Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koja je najbolja i najiskoristivija forma omega-3 masnih kiselina?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kada se govori o dodacima prehrani, omega-3 masne kiseline se nalaze u 3 oblika (forme):

  • trigliceridi, prirodna forma ribljeg ulja
  • etil-esteri, koncentrirana forma ribljeg ulja
  • fosfolipidi, dobiveni iz ulja kril račića

Svaki od ovih oblika ima različitu apsorpciju u ljudskom organizmu i upravo o toj temi je objavljen čitav niz studija. Apsorpcija masti unesenih kao dodatak prehrani složen je proces koji zahtijeva više koraka, uključujući transport masti od unesene hrane u stanice crijeva, pa iz crijeva u limfatički sustav, a potom u krvotok.

Apsorpcija svake od formi omega-3 masnih kiselina mjeri se prema sposobnosti podizanja omega-3 indexa (postotak EPA i DHA u membranama stanica crvenih krvnih stanica) bazirano na standardno preporučenim dozama.

omega3

Trigliceridi dobiveni iz standardnog ribljeg ulja

Najčešće, masti iz većine prehrambenih izvora nalaze se u formi prirodnih triglicerida. Ova forma se povezuje i s klasičnim ribljim uljem ili uljem riblje jetre. Ove masti se sastoje od tri masne kiseline (kao što su omega-3 EPA i DHA) povezane s molekulom glicerola. Bez glicerola, slobodne masne kiseline mogu brzo oksidirati i stoga glicerol pomaže prirodno stabilizirati molekule masti i spriječiti njihov slom i oksidaciju. Dodavanje antioksidansa kao što je vitamin E i kapsuliranje ulja također sprečavaju oksidaciju masnih kiselina.

Probava triglicerida

Probavljanje masti zahtijeva kemijsku razgradnju velikih molekula na manje molekule. Budući da su trigliceridi prevelike molekule da putuju kroz stanične membrane u stanice crijeva, nakon konzumacije, žuč i enzimske lipaze, razgrađuju dijetalnu masnoću u tankom crijevu. Enzim lipaze razbija molekulu triglicerida u dvije slobodne masne kiseline i monoglicerid (jednu masnu kiselinu spojenu na glicerol), koji tada mogu prijeći membranu i ući u stanice tankog crijeva gdje se ponovno skupljaju kao trigliceridi.

omega3

Nakon što se trigliciridi izmijene, oni se pridruže drugim mastima i proteinima da bi se formirale molekule nosača nazvanih kilomikroni. Kilomikroni omogućuju mastima da se kreću unutar vodenih otopina krvotoka, čime se trigliceridi prevoze iz stanica tankog crijeva kroz limfni sustav (transportna mreža čiste tekućine pod nazivom limfa) i konačno u krv, odakle se zatim isporučuju u različite dijelove tijela. Vrsta proteina prisutnog u vanjskom sloju lipida ovih struktura određuje u koje će stanice u tijelu biti isporučeni.

Nedavno razvijen re-esterificirani triglicerid uzima etil-ester oblik omega-3 i rekonstruira ga natrag u prirodni oblik triglicerida. To ne samo što omogućava isporuku koncentrirane omega-3, već osigurava i optimalnu apsorpciju.

Etil-esteri

Masne kiseline u formi etil-estera koriste se za isporuku visokih koncentracija omega-3 u manjem volumenu ulja, kako bi se postigle terapijske doze u manjem broju kapsula. Etilni esteri dobiveni su reakcijom slobodnih masnih kiselina (kao što je omega-3 EPA) s etanolom. Masne kiseline su uklonjene iz njihove prirodne glicerolne osnove i zatim su vezane (esterificirane) s molekulom etanola.

Jednom kada se postigne ta visoka koncentracija omega-3, moguće je masnoću restrukturirati natrag u prirodni oblik triglicerida, ponovnim povezivanjem masnih kiselina na glicerolnu osnovu, nazvanu re-esterificirani triglicerid.

omega kapsule

Probava etil-estera

Probava etil-EPA ribljeg ulja malo se razlikuje od triglicerida zbog nedostatka glicerolne osnove. U tankom crijevu je pankreasna enzimska lipaza ponovno ona koja razgrađuje masne kiseline iz osnove etanola, veza masnih kiselina i etanola je otpornija na lipazu u usporedbi s trigliceridima, pa usporava ovaj proces i proizvodi slobodne masne kiseline plus etanol.

Slobodne masne kiseline potom preuzimaju stanice tankog crijeva, ali se moraju preoblikovati u trigliceride kako bi se formirali kilomikroni, da bi zatim napustili stanicu, ušli u limfni sustav, a zatim u krv.

Kao rezultat toga, biodostupnost može biti kompromitirana ako dodatak prehrani ne pojede s obrokom koji sadržava masti koji osigurava postojanje tzv. „glicerolnog bazena“ koji je potreban da se slobodne masne kiseline; uzimanje etil-estera dodataka uz obrok s visokim udjelom masti može poboljšati biodostupnost za čak 13 puta.

Dodatno, bez glicerola, etil-ester je osjetljiviji na oksidaciju od triglicerida, pa je važno uključiti antioksidans kao što je vitamin E za zaštitu ulja.

Na prvi pogled, etil-ester dodatci mogu zvučati kao da imaju potencijalne apsorpcijske komplikacije, no valja napomenuti da se etil-ester najčešće koristi u generičkom obliku za farmaceutske proizvode. Iako je sada prepoznato da re-esterificirani triglicerid ima veću biološku raspoloživost i stabilniji je od etil-estera, farmaceutskim oblicima etil-estera može trebati i do nekoliko godina kako bi ih se stavilo na tržište i ne mogu se jednostavno mijenjati nakon što su licencirani.

Nakon apsorpcije, tijelo koristi EPA za različite funkcije kao izravno korištenje za stvaranje energije, za pomoć u stvaranju lipoproteina (transportera masnih kiselina koji nose kolesterol), za pretvaranje u fosfolipide koji tvore stanične membrane, za oblikovanje u estere masnih kiselina Ili ostaju kao trigliceridi pohranjeni u masnom (adipoznom) tkivu.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Omega-3 Strong - 90 kapsula

Omega-3 Strong sadrži pojačanu dozu omega-3 (330 mg EPA i 220 mg DHA) kiselina najviše kvalitete te ...

  • 14,49 €

Fosfolipidi

Kao glavna komponenta strukture staničnih membrana, fosfolipidi su i topljivi i u vodi i u mastima. Jedan od najbogatijih izvora fosfolipida je ulje račića krila.

Fosfolipidi se sastoje od dvije masne kiseline pridružene fosfatnoj skupini (kao što je kolin) i molekule glicerola. Pozicioniranje masnih kiselina (ili 'prostor') ograničeno je na molekuli glicerola. Općenito, jedna od masnih kiselina će biti zasićena masnoća, a druga nezasićena masnoća kao što je mononezasićena ili polinezasićena masnoća poput EPA ili DHA. Jednostavnije rečeno, EPA i DHA moraju se natjecati s drugim masnim kiselinama, uključujući omega-6 masti, za ovaj prostor. Zbog toga, omega-3 u fosfolipidnom obliku rezultira niskom koncentracijom omega-3 EPA.

Probava fosfolipida

Budući da su fosfolipidi hidrofilni (topljivi u vodi), probavljanje fosfolipida ne ovisi u cijelosti o žučnim i pankreatskim enzimima. Pojedinci s probavnim malapsorpcijskim problemima mogu lakše probaviti fosfolipide.

Iako je struktura masnih kiselina u krilu ključna karkateristika koja se pripisuje njihovoj visokoj bioraspoloživosti, količina EPA i DHA koju pruža krilovo ulje je zapravo najniža od svih omega-3 izvora! Doista, koncentracija omega-3 kao EPA i DHA koja se nalazi u kril ulju je toliko niska da uzimanje omega-3 u obliku krilnog ulja ne povećava indeks omega-3 niti je prikladan za povećanje razine EPA.

omega kapsule

Koja je najučinkovitija forma omega-3 masnih kiselina?

Studije pokazuju da su re-esterificirani trigliceridi najiskoristiviji, slijede etil-esteri, pa trigliceridi te na kraju fosfolipidi iz kril ulja.

Korištenje trigliceridnog ribljeg ulja prikladno je za svakoga tko traži opću dobrobit, ali budući da koncentracije EPA i DHA nisu visoke, standardno riblje ulje ne povećava dovoljno omega-3 indeks da bi imala značajne zdravstvene koristi.

Za intenzivnije djelovanje, etil-esterski oblik omega-3 omogućit će postizanje vrlo visokih doza EPA i DHA, budući da koncentracija može biti čak 90% (u usporedbi s 18% standardnog trigliceridnog ribljeg ulja). Visoka koncentracija je važna jer to utječe na apsorpciju i povećava indeks omega-3 (% EPA + DHA u crvenim krvnim stanicama) i ciljane benefite specifične za određeni sastojak (na primjer EPA).

Pročišćavanje i esterifikacija smanjuju na minimum volumen nepotrebnih masnih kiselina, otpadnih proizvoda i nečistoća unutar ulja.

Re-esterificirani triglicerid omega-3 koncentrira ulje u vrlo čisti oblik, poput etil-estera, ali stvara prirodni oblik triglicerida kako bi omogućio i visoku koncentraciju i bolju biodostupnost.

Za razliku od nižih koncentracija standardnih ribljih ulja u obliku dodataka prehrani, etil-ester i re-esterificirani triglicerid dodataka omogućuju postizanje terapijskih razina omega-3 u krvnoj plazmi. Kod uzimanja etil-ester omega-3, apsorpciju se može pojačati uzimanjem kapsula uz hrane koja sadrži masnoće.

Za terapeutsku uporabu u specifičnim zdravstvenim uvjetima, re-esterificirani triglicerid je zlatni standard - stoga je i skuplji, ali je dokazano da povećava omega-3 indeks u većoj mjeri i brže od bilo kojeg drugog oblika omega-3.

Stoga, kod kupnje omega-3 dodataka prehrani, čitajte deklaracije i opise proizvoda i tražite re-esterificirani triglicerid jer je to forma omega-3 masnih kiselina koju će vaše tijelo najbolje iskoristiti i koja će vam donijeti najveće dobrobiti koje ovaj suplement posjeduje.

Različite oblike omega-3 masnih kiselina možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 02.08.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!