Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

L-carnitine - ključni igrač u sagorijevanju masnih kiselina za proizvodnju energije!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

L-carnitine (L-karnitin) je peptid sastavljen od dvije aminokiseline – lizina i metionina, a nalazimo ga u gotovo svim tjelesnim stanicama čovjeka. Karnitin je generičko ime koje uključuje više različitih oblika: L-carnitine, acetyl-L-carnitine i propionyl-L-carnitine.

Iako se prirodno proizvodi u ljudskom tijelu, nisu sve inačice karnitina od tijela iskoristive. Postoje: D-carnitine i L-carnitine. D-carnitine je neaktivni oblik, dok je L-carnitine aktivni oblik derivata gore spomenutih dviju aminokiselina.

Glavna uloga L-carnitina u organizmu povezana je s proizvodnjom energije. Naime, on prenosi dugolančane masne kiseline u mitohondrije gdje se događa njihova oksidacija (sagorijevanje) pri čemu se proizvodi energija.

Osim toga, L-carnitine prenosi toksične komponente iz mitohondrija kako bi se spriječilo njihovo nakupljanje. S ovim ključnim funkcijama, L-carnitine je u najvećoj mjeri pohranjen u tkivima poput skeletnih mišića i srčanom mišiću koji koriste masne kiseline kao pogonsko gorivo.

Kod većine ljudi, tijelo samo proizvede dovoljne količine L-carnitina, no u određenim slučajevima, kada su zahtjevi za L-carnitinom povećani, preporučuje se dodatna suplementacija L-carnitinom. Da bi organizma proizveo dostatne količine karnitina, potreban je vitamin C

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Active Line napitak - 1000 ml

Nova generacija fitness pića s BCAA, L-glutaminom, L-karnitinom i ekstraktom zelenog čaja. Idealno z...

 • 2,49 €
L-carni - 1000 ml

L-Carni je tekući dodatak prehrani s okusom naranče koji sadrži L-karnitin, te je dodatno obogaćen e...

 • 26,00 €

Izvori L-carnitina

Kod zdravih odraslih osoba i djece bez dodatnih potreba, jetra i bubrezi proizvode dovoljne količine L-carnitina iz aminokiselina lezin i metionin. Osim toga, najbolji izvor L-carnitina jesu proizvodi životinjskog porijekla, poput mesa, ribe, peradi i mlijeka. Generalno govoreći, što je meso više crveno, to je veći udio L-carnitina u njemu.

Zanimljiv je podatak da se L-carnitin iz hrane značajno bolje apsorbira u organizmu od suplementacije ovim spojem. Kako ističe Rebouche, kada ga se uzima iz hrane apsorpcija L-carnitina je 57-84%, dok je kod uzimanja iz dodataka prehrani apsorpcija samo 14-18%. 

Apsorpcija i metabolizam L-carnitina

Osobe koje imaju prehranu u kojoj se nalazi i crveno meso, ali i druge namirnice koje sadrže L-carnitine, dnevno prosječno unesu 60-180 mg L-carnitina, dok je kod osoba na veganskoj prehrani taj unos drastično manji (10-12 mg).

Većina hranom unesenog L-carnitina se apsorbira u krvotok u tankom crijevu. Čak i kod osoba koje ne unose dovoljne količine L-carnitina, rijetko njegova razina opada, jer bubrezi imaju sposobnost čuvanja L-carnitina. Umjesto da se metabolizira, višak L-carnitina se izlučuje urinom preko bubrega čime se održava normalna razina L-carnitina u organizmu.

meso

Do manjka L-carnitina dolazi u dva slučaja:

 • Primarni manjak L-carnitina je genetski poremećaj staničnog transportnog sustava L-carnitina koji se obično manifestira oko pete godine života simptomima kao što su kardiomiopatija, slabost skeletnih mišića i hipoglikemija.
 • Drugi tip manjka L-carnitina događa se uslijed nekih poremećaja, poput kroničnog otkazivanja bubrega ili uslijed pojedinih stanja (poput korištenja određenih antibiotika) u kojima se smanjuje apsorpcija L-carnitina ili pojačava izlučivanje.

Suplementacija L-carnitina

Mnoge su znanstvene studije proučavale utjecaj L-carnitina, pogotovo zbog njegove važne uloge u proizvodnji energije. U studijama se najčešće koristi acetyl-L-carnitine jer ima bolju moć apsorpcije od L-carnitina.

Često se ovi proizvodi reklamiraju kao sredstvo za poboljšanje sportskih performansi, pomoć pri mršavljenju i poboljšanje dobrog raspoloženja. Kao lijek, koristi se u slučaju sindroma primarne i sekundarne deficijencije karnitina.

L-carnitine i mršavljenje

L-carnitine je u općoj javnosti popularan ponajprije kao pomoćno sredstvo u mršavljenju, što u teoriji ima svoje opravdanje. Naime, kako je njegova uloga povećanje oksidacije masnih stanica s ciljem stvaranja energije, moglo bi se zaključiti da će se time povećati i potrošnja masnoga tkiva te tako potaknuti gubitak viška kilograma, no studije koje su se bavile ovim pitanjem došle su do niza podvojenih rezultata. 

Sva ispitivanja o ovom utjecaju L-carnitinea su , osim suplementacije, uključile i tjelesnu aktivnost ispitanika, pa nije jasno potvrđeno da eventualni pozitivni rezultati u gubitku viška kilograma imaju isključivo veze sa suplementacijom L-carnitinom, a ne tjelesnom aktivnošću. Također, sve provedene studije su provedene ili nad starijim osobama, ili nad pretilima. 

l-carnitine

L-carnitine i sportske performanse

Niz je studija proučavao postoji li utjecaj L-carnitina na sportu izvedbu. No, u rasponu od čak 20 godina, nijedna studija nije pronašla konzistentan dokaz da suplementacija L-carnitinom može poboljšati rezultate treninga kod zdravih pojedinaca.

Primjerice, L-carnitine ne utječe na porast korištenja kisika od strane ljudskog organizma ili poboljšanje metaboličkog stanja tijekom treninga, kao ni to da suplementacija L-carnitinom nužno ne podiže razinu karnitina u organizmu.

L-carnitine i starenje

Procesu starenja doprinosi opadanje funkcija mitohondrija u što možee biti uključen i L-carnitine jer njegova koncentracija u tkivima opada s godinama, a time se i smanjuje integritet mitohondrijske membrane.

Studije provedene na miševima pokazale su suplementacija velikim dozama acetyl-L-carnitina i alfa-lipoičke kiseline (antioksidant) smanjuje slabljenje mitohondrija. Osim toga, proučavane životinje su se bolje kretale i poboljšani su im rezultati u zadacima koji koriste memoriju. Zasad nema sličnih studija na ljudima.

No, druga je studija pokazala da suplementacija acetyl-L-carnitinom može poboljšati mentalne funkcije i smanjiti pogoršanje stanja kod starijih osoba s blagim kognitivnim oštećenjima i Alzheimerovom bolešću. U ovom ispitivanju ispitanici su uzimali 1,5-3,0 grama acetil-L-carnitina dnevno tijekom 3-12 mjeseci.

l-carnitine

L-carnitine i karcinom

Umor od kemoterapije i zračenja te loše nutritivno stanje česta su stanja od oboljelih od karcinoma. Prema studiji koju su proveli Graziano i dr. Suplementiranje L-carnitinom može imati povoljno djelovanje na osjećaj umora kod oboljelih od karcinoma. Također, bilježi se i povratak razine karnitina u krvi na normalnu razinu.

Druga studija potvrdila je da oboljeli od karcinoma u terminalnoj fazi nakon suplemenitranja L-carnitinom (doze od 250 mg do 3 g na dan) osjećaju manje umor te imaju poboljšano raspoloženje i kvalitetniji san. U obje navedene studije, ispitanici su na početku studije imali snižene razine karnitina u krvi.

L-carnitine i dijebetes tip 2

Kako ističe Mingrone, inzulinska rezistencija, koja igra važnu ulogu u razvoju dijabetesa tipa 2, može biti povezana s defektom u oksidaciji masnih kiselina u mišićima, što su znanstvenici povezali s ulogom mitohondrijske disfunkcije u razvoju ove bolesti. Povećano pohranjivanje masti u nemasnim tkivima postao je marker inzulinske rezistencije.

Ranije provedene studije potvrđuju da intravenozna suplementacija L-carnitinom može poboljšati inzulinsku osjetljivost kod dijabetičara snižavanjem razina masnoće u mišićima te može sniziti razinu glukoze u krvi brzim povećanjem njezine oksidacije u stanicama.

L-carnitine i muška neplodnost

Udio karnitina u sjemenoj tekućini kod muškaraca direktno je povezana s brojem spermija i njihovom pokretljivošću. Kako navodi Menchini-Fabris, upravo bi suplementacija L-carnitinom mogla igrati važnu ulogu u poboljšanju broja, kvalitete i pokretljivosti spermija, što je i dokazano s nekoliko studija (suplementiranje s 2–3 grama/dan u trajanju 3–4 mjeseca).

Naime, pretpostavlja se da pozitivni učinci proizlaze iz povećane mitohondrijske oksidacije masnih kiselina (što osigurava više energije za spermu) te smanjenog staničnog izumiranja u testisima.

l carnitine

Zdravstveni rizici od prevelikih doza l-carnitina

Visoke doze od 3g/dan L-carnitina mogu u određenim slučajevima izazvati mučninu, povraćanje, želučane grčeve, proljev i neugodan „riblji“ miris kože. Rijetko se može dogoditi mišićna slabost kod bubrežnih bolesnika.

Standardno doziranje L-carnitina je 500-2000 mg/dan. Razlike postoje prema formi karnitina koji se uzima: 

 • Acetyl-L-Carnitine: Forma koja je pokazala najbolje rezultate za zdravlje i funkcije mozga. Doze variraju u rasponu 600–2,500 mg/dan.
 • L-Carnitine L-Tartrate: : Forma koja je pokazala najbolje rezultate za sportske performanse. Doze variraju u rasponu 1,000–4,000 mg/dan.
 • Propionyl-L-Carnitine: Forma koja je pokazala najbolje rezultate za poboljšanje cirkulacije kod osoba s povišenim krvnim tlakom ili sličnim zdravstvenim stanjima. Doze variraju u rasponu 400–1,000 mg/dan.

L-carnitine možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

Reference:

 • Brass EP. Supplemental carnitine and exercise. American Journal of Clinical Nutrition, 2000;72, str. 618-23.
 • Graziano F, Bisonni R, Catalano V, Silva R, Rovidati S, Mencarini E, Ferraro B, Canestrari F, Baldelli AM, De Caetano A, Giordani P, Testa E, Lai V. Potential role of levocarnitine supplementation for the treatment of chemotherapy-induced fatigue in non-anaemic cancer patients. British Journal of Cancer. 2002;86. str. 1854-7.
 • Menchini-Fabris GF, Canale D, Izzo PL, Olivieri L, Bartelloni M. Free L-carnitine in human semen: its variability in different andrologic pathologies. Fertility and Sterility. 1984;42. str. 263-7.
 • Mingrone G. Carnitine in type 2 diabetes. Annals of the New York Academy of Sciences. 2004;1033. str. 99-107.
 • Montgomery SA, Thal LJ, Amrein R. Meta-analysis of double blind randomized controlled clinical trials of acetyl-L-carnitine versus placebo in the treatment of mild cognitive impairment and mild Alzheimer’s disease. International Clinical Psychopharmacology. 2003;18. str. 61-71.
 • Rebouche CJ. Carnitine. U: Modern Nutrition in Health and Disease, 9th Edition (ur. Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross, AC). Lippincott Williams and Wilkins, New York, 1999, str. 505-12.
 • Rebouche CJ. Kinetics, pharmacokinetics, and regulation of L-carnitine and acetyl-L-carnitine metabolism. Annals of the New York Academy of Sciences. 2004 Nov;1033. str. 30-41.
 • Steiber A, Kerner J, Hoppel CL. Carnitine: a nutritional, biosynthetic, and functional perspective. Molecular Aspects of Medicine. 2004 Oct-Dec;25(5-6). str. 455-73.

Objavljeno 19.07.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!