Nova studija: Čak ni 25 kava na dan neće naštetiti vašem srcu!
Zdravlje

Nova studija: Čak ni 25 kava na dan neće naštetiti vašem srcu!

Ako ste ljubitelj najpoznatijeg napitka na svijetu, ova vijest će vas jako razveseliti! U rezultatima studije provedene na londonskom Queen Mary University stoji kako čak ni s 25 kava na dan nećete ugroziti svoje kardiovaskularno zdravlje!

Znanstvenici su zaključili da čak ni tako ekstreman unos kave u danu neće utjecati na sužavanje krvnih žila koje je jedan od faktora rizika u razvoju kardiovaskularnih bolesti. Studiju je prezentirao Steffen Petersen, jedan od autora studije na British Cardiovascular Society (BCS) Conference u Manchesteru 2. lipnja 2019. godine.

Arterije nose krv koja sadrži kisik i hranjive tvari iz srca u ostatak tijela. Ako arterije postanu krute, to može povećati opterećenje srca i povećati vjerojatnost srčanog ili moždanog udara. Studija koju su proveli Fung, Biasiolli i sur. obradila je podatke preko 8.000 ispitanika i opovrgnula dosadašnje tvrdnje da prekomjerna konzumacija kave izaziva krutost arterija.

kava

Ispitanici su podijeljeni u tri skupine, u prvoj su bili oni koji dnevno piju manje od 1 šalice kave, u drugoj oni koji piju 1-3 šalice kave na dan i u trećoj oni s preko 3 šalice. Osobe koje su konzumirale više od 25 šalica kave dnevno bili su isključene, ali nije bilo povećanog ukrućivanja arterija kod onih koji su pili do tog visokog limita u usporedbi s onima koji su pili manje od jedne šalice dnevno.

Povezanost između pijenja kave i krutosti arterija korigirana je zbog čimbenika koji su utjecali na rezultat poput dobi, spola, etničke pripadnosti, statusa pušenja, visine, težine, unosa alkohola, hrane i visokog krvnog tlaka.

Kako stoji u zaključku studije, nema značajnih razlika u krvnom tlaku i otkucajima srca kod pripadnika različitih skupina ispitanika. Također, kod osoba koje su dnevno unosile veće količine kave nema značajnijih pogoršanja arterijskog zdravlja u usporedbi s osobama koje su pile manje od jedne šalice kave na dan!

Uživajte u svojim kavama!

kava

Reference:

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Želite se odreći kofeina ? Pročitajte naše savjete ! x 4
    Kofein je glavni sastojak omiljenih nam napitaka kave i čaja i mnogobrojnih drugih namirnica. Ukoliko jednostavno ne želite robovati kofeinu i njegovom djelovanju donosimo vam par prijedloga kako ćete...
  • Oprez sa tekućim kalorijama x 2
    Kada je netko na dijeti odrekne se mnogih omiljenih zalogajčića poput čokolade, čipsa i kolača. Ako unatoč tome ne uspijeva smršavjeti za to su krive tekuće kalorije. Problem je u tome što mnogi sokov...
  • Da li kava poboljšava trčanje ? x 6
    Istraživanja kažu da kofein, dobro doziran, može pozitivno utjecati na trčanje bez negativnih posljedica po zdravlje. Terry Graham, profesor biologije na Guelph University (Ontario, USA), tvrdi da se ...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 04.06.2019
Piše:
Zorana Jagodić