Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

4 napitka koji više doprinose mršavljenju od vode

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svaki dan, iznova i iznova, podsjeća nas se na važnost unosa dovoljne količine vode, ne samo za mršavljenje već i za opće zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. „Popijte barem 2 litre vode svaki dan“, „Preporučuje se popiti 8 čaša vode svaki dan“, „Pazite da ste uvijek dobro hidrirani“, samo su neke od rečenica koje ponavljamo, svakodnevno.

Istovremeno, mnogi među nama muku muče s unosom vode koja im je „dosadna“, pa traže neka jednako učinkovita, ali zanimljivija rješenja. Stoga, donosimo vam ideju za 4 napitka koji su puno ukusniji od vode, a istovremeno uz doprinos mršavljenju imaju i niz drugih pozitivnih učinaka na zdravlje. Uz obavezan unos vode, uključite i ove napitke, radi benefita koje oni imaju za zdravlje.

1. Proteinski shake

shake

U vodi nema proteina, a proteini su neophodni za mršavljenje i očuvanje mišićne mase. Iako je dugo postojala teza o potrebi ograničavanja unosa proteina po obroku, danas studije pokazuju da osobe koje unose 2,5 g proteina po kg tjelesne mase tope više masti od onih koji unose manje proteina (Campbell i sur).

Za ovako visok unos proteina u danu svakako je najčešće potrebno posegnuti za proteinskim dodacima prehrani koji su jednostavan i prikladan način za značajno povećati dnevni unos proteina.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Osim toga, proteini su najzasitniji nutrijent, pa doprinose smanjenju ukupnog unosa kalorija u danu. Na kraju, svi znamo da voda pomaže u smanjenju apetita, a proteinski shake ide i korak više: omogućava hidrataciju, ali i daje sitost i pomaže u postizanju dostatnog unosa proteina.

2. Kava

kava

Što su nam životni ritmovi brži, to nam je kava potrebnija i to je više pijemo. Dodatno, osim svojih utjecaja na budnost i fokus, kava doprinosi i kontroli tjelesne težine. Uz to, kava ima potvrđeno pozitivan utjecaj na sportsku izvedbu i metabolizam masti (Farias-Pereira i sur.).

Dodatno, kofein potiče porast srčanih otkucaja, a to znači i veću kalorijsku potrošnju, čak i u mirovanju.

U procesu mršavljenja, trening odnosno fizička aktivnost ima jako važno mjesto. Što je trening intenzivniji to je i energetska potrošnja viša, a upravo kava se pokazala izvrsnim sredstvom za povećanje izdržljivosti. Stoga, šalica kave 30-60 minuta prije treninga omogućit će intenzivniju izvedbu, a potrošnja će biti veća.

3. Čaj od đumbira

djumbir

Đumbir je u zadnjih par godina postao posebno popularan, ali postoje opravdani razlozi za to. Đumbir pomaže u topljenju masnoga tkiva, doprinosi regulaciji šećera u krvi, smanjuje upalne procese i ubrzava metabolizam (Maharlouei i sur).

Brži metabolizam doprinosi većoj kalorijskoj potrošnji. Smanjuje upalnih procesa smanjuje rizik od bolesti, a upravo je kod pretilih osoba imunitet kompromitiran i podložniji su bolestima. Stabilna razina šećera u krvi osigurava konstantan dotok energije, što omogućava učinkovitije treninge, ali i aktivniji životni stil.

Stoga, umjesto vode, slobodno tijekom dana pijte čaj od đumbira koji će vas i hidrirati, ali i opskrbiti važnim antioksidansima.

4. Zeleni čaj

zeleni

Zeleni čaj je obavezan napitak ako pokušavate skinuti višak kilograma, a najveća njegova vrijednost nalazi se u kofeinu i antioksidansu katehinu. Kako je rečeno i kod kave, kofein pomaže u ubrzavanju metabolizma, što povećava kalorijsku potrošnju. Istovremeno, zeleni čaj ima manje kofeina od kave, pa je bolje rješenje za konzumaciju od kave onima koji su osjetljivi na kofein.

Dodatno, i katehini doprinose metabolizmu, pa je zeleni čaj učinkovit kao i kava, ali nema nuspojave poput anksioznosti ili štetnoga utjecaja na san. Dodatno, zeleni čaj potvrđeno smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti (Reygaert). Stoga, umjesto vode savjetujemo da ponekad pijete i zeleni čaj.

Zaključak

Voda je tekućina koja vraća vitalnost, ali uz običnu vodu svakako savjetujemo da u svoj dnevni raspored unosa tekućine uključite i navedene napitke koji će vas dodatno opskrbiti važnim nutrijentima. Proteinski shake, kava, čaj od đumbira i zeleni čaj imaju različite prednosti i benefite, pa svakako svakodnevno i njih konzumirajte.

Stoga, uz vodu koju svakodnevno unosite savjetujemo da redovno pijete i ove napitke jer će vam pomoći u ostvarenju ciljeva, ali i olakšati zadovoljenje dnevno potrebnog unosa tekućine.

voda

Reference:

  1. Campbell BI, Aguilar D, Conlin L, Vargas A, Schoenfeld BJ, Corson A, Gai C, Best S, Galvan E, Couvillion K. Effects of High Versus Low Protein Intake on Body Composition and Maximal Strength in Aspiring Female Physique Athletes Engaging in an 8-Week Resistance Training Program. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Nov 1;28(6):580-585.
  2. Farias-Pereira R, Park CS, Park Y. Mechanisms of action of coffee bioactive components on lipid metabolism. Food Sci Biotechnol. 2019;28(5):1287-1296. Published 2019 Aug 12.
  3. Maharlouei N, Tabrizi R, Lankarani KB, Rezaianzadeh A, Akbari M, Kolahdooz F, Rahimi M, Keneshlou F, Asemi Z. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1753-1766.
  4. Reygaert WC. Green Tea Catechins: Their Use in Treating and Preventing Infectious Diseases. Biomed Res Int. 2018 Jul 17;2018:9105261.

Objavljeno 11.04.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!