Zeleni čaj - zašto je toliko popularan i po čemu je poseban?
Prehrana

Zeleni čaj - zašto je toliko popularan i po čemu je poseban?

Zeleni čaj vuče podrijetlo iz Kine i Japana od prije nekoliko tisuća godina, prema legendi o zelenom čaju iz 2750 godine pr. Kr., a otkrio ga je kineski car Shen Nung.

Poput, bijelog i crnog čaja, zeleni je nastao od biljke Camellie sinensis, a razlikuje ih način pripreme i obrade lišća - zeleni se ubrzo nakon branja obrađuje pod vodenom parom (japanska tradicija) ili se, prema kineskoj tradiciji prži u tavi čime se sprečavaju oksidativne promjene u lišću.

zeleni caj

Upravo određeni enzimi polifenol – oksidaze, peptidaze, alkohol – dehidrogenaze odgovorni su za promjene proteina, masnih kiselina, aminokiselina i polifenola koji određuju različite vrste čaja, njegovih ljekovitih svojstava i okusa, za koji je između ostalog zaslužno i porijeklo rasta i uzgoja. Nakon termičke obrade, lišće zelenog čaja se preša i umotava u karakteristične oblike određene veličine koje ga, također, određuju.

Zeleni čaj ima preko tri stotine poznatih spojeva, od kojih je najpoznatiji kofein kojeg sadrži 1-5 % uz manje količine ostalih ksantanskih alkaloida (teofilin, teobromin, dimetilksantin, ksantin, adenin); polifenoli (5-27%) čiju većinu čine katehini (flavonoli); sadrži i vitamine B skupine i askorbinsku kiselinu; eterično ulje, proteine, klorofil, organske kiseline, aminokiseline od kojih se izdvaja teanin.

Šalica čaja sadrži oko 50 – 100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola koji su zaslužni za antioksidativni učinak čaja; utječe na povećanje aktivnosti enzima i detoksikacijske procese u tankom crijevu, jetri i plućima, sprečava djelovanje enzima urokinaze koji hrani kancerogene stanice u organizmu. Prevenciju u pojavi kancerogenih stanica pomaže zaustavljanje nastanka nitrozamina, posebno ako se konzumira uz jelo.

zeleni caj

Znanstvenici su došli do zaključka da zeleni čaj pomaže u prevenciji karcinoma pluća, gastrointestinalnog trakta te onih koji ovise o estrogenima, kao što su karcinomi dojke. Djeluje na aterosklerozu, visoki kolesterol, pomaže kod Crohnove bolesti, visokih triglicerida te jača imunitet cjelokupnog organizma.

Kao negativne učinke zelenog čaja znanstvenici navode jedino preveliku količinu kofeina koja ima prejako djelovanje na živčani sustav stoga može pobuditi anksioznost i nesanicu, naročito ako se dnevno konzumira više od dvije šalice čaja, što je potrebno kako bi čaj imao svoj učinak.

Nedavna istraživanja govore u prilog zelenom čaju zbog aminokiseline L – teanina, koja povećava sposobnost učenja, poboljšava koncentraciju, smiruje živce, snižava krvni tlak, ublažava simptome PMS-a, a također utječe na djelovanje prevelikih količina kofeina te tako smanjuje njegov negativni učinak, a za razliku od kave pozitivni stimulativni učinak kofeina traje dulje. Također, neki znanstvenici smatraju da veće količine tanina i katehina imaju kontra efekt i mogu utjecati na pojavljivanje karcinoma jednjaka.

zeleni caj

Teanin utječe na povećanje razine dopamina u mozgu, čiji se porast doživljava osjećajem ugode. Djeluje na crijevnu mikrofloru, uništavajući nepoželjne bakterije, pomaže u smanjenju upalnih procesa u organizmu, utječe na smanjenje pojave zubnog kamenca i krvarenja desni i bakterija koje uzrokuju karijes, kod detoksikacije organizma, djeluje u obliku obloga na očima kod umornih i otečenih oči, te kod pretjeranog izlaganja suncu, pomaže kod glavobolja te u prevenciji bolesti srca i krvnih žila.

U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama, u listićima, dok se koncentrat može naći u obliku tableta i raznih kapsula, kao ekstrakt za dodatak jelima, kao začin te čaj bez kofeina za osobe koje ga konzumiraju u većim količinama na dan ili onima koji su osjetljivi i na manje količine istog.

Razrjeđivanje čaja mlijekom smanjuje učinak tanina, a osobe koje uzimaju koagulante, koje pate od nesanice, visokog tlaka, astme i srčanih problema prije konzumacije većih količina (više od dvije šalice dnevno) morale bi konzultirati liječnika.

zeleni caj

Zeleni čaj ima najviše učinka pripremljen u tako da jednu čajnu žličicu prelijete sa dva decilitra zakuhane vode, ohlađene na 70 stupnjeva celzijusa. Ostavite da odstoji između dvije i pet minuta, i pijte nezaslađen jer u suprotnom nema toliko ljekoviti učinak.

Zeleni čaj najviše se pije u Kini i Japanu, gdje je i stopa kancerogenih oboljenja najniža, a životni vijek najdulji; u Indiji, nekim dijelovima Afrike, dok se u ostatku svijeta biljka Camellia sinensis najčešće pije kao crni čaj.

Kod nas, kao i u ostatku Europe ljudi polako preuzimaju naviku pijenja zelenog čaja, možda više iz potrebe zbog posljedica stresa, nezdrave prehrane i ubrzanog načina života, nego iz kulture pijenja čaja jer kod nas tu kulturu, nažalost, predstavlja drugi kofeinski stimulans – kava.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Probiotici - što su i koja je njihova uloga? x 37
    Točna definicija probiotika je sljedeća: to su živi mikroorganizmi koji, ako se koriste u dovoljnoj količini, imaju blagotvorno djelovanje na organizam. Mogu se koristiti ili kao pojedinačne ili kao m...
  • Zeleni čaj potiče drenažu x 27
    Ayurveda nije dijeta nego prijedlog da u svemu budete umjereni i da se okrenete okusima. Unoseći namirnice gorkog, kiselog, ljutog, slanog i slatkog okusa, ubrzo ćete zapaziti da jedete manje i bolje,...
  • Čuvajmo sami sebe pazeći na imunitet ! x 15
    Od dana kada smo rođeni, naš je organizam izložen stalnim "napadima" bakterija, virusa i ostalih patogenih čestica. Bez adekvatne zaštite, svaki od nas vrlo brzo bi podlegao različitim bolestima. Bitk...
Na forumu ima 19 komentara na ovu temu
Forum
Inače u kafiću mi je stalno bio na meni-u  sada kako je vruće nemam baš želju za njime :P

Ali inače ga volim piti bez ičega...bilo mi je grozno na početku...sada bih mi bilo grozno da dodam u njega išta..kao i kava :P
mettasttaza
26.07.13. u 11:26
line
čudno, meni paše popit čaj kad je vruće, a eto opet različitosti...
Markan1989
26.07.13. u 11:40
line
Probao sam jednom...ali nikako da se ohladi haha :)))
mettasttaza
26.07.13. u 11:58
line
ma jok, ja ga vrućeg pijem
Markan1989
26.07.13. u 12:05
line
meni je vala fino
Rasta
27.09.13. u 00:30
line
evo baš sam dovršio svoju dozu s limunonm, razbudito čovjeka, smao ako ga pijete ujutro izvadite vrećicu nakon 2-3 min jer se tad ne oslobadjaju komponente koje vas smiruju, ako pijete za smirenje pričekajte 5 minuta pa izvaite vrećicu :D
Markan1989
27.09.13. u 07:25
line
Da li gubi neka svojstva ako stoji, tj. ako se skuha, ohladi i pije nakon par sati?
tdukaric
07.09.14. u 10:51
line
ja ga pijem jednu litru minimalno dnevno... jel moze bit stetan? :D u biti ne osjecam uopce njegovo djelovanje (nikad niti kad popim kavu ili red bull nisam osjetila podizanje enrgije) Confused

edit: tek sam sad proèitala èlanak... jel bi stvarno ja to trebala smanjiti? problema s snom imam i kad pijem zeleni caj i kad ne pijem tak da sumnjam da je od tog, a ostalo Shocked
prasicaa2014-09-07 15:57:35
prasicaa
07.09.14. u 15:54
line
samo ga nemoj pit barem sat vremena iza treninga  :))
White_Insane
08.09.14. u 12:28
line
Z čaj jedino što pijem.top
Vlaho kordic
20.11.17. u 13:58
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 01.06.2019
Piše:
Iva Pranjić