Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Đumbir i mršavljenje - ubrzava metabolizam i pomaže topljenju masnog tkiva

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Đumbir je, zbog svojih aktivnih sastojaka, jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Koristi ga se već tisućama godina u liječenju mnogih zdravstvenih teškoća i bolesti. Stoga, ljekovitost korijena đumbira i prednosti njegove konzumacije su neupitne i brojne, a među njima se ističu antiupalni učinci te oni vezani uz smanjenje probavnih i želučanih tegoba.

Jedan od značajnih učinaka đumbira jest onaj na topljenje masnog tkiva i mršavljenje pa je ekstrakt đumbira često i jedan od sastojaka dodataka prehrani za mršavljenje. Naime, ne samo da popravlja probavne funkcije, đumbir ima i termogenetske učinke koji pomažu ubrzati metabolizam, što je preduvjet topljenja masnog tkiva i korištenja masti za energiju.

djumbir

Uz đumbir se, s ciljem topljenja masnog tkiva, najčešće preporučuje uzimanje limuna. Limun je snažan lijek koji potiče održavanje i povrat narušenog zdravlja na različite načine. Osim toga, limun se smatra prirodnim agentom za mršavljenje. Vitamin C kojeg limun sadrži je snažan antioksidans koji potiče izbacivanje toksina iz organizma, rješavanje nakupljene vode te pomaže u detoksikaciji organizma i smanjenju nadutosti u donjem dijelu trbuha.

Đumbir i mršavljenje (studije)

Budući da đumbir i limun imaju dio zajedničkog djelovanja - obje biljke potiču topljenje masti i izbacivanje otpada iz organizma, zajedno ih se smatra prirodnom formulom za mršavljenje koja je značajan pomagač u nastojanjima da se istopi višak kilograma. 

Studija objavljena u Journal of the Sciende od Food and Agriculture je potvrdila da gingerol, aktivni sastojak đumbira ima pozitivne učinke na smanjenje pretilosti izazvane prehranom s visokim unosom masti. Đumbir, dokazano je, ima učinke protiv nadutosti, te za suzbijanje osjećaja gladi, te štiti i ubrzava probavu, potiče izbacivanje toksina te snižava kolesterol.

Navedena studija je istražila učinke gingerola na promjene u tjelesnoj težini, serumu glukoze, inzulinu i otpornosti na inzulin te profiulu lipida u plazmi i jetri te aktivnosti amilaze, lipaze i leptina u prehrani s visokim udjelom masti te zabilježila značajne pozitivne učinke i promjene na svima navedenim testovima.

đumbir

Također, u European Review for Medical and Pharmacological Sciences je objavljena komparativna studija o utjecaju đumbira na pretilost te jetrene enzime (lipazu i amilazu) u usporedbi s djelovanjem orlistata, sintetičkog lijeka koji potiče gubljenje kilograma sprječavanjem aktivacije ovih enzima.

Kako stoji u zaključku studije provedene na miševima, skupina koja je dobivala i lijek i ekstrakt đumbira je pokazala značajne rezultate u smanjenju viška kilograma uz činjenicu da uzimanje orlistata povećava apetit. Zajedničkim uzimanjem je smanjena razina lipida u serumu, a skupina koja je uzimala samo đumbir je imala značajno povećanje HDL („dobrog“) kolesterola, na što orlistat nije utjecao.

Također, đumbir nije povećao razine bilirubina ili aktivnost amilaze, dok je orlistat smanjio njihove razine. Stoga, i ovom je studijom potvrđen pozitivan utjecaj đumbira na smanjenje tjelesne težine bez promjena na enzimskom i hormonalnom funkcioniranju organizma.

Đumbir i limun - formula za mršavljenje

Čaj od đumbira i limuna

Čaj od đumbira i limuna je izvrstan način kako u organizam unijeti ove dvije biljke s vrhunskim učincima na topljenje masnog tkiva. Jednostavno, do kuhanja zagrijte vodu pa dodajte komadić svježeg đumbira te ostavite da stoji 5 minuta. Nakon toga, dodajte sok cijeđenog limuna i popijte. Ovaj čaj je najbolje popiti na prazan želudac, prije doručka.

Limunada s đumbirom

limunada

O prednostima tople limunade smo pisali, no ako ovom napitku dodate i korijen đumbira, osim niza postojećih dobrobiti, dodat ćete mu i dobrobiti koje ima i đumbir, te pojačati učinak tople limunade na topljenje masnog tkiva i mršavljenje.

Đumbir i limun - formula za zdravlje

Osim navedenih pozitivnih učinaka na topljenje masnog tkiva, kombinacija đumbira i limuna ima i druge pozitivne učinke na zdravlje:

Pomaže u čišćenju krvi

S obzirom da posjeduju sastojke koji čiste krv i potiču izbacivanje nakupljenih toksina, limun i đumbir su savršena kombinacija za prirodno čišćenje krvi, dobru cirkulaciju i regulaciju razine kolesterola.

Jačanje imunološkog sustava

Limun i đumbir sadrže brojne sastojke koji jačaju imunitet pa su dobri borci protiv prehlade, respiratornih problema, problema s glasnicama, infekcija i sličnih stanja.

Objavljeno 24.01.2022.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!