumiranja tkiva i organa
 • različitih akutnih i kroničnih bolesti bubrega

jetra

Snižena koncentracije uree u krvi se događa vrlo rijetko, a može nastati kao posljedica

 • smanjenog unosa proteina
 • pojačane sinteze proteina (npr. u trudnoći)
 • kod unosa velikih količina tekućine (pićem ili intravenski)
 • kod teških bolesti jetre smanjena je sinteza uree

Niža od normalne razine ureje u krvi može biti znak oštećenja jetre. No, niska razina također može biti uzrokovana s neishranjenosti, nisko-proteinskom dijetom ili prehranom s visokim udjelom ugljikohidrata.

Povišene razine uree kod vježbača

Kod zdravih osoba koje se redovito bave sportom te provode različite režime prehrane povišene razine uree su relativno čest slučaj te ne moraju biti pokazatelj nepravilnog rada bubrega, već je njihov uzrok češće povećan unos proteina, smanjen unos tekućine ili dehidracija.

Prehrana s visokim udjelom proteina može potaknuti razine amonijaka u krv, pa time i razine uree., To se događa kad jetra proizvodi ureu brže nego što je bubrezi mogu izlučiti, što je čest slučaj upravo kod bodybuildera koji unose veće količine proteina ili su na proteinskim dijetama kako bi istopili višak masnog tkiva.

U slučajevima mišićnog katabolizma, tijelo razbija mišićne proteina velikom brzinom, što podiže razine BUN-a u krvi. Ovakva stanja su česta u slučajevima provođenja dijeta, gladovanja, postova, ali i intenzivnog vježbanja. Uz BUN, značajan pokazatelj gubitka mišićnog tkiva je i kreatinin, pa se uz BUN, najčešće radi i test kreatinina, odnosno test omjera ovih dviju vrijednosti.

krv uzorak

Slučaj s njihovim povišenim vrijednostima se često događa u situaciji povišene razine kortizola koji je kataboličan hormon po svojoj prirodi. Kako je rečeno, pretreniranost je također čest uzrok povišene razine uree u krvi, a njezina razina se povećava u vremenu neposredno nakon intenzivne fizičke aktivnosti.

Kako utjecati na razine uree u krvi?

Povišene razine uree zahtijevaju promjene dosadašnjih obrazaca prehrane, treninga i odmora, a u kroničnim slučajevima i medicinsku pomoć. U akutnom stanju, promjene su najčešće moguće bez lijekova:

Ako je ukupan unos proteina iznad 45% svih nutrijenata u prehrani, savjetuje se njegovo smanjenje pa ponovna kontrola uree u krvi. Naime, kod nekih osoba visok unos proteina neće izazvati porast razine uree, no kod drugih će se to vrlo vjerojatno dogoditi. Također, neki znanstvenici ističu da prosječan čovjek ne može apsorbirati više od 40 g proteina po obroku pa se preporučuje unos više obroka u danu s manjim količinama proteina.

Katabolizam se često događa kod gladovanja, posta, ali i visokointenzivnog vježbanja koje ne prati dovoljan unos nutrijenata. Također, stres je često uzročnik katabolizma. Jedan od jasnih pokazatelja katabolizma je umor i dugotrajno vrijeme oporavka nakon fizičke aktivnosti. Pokušajte povećati unos hrane, redovito spavati i smanjiti intenzitet vježbanja kako bi se spriječio nastavak mišićnog propadanja, a razina uree vratila u normalu.

trening utezi

Pravila hidracija ne znači jednostavno - natakanje vodom. Naime, dehidracija znači i gubitak minerala i elektrolita koji su tijelu potrebni, pa za ponovnu hidrataciju osim tekućine treba vratiti i ove izgubljene nutrijente.

Stoga, pravilna individualno prilagođena prehrana, kvalitetan trening koji je popraćen s dovoljno odmora te dostatna hidratacija neki su od preduvjeta poželjnih razina uree u krvi, pa njihovom regulacijom možete utjecati na vraćanje poremećenih razina. Ako se to ne dogodi ovim promjenama životnih navika, svakako savjetujemo konzultacije s liječnikom.

Objavljeno 19.10.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!