Kumkvat - "zlatna naranča" koja se jede s korom

Image

Kinezi ga zovu zlatna naranča. Po veličini stoji uz bok bobici grožđa. Jede se s korom. Zvuči smiješno. Izgleda simpatično.

Pogađate li o čemu se radi? Ako ne, niste ni svjesni kakvo blago gubite! Odvojite par minuta i upoznajte se s - kumkvatom.

kumkvat

Kumkvat je voće iz poznatog roda agruma, a prema starim kineskim zapisima vjeruje se da potječe iz Kine. Za razliku od svojih srodnika nije toliko poznat te je tek odnedavno došao pod svijetlo javnosti. Šteta što je tako, jer svojim svojstvima definitivno zaslužuje našu pozornost - pogotovo zato što ga možemo posaditi kod kuće!

Uz to, ono što ga još odvaja od ostalih citrusa i čini jedinstvenim je to da ga možemo jesti s korom u kojoj se zapravo skriva prava mala nutritivna riznica, a njegov sok je pomalo gorak što se u sinergiji sa slatkim okusom kore pretvara u jedinstveno iskustvo okusa.

kumkvat

Nutritivna vrijednost kumkvata

Vitamin C je jedan od mikronutrijenata koji kumkvat drži visoko na ljestvici voćki koje čuvaju naš imunitet, ali i probavni sustav svojom znatnom količinom vlakana. Tako na 100g (otprilike 5 komada) ova voćka sadrži čak 73% dnevne potrebe za vitaminom C, a osim toga u sebi krije antioksidanse vitamin A i vitamin E, riboflavin povezan s metabolizmom energije te minerale kalcij, magnezij, željezo, kalij, mangan, bakar i cink, a sadrži 16 g UH-a, od čega gotovo 7g vlakana.

Kao i svako voće, obiluje vodom te tako predstavlja idealan način hidratacije tijela uz obilje vrijednih nutrijenata. Tako visok udio vode, vlakana te niska kalorijska vrijednost (70 kcal/100g) čine kumkvat idealnim međuobrokom u svako doba dana.

Vratimo se malo kori kumkvata. Ono što ju čini toliko vrijednom i efektivnom upravo je znatan sadržaj antioksidansa i biljnih komponenata - flavonoida, fitosterola te esencijalnih ulja koji ovu voćku čine pravom malom nutritivnom bombom.

kumkvat

Zdravstvena prednost kumkvata

S obzirom na antioksidativna i antiupalna svojstva kumkvat se smatra odličnim saveznikom u borbi protiv visokog kolesterola i općenito dobrim za čuvanje zdravlja srca. 

U nekim azijskim zemljama kumkvat se koristio kod liječenja prehlada i ostalih respiratornih tegoba, puno prije nego što je moderna znanost dokazala njegovu moć u jačanju imunološkog sustava. Kumkvat to može zahvaliti prvenstveno vitaminu C, ali i nekima od biljnih komponenti kao što je recimo karotenoid beta kriptoksantin koji su se u istraživanjima pokazao uspješan u poticanju stanica imuniteta. 

Osim toga zamjetan je i blagotvoran efekt na dijabetes tipa 2, odnosno na smanjenje rizika obolijevanja od istog. Što se tiče utjecaja na mršavljenje ne postoji jedinstveni zaključak na tu temu, za kojeg između ostalog nedostaju rezultati istraživanja na ljudima.

Stoga možemo zaključiti, kao i uvijek, da bez obzira na vrijedna nutritivna svojstva i bogatstvo biljnih komponenti kumkvat nema magična svojstva kojima će potaknuti topljenje masnoća, ali će definitivno obogatiti svačiji jelovnik i dati doprinos zdravlju.

Jesam li vas barem malo zainteresirala za ovo simpatično voće? Ako da, super! Potražite ga i zgrabite!

kumkvat

Ali prije nego što ga zgrabite, vodite računa o tome da ga dobro operete s obzirom na to da ćete ga pojesti cijelog, a ako se želite dodatno osigurati pokušajte nabaviti organsku verziju. I neka vas ne brine - lagan je za žvakati, ali ako ga želite još smekšati možete ga umočiti u malo vrele vode na 20 sekundi nakon čega ga isperite hladnom vodom.

Potom ga pojedite samog, ubacite u svoju omiljenu salatu, iskoristite za ukusni umak, pitu ili od njega napravite marmeladu. Što god odabrali s njim napraviti budite sigurni da će vas ugodno iznenaditi – baš kao i mene. 

Objavljeno 30.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
9
0
Podijeli s prijateljima!