OTVORENA PRVA FITNESS.com.hr TRGOVINA U ZAGREBU // KLIK ZA DETALJE!
.

Još jedna studija potvrdila: Omega-3 je najvažniji dodatak prehrani za ljude!

Image

Najnovija studija provedena na Harvardu još jednom je potvrdila ono što je i niz ranijih studija pokazao: osobe koje uzimaju omega-3 dodatke prehrani proizvedene od ribljeg ulja imaju niži rizik od infarkta i drugih kardiovaskularnih bolesti od onih koji ne uzimaju ovaj dodatak, odnosno u studiji su dobivali placebo.

omega

Za omega-3 vrijedi: "što više to bolje"!

Znanstvenici su potvrdili poveznicu između svakodnevne suplementacije omega-3 masnih kiselina i smanjenog rizika od niza srčano žilnih bolesti, uključujući srčani udar, smrt uzrokovanu koronarnom srčanom bolešću, a jedino što nisu potvrdili je smanjenje rizika od moždanog udara. Dodatno, povećan unos omega-3 dodataka prehrani proizvedenih od ribljeg ulja osigurava dodatno smanjenje ovoga rizika.

Studija koju su proveli Hu i sur. potvrdila je zaštitno djelovanje svakodnevne suplementacije omega-3 masnim kiselinama protiv niza kardiovaskularnih bolesti, koje su najveći krivac za preuranjenu smrt u svijetu.  

Znanstvenici su u ovoj studiji uključili podatke iz 13 ranijih istraživanja, pa je broj ispitanika bio preko 127 tisuća što ov čini najvećim ispitivanjem utjecaja omega-3 masnih kiselina dosad.

Količine imega-3 masnih kiselina koje su pokazale pozitivne učinke na smanjenje rizika od navedenih bolesti su od 840mg/dan prema većim količinama.

Rezultati ovog istraživanja dodatno idu u korist preporukama o povećanju unosa ribe i morskih plodova koji obiluju omega-3 masnim kiselinama, a koje su pogotovo u Hrvatskoj na jako niskoj razini. Dodatno, uz unos ribe, savjetuje se redovno provoditi neki oblik fizičke aktivnosti te općenito provoditi zdraviji način života, kako bi se, uz suplementaciju omega-3 masnih kiselina smanjio rizik od niza bolesti koje utječu na kvalitetu, ali i trajanje života.

Omega-3 dodatke prehrani možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

omega

Portugalci jedu 3 puta više ribe od nas!

Prema podacima Europskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i akvakulture (EUMOFA), europski prosjek konzumacije iznosi 25,5 kg/per capita, no postoje velike razlike između pojedinih država članica, pa tako konzumacija u Portugalu iznosi rekordnih 55,3 kg/per capita, dok Španjolska drži drugo mjesto s 46,2 kg/capita.

Konzumacija ribe u Hrvatskoj je vrlo niska, te ona prema EUMOFA izvoru iznosi 18,4 kg/per capita u 2015., dok prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) konzumacija ribe kod hrvatskih potrošača iznosi od 8 do 9 kg/per capita u 2012“, stoji u izvješću Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Reference:

  1. Hu Y, Hu FB,  Manson JE. Marine Omega-3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta-Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants. Journal of the American Heart Association. October 1, 2019. Vol 8, Issue 19

Objavljeno 12.10.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!