VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Nova studija: Čak ni 25 kava na dan neće naštetiti vašem srcu!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste ljubitelj najpoznatijeg napitka na svijetu, ova vijest će vas jako razveseliti! U rezultatima studije provedene na londonskom Queen Mary University stoji kako čak ni s 25 kava na dan nećete ugroziti svoje kardiovaskularno zdravlje!

Znanstvenici su zaključili da čak ni tako ekstreman unos kave u danu neće utjecati na sužavanje krvnih žila koje je jedan od faktora rizika u razvoju kardiovaskularnih bolesti. Studiju je prezentirao Steffen Petersen, jedan od autora studije na British Cardiovascular Society (BCS) Conference u Manchesteru 2. lipnja 2019. godine.

Arterije nose krv koja sadrži kisik i hranjive tvari iz srca u ostatak tijela. Ako arterije postanu krute, to može povećati opterećenje srca i povećati vjerojatnost srčanog ili moždanog udara. Studija koju su proveli Fung, Biasiolli i sur. obradila je podatke preko 8.000 ispitanika i opovrgnula dosadašnje tvrdnje da prekomjerna konzumacija kave izaziva krutost arterija.

kava

Ispitanici su podijeljeni u tri skupine, u prvoj su bili oni koji dnevno piju manje od 1 šalice kave, u drugoj oni koji piju 1-3 šalice kave na dan i u trećoj oni s preko 3 šalice. Osobe koje su konzumirale više od 25 šalica kave dnevno bili su isključene, ali nije bilo povećanog ukrućivanja arterija kod onih koji su pili do tog visokog limita u usporedbi s onima koji su pili manje od jedne šalice dnevno.

Povezanost između pijenja kave i krutosti arterija korigirana je zbog čimbenika koji su utjecali na rezultat poput dobi, spola, etničke pripadnosti, statusa pušenja, visine, težine, unosa alkohola, hrane i visokog krvnog tlaka.

Kako stoji u zaključku studije, nema značajnih razlika u krvnom tlaku i otkucajima srca kod pripadnika različitih skupina ispitanika. Također, kod osoba koje su dnevno unosile veće količine kave nema značajnijih pogoršanja arterijskog zdravlja u usporedbi s osobama koje su pile manje od jedne šalice kave na dan!

Uživajte u svojim kavama!

kava

Reference:

Objavljeno 04.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!