Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kolagen - smanjuje bore, čuva kosti i zglobove i održava zdravlje kože

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kada bi ga trebalo nekako slikovito opisati, onda bi najtočnije bilo reći da je kolagen „ljepilo koje tijelo drži na okupu“. Naime, ovaj protein sudjeluje u izgradnji vezivnih tkiva gotovo svih struktura u ljudskom organizmu, od kože do kostiju.

Kao iznimno važan gradbeni element neophodan za zdravlje kolagen je u posljednjim godinama iznimno dobio na popularnosti, pa već i u običnom supermarketu možete pronaći „vodu s kolagenom“, no nemojte se zavaravati da je to najbolji način unosa kolagena i da će vam on pomoći u „smanjenju bora, održavanju jakih i fleksibilnih zglobova, čvrstoći kostiju te poboljšanoj hidrataciji kože“. Za ove učinke ipak trebate puno kvalitetniji izvor kolagena.

kolagen

Ljudski organizam svakodnevno, prirodno proizvodi kolagen. No, s godinama i starenjem organizma ta proizvodnja se usporava. Naime, u organizmu postoji enzim imena kolagenaza koji razbija molekule kolagena. Nakon 25. godine života ljudski organizam razbija više molekula kolagen nego što ih tijekom dana uspije proizvesti, a to je ono što u ogledalu zamjećujemo kao stvaranje bora.

Ovisno o stupnju mineralizacije, kolagena tkiva mogu biti kruta (kosti), propusna (tetiva), ili imaju neki stupanj od krutog do propusnog (hrskavice). Kolagenom obiluje rožnica, krvne žile, crijeva, intervertebralni diskovi i dentin u zubima. U mišićnom tkivu služi kao glavna komponenta endomizija. Kolagen čini jedan do dva posto mišićnog tkiva i čini 6% težine snažnih, tendinoznih mišića.

Unos kolagena moguć je na dva načina: hranom i dodacima prehrani.

Kolagen iz hrane najlakše dobivamo iz namirnica poput organa životinja ili juhe od kostiju (bone broth), a moguće ga je unijeti i dodacima prehrani.

bone broth

Kako djeluje kolagen kao dodatak prehrani?

Tijelo je sazdano od stanica koje imaju specifičnu funkciju u pravilnom funkcioniranju organizma, primjerice, fibroblasti su stanice čija je funkcija proizvodnja kolagena. Da bi one uspješno izvršavale svoju funkciju potrebno im je nekoliko aminokiselina, prvenstveno glicin, prolin i hidroksiprolin.

Kada kolagen uzimate kao dodatak prehrani tada zapravo svoje fibroblaste opskrbljujete aminokiselinama kako bi oni mogli uspješno obavljati svoju funkciju proizvodnje kolagena.

Najučinkovitiji način dopremanja tih aminokiselina do fibroblasta jest s hidroliziranim kolagenom, poznatom i pod nazivom peptidi kolagena. Proces hidrolize razbija kolagen u nježni svijetli prah. Finalni proizvod ima nisku molekularnu težinu pa je ljudskom organizmu jednostavna njegova probava i apsorpcija te distribucija aminokiselina po cijelome tijelu. Na taj način su ove aminokiseline iznimno biodostupne, odnosno naš ih organizam može u velikom postotku iskoristiti, zaključili su Sibilla i suradnici.

Kritika koja se često pripisuje kolagenu u obliku dodataka prehrani je onaj da želučane kiseline razbijaju peptide kolagena prije nego oni uopće počnu djelovati. „Kolagen je velika molekula, no unatoč činjenici kako je kolagen napravljen i hidroliziran u peptidni oblik, ljudski organizam je sposoban probaviti ovaj spoj“, ističu nutricionisti.

Kolagenski dodaci prehrani probavljaju se u aminokiseline i peptide u crijevima. Da bi ih ljudsko tijelo moglo koristiti, tanko crijevo mora apsorbirati ove aminokiseline i peptide te oni moraju ući u krvotok.

Istraživanja su pokazala da se nakon uzimanja kolagena u hidroliziranom obliku povećava razina kolagena u krvi. Studija koju su proveli Shigemura i sur. promatrala je učinke uzimanja hidroliziranog kolagena tijekom razdoblja od četiri tjedna. Rezultati su pokazali promjene u razinama peptida hidroksiprolina u krvotoku. Druge studije (Yazaki i sur.) također su otkrile porast razine kolagenskih peptida u krvotoku nakon uzimanja.

Stoga iz navedenog se može zaključiti da uzimanje kolagena kao dodatka prehrani pruža organizmu važne gradivne elemente za proizvodnju dodatnog kolagena, čak i nakon probave.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Collagen - 300 g

Iznimna formula idealna za zaštitu kože od starenja i oksidacijskih oštećenja, doprinosi čvrstoći, z...

 • 21,95 €
Collagen 5000 napitak - 1000 ml

Nova generacija fitness pića s s kolagenom i hijaluronskom kiselinom za zdravlje i vitalnost kože i ...

 • 2,49 €
 • 1,74 €
Joint Collagen - 300 g

Joint Collagen sadrži hidolizat kolagena najviše kvalitete u kombinaciji s ostalim sastojcima koji s...

 • 32,00 €

Kada uzimati kolagen kao dodatak prehrani?

Osim u slučajevima kada zaista redovno jedete juhu od kostiju ili organe životinja, poput jetrica i sličnoga, velika je vjerojatnost da vam u prehrani nedostaje kolagena.

Kolagen kao dodatak prehrani najčešće dolazi kao prah pa ga je jednostavno uvrstiti u prehranu: dodat ćete ga u jutarnji smoothie i svakodnevno unijeti potrebnu količinu kolagena. Prilikom kupnje kolagena obratite pozornost da se radi o peptidima kolagena jer je za ovaj oblik potvrđena učinkovitost i iskoristivost.

bone broth

Koja je funkcija kolagena u ljudskom tijelu?

Mnogi pri spomenu kolagena prvo pomislimo na kožu i bore, no kolagen ima niz funkcija u ljudskom tijelu. Donosimo pregled najvažnijih:

1. Koža

Kolagen je majzastupljeniji protein u koži. On čini 75 do 80 posto vaše kože. Srednji sloj kože naziva se dermis, i tu nalazimo kolagen i elastično tkivo. To je sloj koji koži daje puninu i debljinu.

Istraživanja su pokazala da redovito uzimanje hidroliziranog kolagena može poduprijeti cjelokupno zdravlje kože i boriti se s posljedicama starenja. Može smanjiti pojavu bora, povećati hidrataciju i glatkoću kože te poduprijeti elastičnost kože, ističu Sibilla i sur. Uzimanje kolagena kao dodatka prehrani može povećati elastičnost kože i pomoći u procesu obnove kože, potičući tako tijelo da formira novi kolagen.

2. Zglobovi

Osim što podupire ukupno zdravlje kostiju i zglobova, kolagen može smanjiti bolove u zglobovima, poboljšati fleksibilnost i pomoći u stvaranju novog koštanog tkiva, stoji u studiji koju su objavili Trč i Bohmova.

Ovo je velika i značajna potvrda kolagenovim anti-age svojstvima, ali i odlična vijest za sve koji redovno vježbaju. Naime, studija koju su proveli Clark i sur. potvrdila je da suplementacija kolagena pozitivno utječe na smanjenje bolova u zglobovima, koji su česti i kod rekreativnih sportaša.

 ili Fitness.com.hr trgovini.

kolagen

Reference:

 1. Clark, KL. i sur. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96.
 2. Kumar, S. i sur. A double-blind, placebo-controlled, randomised, clinical study on the effectiveness of collagen peptide on osteoarthritis. J Sci Food Agric. 2015 Mar 15;95(4):702-7.
 3. Proksch, E. i sur. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.
 4. Shigemura, Y. i sur. Changes in composition and content of food-derived peptide in human blood after daily ingestion of collagen hydrolysate for 4 weeks. J Sci Food Agric. 2018 Mar;98(5):1944-1950.
 5. Sibilla, S. i sur. An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies. The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8, 29-42.
 6. Trč, T. Bohmova, J. Efficacy and tolerance of enzymatic hydrolysed collagen (EHC) vs. glucosamine sulphate (GS) in the treatment of knee osteoarthritis (KOA). Int Orthop. 2011 Mar; 35(3): 341–348.
 7. Yazaki, M. i sur. Oral Ingestion of Collagen Hydrolysate Leads to the Transportation of Highly Concentrated Gly-Pro-Hyp and Its Hydrolyzed Form of Pro-Hyp into the Bloodstream and Skin. J. Agric. Food Chem., 2017, 65 (11), pp 2315–2322.

Objavljeno 31.10.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!