Imunitet – dobar, bolji, NAJBOLJI! Donosimo primjer jelovnika!
Zdravlje

Imunitet – dobar, bolji, NAJBOLJI! Donosimo primjer jelovnika!

Oduvijek je najbolja obrana, od raznih sezonskih gripa i viroza, bila prevencija. Nutricionisti i zdravstveni stručnjaci diljem svijeta smatraju da je jačanje imuniteta proces koji započinje u zdravom probavnom traktu. Što znači da je iznimno važno što unosite u organizam, jer je loša prehrana glavni (nažalost ne i jedini) uzrok slabljenja imuniteta kod zdravih osoba. Ostali uzroci su prvenstveno stres, loš san i slaba tjelesna aktivnost.

U procesu jačanja imuniteta, vrlo je važno da jedete redovito. Drugim riječima, dan obavezno treba započeti zajutrkom. U taj obrok savršeno se uklapa jogurt – namirnica bogata probioticima (živim mikrobnim kulturama) koji drže probavni sustav čistim od mikroba koji izazivaju bolesti. Neka istraživanja su pokazala da dnevna konzumacija probiotika smanjuje trajanje prehlade za dva dana.

Namirnica zlata vrijedna u jesenskim i zimskim danima je med. Ovaj prirodni antibiotik s antiseptičkim svojstvima sadrži brojne vitamine i minerale odlične u borbi s infekcijama kao i u jačanju imuniteta. C, D, E vitamini, B-kompleks, propolis - samo su neki od njih. Med inače bolje djeluje na upalu grla i kašalj od sirupa. Domaći med dobar je i za sezonske alergije, astmu i ostale dišne probleme.

Jačanju imuniteta pomoći će i čajevi. Odaberite vrstu koju volite, ali svakako si tu i tamo priuštite i zeleni čaj. On obiluje antioksidansima i vitaminima, što pomaže pri jačanju imuniteta. U čaj je dobro dodati limun ili med, ali to činite tek kada se malo ohladi. Naime, limun i med gube svoja svojstva, ako ih stavite u vrući čaj. U jačanju imuniteta pomoći će i prirodni cijeđeni sokovi.

Istraživanja su pokazala da imunološki sustav može biti oslabljen već pri 25-postotnom smanjenju unosa proteina. Kako do toga ne bi došlo, vaša prehrana mora biti obogaćena hranom s visokokvalitetnim proteinima, poput onih koje nalazimo u jajima, ribi, školjkama i divljači. Riba također osigurava i organizmu neophodne, esencijalne masne kiseline omega-3. Nedostatak ovih kiselina u tijelu veže se uz kronične upalne te različite autoimune bolesti. Ostali dobri izvori omega-3 kiselina su orasi, zeleno lisnato povrće i laneno sjeme.

Tijelo će od bolesti obraniti i krepka juha od piletine s povrćem koja obiluje antioksidansima. Pileća juha poznata je kao domaći lijek. Naime, topla juha s arsenalom povrća tjera bakterije i viruse i jača imunitet. U juhu možete dodati češnjak, luk, mrkvu, papriku, krumpir. To je vitaminska bomba koja će zasigurno potaknuti vaš imunološki sustav.

Mnogi izbjegavaju češnjak zbog negativnih mirisnih konotacija. Ipak nemojte zaboraviti da je on odličan u borbi protiv infekcija i bakterija. On je, naime, "prirodni" antibiotik koji može zaustaviti rast patogenih mikroorganizama i gljivica.

Primjer imuno – boost jelovnika:

Zajutrak:

  • 1 jogurt sa cca 30 g žitarica
  • 2 - 3 kriške integralnog kruha sa šunkom
  • svježe cijeđeni narančin sok

Doručak:

  • jabuka
  • keksi sa sušenim i orašastim voćem (nekoliko komada)

Ručak:

  • krepka pileća juha s povrćem
  • nemasno meso na žaru (oko 100-120 g)
  • šalica kuhane blitve, špinata, brokule, kelja (što više volite)
  • zelena salata sa ribanom mrkvom i češnjakom

Večera:

  • svježi sir (oko 150 g) s prepečencem
  • zeleni čaj s medom

Ovo je primjer jelovnika za žene, muškarci naravno mogu povećati porcije.

Uz sve gore navedeno važno je u toku dana uzimati mnogo tekućine.

Ono što također može pomoći pri jačanju imuniteta jesu začini poput đumbira i crvene paprike.

Korijen đumbira sadrži brojna nepostojana ulja koja griju tijelo i pomažu mu da se znoji, te tako rješava problem temperature i eliminira toksine. Istovremeno pomaže u pročišćavanju dišnih putova i pluća. Također se koristi za probavne smetnje i pročišćavanje crijeva. Dok je crvena paprika generalno dobra za probavu, sadrži vitamine A, C, B kompleks, kalcij, fosfor, željezo, te djeluje protuupalno.

Ima još nešto što je ugodno za vas, ali i pomaže imunitetu. To su eterična ulja lavande, bora i limuna - imaju mogućnost jačanja imuniteta te su idealna za primjenu u uljnim pripravcima za tijelo te u kupkama. Osvježit će vas i ojačati organizam.

Ostanite zdravi! :)

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Matična mliječ - kraljica pčelinjih proizvoda! x 6
    U orijentalnim kuhinjama matična mliječ je prisutna već tisućama godina zbog svojih iznimnih zdravstvenih i prehrambenih vrijednosti. Naime, matičnu mliječ se od davnina koristi kao jedinstveni prirod...
  • Probiotici - što su i koja je njihova uloga? x 32
    Točna definicija probiotika je sljedeća: to su živi mikroorganizmi koji, ako se koriste u dovoljnoj količini, imaju blagotvorno djelovanje na organizam. Mogu se koristiti ili kao pojedinačne ili kao m...
  • Čuvajmo sami sebe pazeći na imunitet ! x 12
    Od dana kada smo rođeni, naš je organizam izložen stalnim "napadima" bakterija, virusa i ostalih patogenih čestica. Bez adekvatne zaštite, svaki od nas vrlo brzo bi podlegao različitim bolestima. Bitk...
Na forumu ima 5 komentara na ovu temu
Forum
uz ovakav dnevni jelovnik, zdrav čovjek od 90 kg ne može dugo ostati zdrav.
bobanante
04.02.12. u 12:40
line
neznam bas ni za zenu od 60 kg
lorax_omnia
06.12.13. u 19:10
line
i ja bi umrla od gladi da jedem 50gr sira sa prepečencom za večeru :))
feriha
07.12.13. u 15:59
line
50 grama...wtf?
možda su mislisli 500 grama. ja i kad pojedem 500 grama sira nisam sit, a 50 mi ne stane ni ispod nokta
zeusko87
07.12.13. u 16:14
line
jelovnik je nacelno dobar i prakticiram ga otprilike, ali jedem nesto vece porcije. primjerice za rucak nema sanse da kolicina povrca bude ''jedna salica'', daleko je veca. uvecer pak, 50 grama posnog je nista. 250 grama je tak-tak s necim, povrcem, tunom ili neka treca kombinacija (barem se on moze kombinirati na nabrojene nacine). k tome fali mi u ovom jelovniku jos koji meduobrok + zeleni caj uvecer nije najbolja opcija zbog vece kolicine teina, pa ako je nesto osjetljiviji (kao ja) mogao bi citati knjigu do dugo u noc :) bolje ga je piti ujutro i tijekom popodneva.
damjana
07.12.13. u 23:54
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 18.11.2017
Piše:
Kristina Božac, aps. nutricionizma