Vitamin C u svakodnevnoj prehrani

Image

Iako se vitamin C u malim količinama može naći u namirnicama životinjskog porijekla, jedini značajni prirodni izvori vitamina C su voće i povrće. Ono bi se trebalo konzumirati po mogućnosti svježe, a ako je potrebno skuhano u malo vode ili na pari, te odmah servirano.

Vitamin C je vjerojatno najnestabilniji vitamin. Predugo pranje, rezanje voća i povrća na male komadiće i namakanje nakon guljenja, smanjuju količinu vitamina C. Naime, askorbinska kiselina se lako i brzo razgrađuje (oksidira) na zraku, posebice uz prisustvo topline i u lužnatoj okolini.

Vitamin C je topiv u vodi, stoga kuhanje voća ili povrća u mnogo vode uzrokuje dodatan gubitak vitamina C koji ostaje u vodi u kojoj je namirnica kuhana. Zanimljivo je da je gubitak vitamina C znatno veći ako se hrana priprema u željeznom ili bakrenom posuđu.

S obzirom da u se u svakodnevnoj prehrani sve češće koriste smrznute i unaprijed pripremljene namirnice (izrezani pommes frittes, oguljeno i narezano povrće, gotove salate...) treba imati na umu da se ovim putem gubi znatan udio vitamina C.

Gubitak vitamina C prilikom čuvanja skuhanog povrća tijekom jednog dana u hladnjaku iznosi i do 55%!

Soda bikarbona koja se ponekad dodaje prilikom kuhanja povrća kako bi se zadržala prirodna boja povrća, izuzetno efikasno uništava vitamin C.

Vitamin C u namirnicama

Tablica vrijednosti vitamina C u pojedinim namirnicama :

namirnica vitamin C / 100g (mg) % tablete Plivita C potreban unos u odnosu na Plivit C (kg)
grožđe 4 0,4 25,0
jabuka 6 0,6 16,7
banane 9 0,9 11,1
lubenica 10 1 10,0
kruška 4 0,4 25,0
ananas 15,4 1,54 6,5
marelica 10 1 10,0
grejpfrut 34 3,4 2,9
kivi 98 9,8 1,0
mandarine 31 3,1 3,2
mango 28 2,8 3,6
limun 77 7,7 1,3
nektarine 5,4 0,54 18,5
jagode 57 5,7 1,8
breskva 7 0,7 14,3
naranča 53 5,3 1,9
patlidžan 1,7 0,17 58,8
rajčica 19 1,9 5,3
špinat 19 1,9 5,3
salata 30 3 3,3
grah 8 0,8 12,5
cvjetača 88 8,8 1,1
krastavac 5,5 0,55 18,2
avokado 8 0,8 12,5
mrkva 9 0,9 11,1
tikvica 21 2,1 4,8
paprika 82 8,2 1,2
kelj 31 3,1 3,2
kupus 51 5,1 2,0
ljuta paprika 240 24 0,4

Sadržaj vitamina C u pojedinačnim namirnicama može varirati ovisno o uvjetima uzgoja i stupnju zrelost. Ovisno o pripremi pojedinih namirnica, moguć je gubitak i do 75% količine vitamina C.

Objavljeno 09.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!