Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Karnitin - prijenosnik masnih kiselina i oksigenator

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

L-karnitin je aminokiselina tj dipeptid sastavljen od 2 aminokiseline (metionina i lizina) koja u molekuli sadrži 3 metilenske skupine (trimetilamin). Upravo zbog toga je izuzetno važan kod sportova izdržljivosti, tj kada se u promet stavljaju energetske rezerve (masti).

Naime, kod prolongiranog treninga i iscrpljujućih natjecanja može lako doći do njegovog nedostatka. Za njegovo iskorištenje u metabolizmu važni su vitamin B-1 i B-6 te željezo. Na karnitinu je puno toga napravljeno i objavljeno, ali temeljna činjenica koja stoji jeste - postoje stara i nova saznanja koja su međusobno prilično nepovezana.

Pogledajmo njegove funkcije u organizmu prema prioritetu:

  1. Prenosi masne kiseline preko membrana stanica u mišićnom mitohondriju, što omogućuje kontrakciju,
  2. Povećava brzinu metaboliziranja masti u jetri,
  3. Dramatično prevenira degeneraciju DNA i promovira njenu reparaciju,
  4. Reducira gubitke kod sinteze proteina,
  5. Povećava bioraspoloživost kisika a time i respiratornu funkciju

Kao što mu i samo ime kaže (carne = meso), on je sastavni dio mesa, ribe i mlijeka, pa se normalnom prehranom može dnevno osigurati oko 300 mg karnitina. Poznati istraživač sportske medicine dr. Bill Misner kaže da sportske discipline izdržljivosti, zahtjevaju međutim 3000-4000 mg/dnevno što je najmanje 10 puta više!

Čak i u slučajevima kada sportaš posebno bira najbogatije izvore karnitina, ne može podmiriti ove količine. Zalihe iz tijela se brzo potroše pa imamo rapidni deficit.

Što se za to vrijeme događa u organizmu? Za vrijeme prvog sata treninga, L-karnitin mobilizira masne kiseline u mišićnim mitohondrijama, opskrbljujući tijelo s 35-39% ukupnih energetskih potreba. Kada prođe još jedan sat intenzivnog treninga konverzija masnih kiselina u energiju raste na 65-70% ukupnih energetskih potreba. To se može prepoznati po dramatičnom porastu masti u krvi (lipidemija).

Zanimljivo je kod toga da masti uvijek ima u višku, dakle ponuda je veća od potražnje! Ako ima dovoljno L-karnitina koji je u ovom slučaju nosač masnih kiselina (carrier ili ferry), ta se konverzija odvija glatko, a ako ga nema naglo se pojavljuje slabost i nesnosan umor.

Naravno ono što najviše zanima sportaše disciplina izdržljivosti jeste pitanje koja vrsta karnitina i koliko? Onaj oblik koji se daje na usta (oralni) pokriva akutni deficit za 40-90 minuta. Ako se daje do 4000 mg/dnevno može bitno poboljšati VO2max performance sportaša odnosno može poboljšati sposobnost njegova tijela da apsorbira, transportira i koristi kisik u energetskom ciklusu. To su podaci objavljeni u dvadesetak različitih studija.

L-karnitin možete naručiti u fitness.com.hr web shopu.

Objavljeno 28.04.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!