Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Novo istraživanje: Tajna dugovječnosti je u probioticima!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svi koji iole brinu o zdravlju i prehrani svjesni su činjenice da hrana ima značajan utjecaj na ljudsko zdravlje  te da pametnim odabirom namirnica možemo utjecati na kvalitetu života, u svakom životnom periodu.

Znanstvenici sa Sveučilišta McGill proučavali su utjecaj bakterija u crijevima na dugovječnost i došli do iznimno važnih rezultata. Naime, tijekom studije hranili su voćne mušice kombinacijom probiotika i biljnog dodatka triphala, te je utvrđeno da upravo ova kombinacija produžuje dugovječnost mušica za 60% i štiti ih od kroničnih bolesti povezanih sa starenjem.

Studija objavljena u Scientific Reports potvrdila je niz već ranije izkazanih teza o pozitivnom utjecaju crijevnih bakterija na zdravlje, a znanstvenici koji su radili na ovoj studiji su u prehranu voćnih mušica uključili kombinaciju probiotika i dodatka prehrani bogatog polifenolom.

musica

Probiotici + triphala

Voćne mušice koje su dobivale navedenu kombinaciju živjele su do 66 dana, što je 26 dan dulje od onih mušica kojima nje davana kombinacija navedenih sastojaka. Osim produljenja životnog vijeka, na mušicama je zamijećeno smanjenje efekata starenja, poput promjena na inzulinskoj rezistenciji, upalnih procesa i oksidativnog stresa.

"Probiotici dramatično mijenjaju arhitekturu crijevne flore, ne samo u sastavu već i u pogledu načina na koji se hrana koju jedemo metabolizira", ističe Satya Prakash, profesor biomedicinskog inženjerstva na McGillovom Medicinskom fakultetu i jedan od autora studije. "To omogućava jednoj probiotičkoj formulaciji istodobno djelovanje na nekoliko biokemijskih signalnih putanja kako bi se stvorili prošireni fiziološki učinci i objašnjava zašto ova formulacija koju predstavljamo u ovom radu ima tako dramatičan učinak na toliko različitih markera".

„Voćna mušica je vrlo slična sisavcima s oko 70% sličnosti u smislu njihovih biokemijskih putanja, što je dobar pokazatelj onoga što će se dogoditi ljudima“, dodaje Prakash. "Učinci na ljude vjerojatno neće biti tako dramatični, ali naši rezultati svakako sugeriraju da će prehrana koja uključuje i triphalu uz ove probiotike promicati dug i zdrav život".

probiotici

Autori studije također ističu da otkrića iz njihove studije mogu biti pojašnjena kroz pojam „osi crijeva i mozga“, odnosno dvosmjernim komunikacijskim sustavom između mikroorganizama koji se nalaze u gastrointestinalnom traktu - mikrobioti - i mozga.

Studije koje su provedene u posljednjim godinama, a koje su proučavale upravo ovu os, pokazale su da da je ona uključena u neuropatološke promjene i različita stanja, poput sindroma iritabilnog crijeva, neurodegeneraciju, pa čak i depresiju.

Što je triphala?

Triphala je jedna od najstarijih i najpoznatijih biljnih formula ajurvedske medicine. Triphala u prijevodu znači “tri ploda”, jer se radi o kombinaciji triju biljaka: amalakija, bibihitakija i haritakija.

Okusom je triphala vrlo karakteristična: gorka i trpka, pa mnogima treba nekoliko dana da se priviknu na okus. Najbolje ju je otopiti u vodi i tako popiti, a savjetuje se uzimanje ove biljke triput na dan.

Triphalu možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

triphala

Zaključak

S godinama, tijelo postaje manje učinkovito u podnošenju stresa što dovodi do niza fizioloških neravnoteža, uključujući povećan broj upalnih procesa, oksidacijski stres, metaboličku disregulaciju i mitohondrijska oštećenja.

Nikada neće postojati jedno terapijsko ili dijetetsko rješenje za upravljanje kroničnim bolestima povezanim s starenjem; međutim, održavanje zdravog mikroorganizama crijeva kroz uporabu probiotičkih i prebiotskih dodataka može odgoditi nastup kroničnih bolesti i promicati dugovječnost istodobno utječući na svaki od glavnih pokretača starenja.

U ovoj studiji, optimizirana probiotička formulacija koja sadrži tri bioaktivna probiotika kombinira se s novim polifenolom bogatim prebiotikom triphalom, kako bi se stvorila nova simbiotička formulacija koja promiče dugovječnost.

Ova formulacija ima kombinatorni učinak na različite markere starenja uključujući i osnovne signalne putanje koji upravljaju regulacijom tih markera. Razumijevajući kako se crijevna mikrobiota i probavni tretmani crijeva križaju s tim ključnim putanjama starenja, specifične formulacije mogu biti propisane u ranoj životnoj dobi kako bi se spriječilo nastanak kroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, pretilost, rak, pa čak i neurodegeneraciju.

Objavljeno 03.07.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!