Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

5 najvažnijih suplemenata za imunitet i opće zdravlje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Funkcija suplemenata ili dodataka prehrani je, kako im samo i ime kaže, dodavanje pojedinih nutrijenata organizmu, a koji se ne uspiju u dovoljnim količinama unijeti hranom. Dakle, prije svega, važno je pokušati sve potrebne nutrijente unijeti kvalitetnom i balansiranom prehranom, a u slučaju nedostatne prehrane savjetuje se posegnuti za suplementima.  

Pod suplementima podrazumijevamo vitamine, minerale, biljne proizvode, aminokiseline, enzime i niz drugih proizvoda. Među najtraženijim dodacima prehrani svakako su multivitamini, vitamin D i E te minerali kalcij i željezo, ali i probiotici, omega-3 masne kiseline i proteini u prahu.

No, ako trebamo odabrati 5 najvažnijih suplemenata za imunitet i opće zdravlje, izdvajamo sljedeće:

  • Vitamini A, C i E
  • Vitamini B-kompleksa
  • Omega-3 masne kiseline
  • Antioksidansi
  • Probiotici

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Immuno complex - 60 kapsula

Sadrži vitamin C, vitamin B12, vitamin B6, folnu kiselinu i cink koji doprinose normalnoj funkciji i...

  • 20,00 €

Čemu služe izdvojeni dodaci prehrani?

1. Vitamini A, C i E – za zdravlje kože

vitamin c

Kako starimo, naša koža postaje osjetljivija na oštećenja uzrokovana nezdravim načinom života, prevelikim izlaganjem suncu, lošom prehranom, preaktivnim imunološkim sustavom i drugim čimbenicima. Koji vitamini doista djeluju kada je u pitanju poboljšanje zdravlja kože? Unos vitamina C, vitamina E, vitamina A / beta-karotena i cinka može pomoći da vaša koža ostane zdrava i mladolika.

Na primjer, antioksidans vitamin C ne samo da se bori protiv bolesti - on također pomaže u zaštiti kože boreći se protiv slobodnih radikala i pomažući vam da apsorbirate više minerala u tragovima i hranjivih sastojaka općenito. Dokazano je da zajedničko uzimanje vitamina E i vitamina A poboljšava zacjeljivanje. Kolagen je još jedan dodatak koji može koristiti vašoj koži pomažući joj u saniranju rana i održavajući kožu elastičnom, jakom i vlažnom.

2. Vitamini B-kompleksa – za porast energije i smanjenje štetnog utjecaja stresa

vitamin

Vitamini B skupine, uključujući vitamin B12 i folate, važni su za vaš metabolizam, podržavaju stanične procese, rast i potrošnju energije, sprječavaju umor i pojačavaju kognitivne funkcije.

Osobe koje izbjegavaju meso (vegetarijanci / vegani) imaju veću vjerojatnost da imaju nisku razinu vitamina B, posebno vitamina B12, koji se nalazi samo u životinjskoj hrani, pa se preporučuje uzimanje dodataka prehrani. Čak i ako svakodnevno konzumirate vitamine B skupine (iz govedine, peradi i jaja), i dalje biste mogli imati problema s pravilnom apsorpcijom (najčešće vitamina B12) zbog upotrebe lijekova ili zdravstvenih stanja koja narušavaju zdravlje crijeva.

3. Omega-3 masne kiseline – za borbu protiv upalnih procesa

omega

Koji je najbolji dodatak prehrani ako želite održati imunološki sustav jakim, zglobove u dobrom stanju, dobar rad mozga i zdravo srce? Omega-3 masne kiseline / riblje ulje može biti od pomoći u borbi protiv upala, koje su povezane sa stanjima, poput bolesti srca i Alzheimerove bolesti. Već s unosom od 1000mg omega-3 masnih kiselina na dan, može se osigurati dovoljan unos ovog važnog suplementa.

Jedenje divlje ulovljene ribe nekoliko puta tjedno ili uzimanje dodatka u iznosu od oko 1.000 miligrama dnevno najbolji je način za pobijediti upalu i unositi dovoljno omega-3.

4. Antioksidansi – za ukupno zdravlje i zdravlje očiju

antioksidansi

Vitamini i antioksidanti za oči mogu zaštititi makulu, leće i rožnicu oka, a istovremeno smanjuju oštećenja pod djelovanjem slobodnih radikala i upale koje uništavaju tkivo u očima. Brojni antioksidanti, uključujući vitamin A, vitamin C, lutein i zeaksantin, mogu vam zaštititi vid i oči.

Lutein i zeaksantin su kartotenoidi koji se nalaze u makularnom području mrežnice očiju, a studije sugeriraju da mogu pomoći u smanjenju rizika od oksidativnog oštećenja izazvanog svjetlošću koje može dovesti do degeneracije makule. Cink i bakar u kombinaciji s drugim vitaminima također mogu zaštititi mrežnicu i smanjiti rizik od makularne degeneracije i gubitka vida. Vitamin A i vitamin C pomažu u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala u očima uzrokovanih lošom prehranom, emisijom plavog svjetla sa zaslona računala i izloženosti suncu / UV svjetlu.

5. Probiotici – za zdravlje crijeva i probavnog trakta

probiotici

Probiotici su bakterije koje se nalaze u vašem probavnom traktu i podržavaju sposobnost vašeg tijela da apsorbira hranjive sastojke i bori se protiv infekcije. Određeni sojevi probiotika poboljšavaju imunološku funkciju, dok drugi promiču zdravlje ili ravnotežu hormona.

Vaše "dobre crijevne bakterije" pomažu u proizvodnji vitamina B12, butirata i vitamina K; izbacuju loše mikrobe; stvaraju enzime koji uništavaju štetne bakterije; i potiču izlučivanje IgA i regulatornih T-stanica, koje podržavaju imunološku funkciju.

Kada kupujete probiotičke dodatke, pripazite na rod, vrstu i soj. Na deklaraciji bi se također trebala nalaziti vrsta CFU-a (jedinice za stvaranje kolonija) koje su prisutne u trenutku proizvodnje. Najbolje je uzimati probiotik koji ima najmanje 50 milijardi CFU-a i ima raznolikost sojeva, uključujući više bakterijskih sojeva, poput Bacillus clausii, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus bulgaricus.

Trebaju li vama ovi dodaci prehrani?

vitamin

Tehnički je moguće unijeti sve bitne hranjive sastojke koji su vam potrebni iz pažljivo planirane, uravnotežene prehrane koja uključuje razne cjelovite namirnice.

Ipak, mnogi ljudi na kraju unose premale količine jedne ili više hranjivih tvari nego što im je potrebno, poput vitamina ili minerala.

Posebno je to često u modernom načinu prehrane koji oskudijeva mnogim važnim nutrijentima, pa su navedeni dodaci prehrani svakako preporučljivi za održavanje zdravlja i jak imunitet.

Sve dodatke prehrani za zdravlje možete kupiti u Fitness.com.hr Webshopu ili Fitness.com.hr trgovinama.

Objavljeno 28.11.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!