Kreatin – kako koristiti da dobijemo najbolje rezultate ?
Prehrana

Kreatin – kako koristiti da dobijemo najbolje rezultate ?

Kreatin je supstanca koju prirodno proizvodi naše tijelo kao izvor energije za naše mišiće. Proizvodi ga jetra, ali i gušterača i bubrezi. Transportira se krvlju u mišićne ćelije gdje se pretvara u kreatin-fosfat.

Kreatin se formira u tijelu od aminokiselina Arginine, Methionine i Glycine. Kreatin producira kemijsku energiju zvanu ATP (adenosine triphosphate). Organizam prosječne osobe proizvede dnevno oko 2 gr. Kreatina koji se odmah sintetizira u tijelo održavajući tako pozitivan balans. Unošenjem više kreatina on se sintetizira što organizmu daje više snage i energije.

Osim toga, kreatin uspješno upija vodu čak do 400% u odnosu na svoju težinu što znači ako ga je više u mišićnom tkivu – ono je deblje i veće i ima veću snagu. Najviše kreatina u prirodi nalazimo u mesu i ribi. Vegetarijanci obično imaju manjak kreatina u tijelu.Studije su pokazale da kreatin takoder pomaže u stimulaciji sinteze proteina i spriječavaju tijelo da koristi proteine iz mišićne mase kao energiju (protein brakedown).

Kako rabiti kreatin da dobijemo najbolje rezultate i najviše mišićne mase bez velikog gubitka nakon prestanka uzimanja ?

Istina je da nismo svi isti i rezultati se uvijek razlikuju od osobe do osobe. No, dobro je kreatin uzimati u ciklusima jer time su rezultati bolji i dugotrajniji ; tijelo se ne privikne na kreatin, što je dobro jer bi inače prestalo samo proizvoditi ga, mišići se ne gube u tolikoj mjeri nakon prestanka uzimanja i postiže se maksimalni učinak koji kreatin može pružiti.

Najbolji način uporabe kreatina je jedna čajna žlica (oko 5gr) kreatina u čaši soka ili nekog visoko-ugljidratnog napitka.Zašto ne obične vode? Može naravno i sa vodom, ali ugljikohidrati povećavaju količinu inzulina u tijelu što opet pomaže da mišići bolje i brže apsorbiraju kreatin, što naravno rezultira maksimalno iskorištenje kreatina, a time i više mišićne mase.

Na samom početku uzimanja kreatina imamo tzv. loading fazu ili fazu punjenja. Uzimamo 6 obroka dnevno po 5 gr. kreatina (ukupno 30 gr dnevno). Nakon 7 dana ulazimo u drugu fazu kada uzimamo 2-3 obroka po 5 gr.(ukupno 10-15 gr dnevno) slijedeća 3 tjedna. Jedan od obroka svakako treba uzeti neposredno poslije treninga, jer je tada metabolizam ubrzan, a i potrošene su zalihe kreatina u tijelu, tada je pravo vrijeme za kreatin u nekom od napitaka.

Zatim, nakon ta tri tjedna obvezno uzmemo tjedan dana odmora i to stoga što je tijelo u toku mjesec dana dostiglo svoj maksimum i ne reagira više tako dobro na kreatin kao na početku, a također postoji opasnost i da tijelo prestane proizvoditi vlastiti kreatin, znači rezultati više nisu tako uočljivi.

Nakon tjedan dana odmora (ili 7-10 dana), ponovo počinjemo sa loading fazom od tjedan dana i zatim 3 tjedna kao i do sad i tako možemo odraditi tri ciklusa nakon kojih uzimamo 20-30 dana pauze, i onda možemo sve ponovo. Normalno je da rezultati neće biti isti u drugom i trećem ciklusu kao u prvom, ali nećemo izgubiti puno dobivene mišićne mase i konstantno ćemo, makar i po malo, dobivati novu.

Ovo je provjereni način kako možemo maksimalno iskoristiti skupo plaćeni kreatin i sate i dane napornog treninga. Iskoristite sve mogućnosti odličnog proizvoda kreatina i pokažite se u najboljem svijetlu već ovog ljeta.

Pogledajte ponudu KREATINA na fitness.com.hr webshopu!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Koja je uloga glutamina u organizmu? x 60
    Ljudski organizam za sintezu proteina koristi 20 aminokiselina, 9 ih se smatra esencijalnima jer ih organizam ne može sam sintetizirati nego koristi izvore izvana (hrana, suplementi). Glutamin je jedn...
  • L- karnitin - preparat za "skidanje masti" x 60
    Što je zapravo L-karnitin? Koncentrirajući se više na marketing, a manje na znanost dobili smo rezultat da je L-karnitin opće prihvaćen kao tvar koja poboljšava rezultate. Vrlo je malo studija, a još ...
  • Da li znate što je E/C/A ? x 43
    Najbolji preparat za skidanje masnog tkiva, koji nije anabolički steroid je E/C/A.Objasnimo prvo što je to, za one koji možda još nisu čuli za njega. Sam naziv je kraćenica, a znači ; Efedrin-coffein-...
Na forumu ima 47 komentara na ovu temu
Forum
možeš
White_Insane
03.09.14. u 10:40
line
ovako ja nikad nisam koristio kreatine pa bi savjet kako da ih pijem koliko prije treninga ili poslje ?
kreatin
21.09.14. u 20:57
line
Ja pijem kreatin 2 tjedna po 5 g. poslije treninga i ne osjetim nista sad da li ja mogu napraviti pauzu od jedan tjedan i poceti fazu punjenja ?
concika
05.10.14. u 13:37
line
Pozz...koliko vode dnevno treba minimalno piti na 5g kreatina ....hvala
Djeva
13.12.15. u 16:35
line
Casu vode
Posto
20.02.16. u 20:30
line
Concika kako ćeš osjetit prvo ideš na fazu punjenja
Posto
20.02.16. u 20:31
line
[QUOTE=White_Insane] 3-7g creatina dnevno zauvijek, kakvih 30grama? pa 20grama samo popišaš van....tj. popišaš novac.
uzmi 3-4grama prije i 3-4grama poslije treninga ako želiš veæu dozu, sve iznad toga ide niz školjku.
3-4grama prije treninga smatram 12 sati prije ne 20minuta prije. tj. svakih 12sati, dozu. ili samo jednu dozu veæu prije, ili samo jednu dozu veæu poslije. to je to. bez previše filozofije.
ostalo? hrana, hrana, hrana, hrana, hrana....eee da jesam li zaboravio reæ, još hrane :))


[/QUOTE]

kad vidim ove "strucne" komentare -SERE MI SE. Jesi zavrsio DIF mozda ili imas diploma da mozes drugima savjete djelit? te fore iz teretane prodavaj ovima koji su pocetnici.
Ako svi strucnjaci govore da je pozeljno imat fazu punjenja onda ne znam cemu ovo tvoje "iskusno" pametovanje?
da, ti si mozda radio tako kako govoris I trebalo ti je 2 godine da dodjes do zeljenog razultata a ovo sto strucnjaci savjetuju sa skolama I diplomama to govore kako je NAJBRZE doci do rezultata.
Hvala na dobrim zemljama ali nemoj savjete drugima djelit osim ako nemas strucnu diploma.
P.S. kvartovska diploma nije mjerilo :)
He-man
03.10.16. u 09:01
line
Molio bih savjet. U članku piše kreatin uzimati sa sokom ili ugljikohidratom. Ja bih uzimao - pomiješao u vodi sa maltodekstrininom. Zanima me kako dozirati maltodekstrin kroz cijeli dan? Kolko po obrocima sa kraatinom i kolko neposredno poslije treninga?
krešo777
31.10.17. u 18:35
line
Pitanje ocekujem za dva tjedna teški fizički rad ono od ujutro do mraka moram poduzeti sve da si pomognem molim savjete
Psiho
14.11.17. u 15:47
line
Pitanje dali je dozer koji dolazi u pakiranju od 5 g i ako idem na varijantu punjenja uzimam 6 tih doza dnevno 7 dana pa druga faza Itd ... dali se na to misli u gornjem tekstu. Jer ga ja uzimam prije treninga i poslje treninga
Ber
10.06.19. u 22:57
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.10.2006
Piše:
Masterfitness