VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kreatin – kako koristiti da dobijemo najbolje rezultate ?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kreatin je supstanca koju prirodno proizvodi naše tijelo kao izvor energije za naše mišiće. Proizvodi ga jetra, ali i gušterača i bubrezi. Transportira se krvlju u mišićne ćelije gdje se pretvara u kreatin-fosfat.

Kreatin se formira u tijelu od aminokiselina Arginine, Methionine i Glycine. Kreatin producira kemijsku energiju zvanu ATP (adenosine triphosphate). Organizam prosječne osobe proizvede dnevno oko 2 gr. Kreatina koji se odmah sintetizira u tijelo održavajući tako pozitivan balans. Unošenjem više kreatina on se sintetizira što organizmu daje više snage i energije.

Osim toga, kreatin uspješno upija vodu čak do 400% u odnosu na svoju težinu što znači ako ga je više u mišićnom tkivu – ono je deblje i veće i ima veću snagu. Najviše kreatina u prirodi nalazimo u mesu i ribi. Vegetarijanci obično imaju manjak kreatina u tijelu.Studije su pokazale da kreatin takoder pomaže u stimulaciji sinteze proteina i spriječavaju tijelo da koristi proteine iz mišićne mase kao energiju (protein brakedown).

Kako rabiti kreatin da dobijemo najbolje rezultate i najviše mišićne mase?

Istina je da nismo svi isti i rezultati se uvijek razlikuju od osobe do osobe. No, dobro je kreatin uzimati u ciklusima jer time su rezultati bolji i dugotrajniji ; tijelo se ne privikne na kreatin, što je dobro jer bi inače prestalo samo proizvoditi ga, mišići se ne gube u tolikoj mjeri nakon prestanka uzimanja i postiže se maksimalni učinak koji kreatin može pružiti.

Najbolji način uporabe kreatina je jedna čajna žlica (oko 5gr) kreatina u čaši soka ili nekog visoko-ugljidratnog napitka.Zašto ne obične vode? Može naravno i sa vodom, ali ugljikohidrati povećavaju količinu inzulina u tijelu što opet pomaže da mišići bolje i brže apsorbiraju kreatin, što naravno rezultira maksimalno iskorištenje kreatina, a time i više mišićne mase.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Na samom početku uzimanja kreatina imamo tzv. loading fazu ili fazu punjenja. Uzimamo 6 obroka dnevno po 5 gr. kreatina (ukupno 30 gr dnevno). Nakon 7 dana ulazimo u drugu fazu kada uzimamo 2-3 obroka po 5 gr.(ukupno 10-15 gr dnevno) slijedeća 3 tjedna. Jedan od obroka svakako treba uzeti neposredno poslije treninga, jer je tada metabolizam ubrzan, a i potrošene su zalihe kreatina u tijelu, tada je pravo vrijeme za kreatin u nekom od napitaka.

Zatim, nakon ta tri tjedna obvezno uzmemo tjedan dana odmora i to stoga što je tijelo u toku mjesec dana dostiglo svoj maksimum i ne reagira više tako dobro na kreatin kao na početku, a također postoji opasnost i da tijelo prestane proizvoditi vlastiti kreatin, znači rezultati više nisu tako uočljivi.

Nakon tjedan dana odmora (ili 7-10 dana), ponovo počinjemo sa loading fazom od tjedan dana i zatim 3 tjedna kao i do sad i tako možemo odraditi tri ciklusa nakon kojih uzimamo 20-30 dana pauze, i onda možemo sve ponovo. Normalno je da rezultati neće biti isti u drugom i trećem ciklusu kao u prvom, ali nećemo izgubiti puno dobivene mišićne mase i konstantno ćemo, makar i po malo, dobivati novu.

Ovo je provjereni način kako možemo maksimalno iskoristiti skupo plaćeni kreatin i sate i dane napornog treninga. Iskoristite sve mogućnosti odličnog proizvoda kreatina i pokažite se u najboljem svijetlu već ovog ljeta.

Kreatin možete kupiti u Fitness.com.hr Webshopu ili Fitness.com.hr trgovini (Horvaćanska cesta 178, Zagreb).

Objavljeno 06.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!