Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Vitamin C: Zašto je nezamjenjiv i koja je njegova uloga u organizmu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jeste li pojeli danas koji komad voća? Ili mislite da je dovoljno vitamina u multivitaminskom soku koji ste popili uz ručak u firmi? Zna naš imunitet, za sprečavanje mnogih poremećaja, potrebne su dovoljne zalihe svih vitamina pa tako i onog, nećemo reći najpoznatijeg, ali najspominjanijeg, na kojeg se često zaboravlja u ovim ubrzanim uvjetima života.

Riječ je o C vitaminu, askorbinskoj kiselini, kojeg nalazimo u mnogim namirnicama, koji je neizmjerno bitan antioksidant zbog čijeg nedostatka možemo imati problema s učestalim prehladama, raznim krvarenjima (desni npr.), problemima s klimavim zubima, produljenim zacjeljivanjem i najobičnijih rana, poremećajem sinteze kolagena, sintezom karnitina i mnogim drugim.

vitamin c

Uloga vitamina C u imunitetu

U nedostatku vitamina C ukoliko imate neku bakterijsku ili virusnu infekciju, vaš imunološki sustav slabije radi, a vrijeme trajanja infekcije se može i dvostruko produljiti. Iako ćete čuti da je kasno početi s uzimanjem C vitamina kad se već jednom razbolite, ne možemo reći da je to potpuno točno jer ćete brže ozdraviti i lakše podnijeti sve napore prehlade.

Uz C vitamin je u takvim situacijama najbolje konzumirati namirnice s povećanom količinom cinka, vitamina A i bioflavonoida. 1-2 grama vitamina C poboljšava funkciju pluća te mogu smanjiti astmatične napade kod osoba s alergijama te se može primjenjivati kao antihistaminik. Navedena količina štititi će vaše bronhije od hladnoće, peludne groznice, smoga i onečišćenja u zraku.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Vitamin All - 60 kapsula

Vitamin All je sveobuhvatni vitaminsko-mineralni dodatak prehrani koji zadovoljava zahtjeve organizm...

  • 9,49 €

Vitamin C pomaže u sprečavanju tvari nitrosamina, koji je kancerogen i izaziva pojavu raka. Vitamin C prevenira nastanak raka želuca, raka dojke i cerviksa, rak debelog crijeva, mokraćnog mjehura endometrija, i rak jednjaka te njegov nedostatak u organizmu dokazano utječe na pojavu raka gušterače.

Vitamin C izravno štiti zdrave stanice od malignih stanica pa se rak sporije širi kod oboljelih pacijenata. Također pomaže produljenju života već oboljelih, kao i jačanju imuniteta pacijentima koji su prošli operacije, zračenja i kemoterapije.

vitamin c

Nedostatak vitamina C

Nedostatak vitamina C ozbiljno ugrožava od nastanka srčanih bolesti jer izravno sprečava pretvaranje masnoća u aterosklerotične plakove na krvnim žilama. Znanstvenici su dokazali kako je kod osoba sa smanjenom konzumacijom C vitamina, vitamina E i karotenoida povećana debljina vratnih arterija jer vitamin E i beta karoten usporavaju oksidaciju „lošeg“ LDL kolesterola, a vitamin C je potpuno sprečava. Osim toga, veće količine C vitamina povećavaju razinu HDL kolesterola, koji čuva arterije.

Prema nekim istraživanjima 2 g askorbinske kiseline dnevno može utjecati na nadzor količine šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa tipa 2. Također, pomaže i već spomenutom sprečavanju ateroskleroze, s kojom oboljeli od dijabetesa često imaju problema.

Preporučena novim standardima svjetske zdravstvene organizacije, preporučena dnevna doza je 75 miligrama za žene i 90 mg za muškarce, iako se sve više razmišlja i o povećanju tog broja do 200 mg. Oboljelima se preporučuje do 1000 mg kao i sportašima zbog povećanog stresa na organizam.

Kako bi znali koliko dnevno moramo unijeti ovog vitamina, najbolje da se ravnamo po tablici (mg/100g namirnice):

Ananas 10 mg/100g Limeta 20 mg
Avokado 8 mg Limun 40 mg
Banana 9 mg Lubenica 10 mg
Borovnica 10 mg Malina 30 mg
Breskva 7 mg Mandarina 30 mg
Brokula 90 mg Mango 20 mg
Cikla 5 mg Marelica 10 mg
Crni ribiz 200 mg Mrkva 9 mg
Crvena paprika 190 mg Naranča 50 mg
Cvjetača 40 mg Papaja 60 mg
Dinja 40 mg Patlidžan 2 mg
Grejpfrut 30 mg Peršin 130 mg
Grožđe 10 mg Rajčica 10 mg
Jabuka 6 mg Ribiz – crveni 80 mg
Jagode 60 mg Smokva 2 mg
Kelj 30 mg Šipak 2000 mg
Kivi 90 mg Šljiva 10 mg
Krastavac 3 mg Špinat 30 mg
Kruška 4 mg Trešnja 7 mg
Kupina 6 mg Zelena salata 4 mg

Slijedeći tablicu, svatko si može odrediti iz kojeg će izvora koliko dnevno vitamina C konzumirati kako bi zadovoljio osnovne potrebe. Iako je lakše zaposlenima vitamin C uzeti iz farmaceutskih suplemenata, znanstvenici se slažu da 75 mg dnevno mora dolaziti iz namirnica jer jedino prirodna varijanta C vitamina dolazi sa bioflavonoidima.

vitamin c

Raspodjela dnevnih doza

Najbolje je dnevnu dozu pravilno raspodijeliti tijekom dana; primjerice uz doručak pojedite jedan kivi, a ostatak dana za ručak jedite brokulu, ciklu na salatu i sl. jer se C vitamin odmah iskorištava kad ga se konzumira. Na ovaj ćete način osigurati ravnomjeran unos čitav dan.

Valja pripaziti i na način pripremanja hrane bogate ovim vitaminom. Dugotrajno stajanje izaziva oksidaciju pa nećete ništa dobiti iz čaše limunade koja stoji 2 sata prije nego ste ju popili. Na visokim temperaturama, vitamin C se uništava, a kuhanjem povrća u vodi, ostaje u njoj, stoga je nezamjenjivo popiti vodu u kojoj ste kuhali kupus, blitvu i ostalo povrće. Voće i povrće najbolje ćete iskoristiti ako ga konzumirate svježe, nedozrelo, odmah nakon što se ga oprali.

I, naravno, ukoliko se, unatoč široko rasprostranjenim prirodnim izvorima vitamina C ipak odlučite za sintetizirane varijante vitamina, činite to u dogovoru s liječnikom jer suplementi najčešće zadržavaju mnogo veće količine vitamina od prirodnih izvora.

Vitamin C možete kupiti u Fitness.com.hr Webshopu i Shopu (Horvaćanska cesta 178, Zagreb).

Objavljeno 14.07.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!