Velika proljetna rasprodaja: iskoristi super popuste na više od 100 proizvoda!

10 namirnica koje će ubrzati topljenje masnog tkiva

Image

Da raščistimo odmah na početku, ne postoji nijedna namirnica na svijetu koju ćete jesti i - gubiti kilograme. Niste ih preko noći dobili, ne možete ih preko noći ni izgubiti. Nažalost.

No, postoje namirnice koje svojim sastavom potiču procese u organizmu koji potiču brže topljenje masnoga tkiva, ali i uz njih morate imati uravnoteženu prehranu i baviti se nekim oblikom tjelesne aktivnosti.

Evo namirnica koje preporučujemo da uvrstite na svoj meni kako biste organizmu olakšali procese korištenja masnoga tkiva za energiju:

1. Avokado

avokado

Aktivni sastojci: zdrave masti i manoheptuloza.

S visokim udjelom zdravih monozasićenih masti, koje neće u tijelu biti pohranjene kao masnoće, avokado je odlična namirnica za gubitak masnoga tkiva ako se ugljikohidrate u prehrani zamijeni njime. Dodatno, avokado sadrži šećer manoheptuloze, koji je povezan s smanjivanjem oslobađanja inzulina jer je višak inzulina direktno povezan s taloženjem masnog tkiva. Održavanje normalne razine inzulina može značiti i manje masnoga tkiva.

Prijedlog konzumacije: Istiskajte polovicu zrelog avokada vilicom. Dodajte pola rajčice izrezane na kockice. Poškropite s pola limuna (ili limete) i dodajte soli i papra, po želji. Ubacite sve zajedno u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Mažite na rižine ili integralne (neslane) krekere.

2. Čili papričice

papricice

Aktivni sastojak: kapsaicin.

Kapsaicin kojeg imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.

Studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition utvrdila je da kapsaicin jača metabolizam, ali i može smanjiti osjećaj gladi i povećati osjećaj sitosti.

Prijedlog konzumacije: Umiješajte pola šalice soka naranče, dvije žlice maslinovog ulja i jednu narezanu čili papričicu te napravite marinadu. Uzmite pileća prsa i namažite ih marinadom te ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena (može i do 24 sata). Pripremite na gril tavi bez korištenja dodatnih masnoća.

3. Jaja

jaja

Aktivni sastojci: proteini i zdrave masti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Saint Louis u američkoj saveznoj državi Missouri dokazali su u studiji da ispitanici koji su za doručak dobivali 2 jaja ističu osjećaj sitosti duže tijekom dana te jedu manje za ručak, od skupine ispitanika koja je jela doručak koji nije sadržavao jaja. Nutricionisti ističu da se jede cijelo jaje: žutanjak obiluje zdravim mastima, vitaminima A, D i E, a i većina proteina iz jajeta nalazi se upravo u žutanjku.

Prijedlog konzumacije: Uzmite šaku svježeg špinata i narežite ga na trakice. Bacite špinat na tavu koju ste prethodno zagrijali i dodali joj vode da prekrije dno. Umutite dva jaja i prelijte špinat nakon što je lagano omekšao. Miješajte kajganu dok ne dobije željenu čvrstoću.

4. Đumbir

djumbir

Aktivni sastojak: gingerol.

Popularan u istočnjačkim kuhinjama, a nasreću sve popularniji i kod nas, đumbir potiče metabolizam na dva načina: povećava mišićnu potrošnju kisika što rezultira većom potrošnjom kalorija te povećava proizvodnju mliječne kiseline koja povećava proizvodnju hormona rasta, a koji povećava količinu masnih stanica koje se ispuštaju iz "spremnika" i koriste za energiju.

Prijedlog konzumacije: Ogulite i narežite na sitno komadić svježeg đumbira. Pomiješajte s češnjakom i svježim povrćem kojeg ste prethodno također nasjeckali na sitno: svježa paprika, tikvica i sl. Dodajte žlicu maslinovog ulja. Poslužite uz omiljeni izvor proteina poput bijelog mesa ili ribe.

5. Grejpfrut

grejp

Aktivni sastojak: naringin.

U studiji u kojoj je ispitanicima davano pola grejpfruta svakodnevno, bez drugih intervencija u njihovu prehranu, rezultat je bio iznenađujuć: nakon 12 tjedana prosječni gubitak kilograma je iznosio gotovo 2 kilograma. Grejpfrut sadrži supstancu naringin, koji potiče topljenje uskladištenih masnih stanica. Osim toga, grejpfrut sadrži likopen, vitamine A i C te vlakna.

Prijedlog konzumacije: Ogulite pola grejpfruta i očistite kriške od kožice. Ubacite grejpfrut u blender, dodajte mu par listića svježeg bosiljka i par kockica leda. Smiksajte i uživajte!

6. Zeleni čaj

zeleni

Aktivni sastojci: epigalokatehin galat (EGCG) i kofein.

Dok je kofein poznat po svojem fat-burning efektu, u zelenom čaju on zapravo nije njegovo najjače oružje u borbi protiv masnih stanica: EGCG, fitokemikalija u zelenom čaju koja zelenom čaju daje niz zdravstvenih benefita, povećava metaboličku stopu i pojačava proces topljenja masnog tkiva.

Prema studiji koju je objavio American Journal of Clinical Nutrition, konzumacija četiri šalice zelenog čaja na dan pomogla je ljudima da u osam tjedana izgube 3 kilograma.

Prijedlog konzumacije: Pomiješajte dvije šalice zelenog čaja s pola šalice soka grejpfruta i jednom šalicom vode. Dodajte leda po želji. Smiksajte i pijte tijekom dana.

7. Nar (šipak)

nar

Aktivni sastojci: antioksidansi.

Postoji li bolja reklama za nar od činjenice da ovo voće i do 300 puta bolje štiti dušični oksid (NO) u tijelu. A upravo je NO povezan s procesima topljenja masnog tkiva!

Prijedlog konzumacije: Pomiješajte mjericu proteina sirutke s čašom 100%-tnog soka od nara. Dobili ste savršen pre-workout!

8. Špinat

spinat

Aktivni sastojci: glutation, alfa lipoična kiselina, vlakna.

Šalica kuhanog špinata sadrži 41 kaloriju i dva snažna detoksifikacijska sastojka: glutation i alfa lipoičnu kiselinu, zajedno s u vodi topivim vlaknima koja pomažu smanjenju LDL ("lošeg") kolesterola iz vašeg probavnog trakta.

Prijedlog konzumacije: Ubacite šaku špinata u blender zajedno sa sokom cijeđene naranče. Dodajte po želji kockica leda i smiksajte. Uživajte u zdravom smoothieju.

9. Losos

losos

Aktivni sastojak: omega-3 masne kiseline.

Omega-3 masne kiseline u lososu su tako snažne da mogu pojačati procese topljenja masnog tkiva, a usporiti procese nakupljanja masnog tkiva, zadržavajući zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Prijedlog konzumacije: Losos operite i osušite papirnatim ubrusima. Naranču dobro operite i osušite prije ribanja kore. Zagrijte gril tavu i pecite svaku stranu lososa 1/2 do 1 minute. Napola pečen losos stavite na stranu sa kožicom na pleh s papirom za pečenje. Pospite losos narančinom korom i pecite u zagrijanoj pećnici još desetak minuta.

10. Cjelovite žitarice

zitarice

Aktivni sastojci: polifenoli.

Vaše tijelo koristi dvaput više kalorija da bi razgradilo i probavilo cjelovite žitarice (posebno one bogate vlaknima poput zobenih pahuljica i smeđe riže) nego procesuiranu hranu.

Prijedlog konzumacije: Zagrijte 2dl vode, dodajte 50 grama zobenih i malo cimeta. Miješajte dok smjesa ne postigne željenu gustoću. Izlijte u zdjelicu, a kad se malo ohladi dodajte pola mjerice proteina sirutke i promiješajte.

Objavljeno 28.05.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!