Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Čaj od đumbira - zašto je dobar i kako ga pripremiti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Đumbir je začin koji tek u posljednjih nekoliko godina dobiva svoje zasluženo, istaknuto mjesto u zapadnjačkoj kuhinji, dok je u Aziji ova biljka jedan od najvažnijih začina koji jelima i pićima daje karakterističan, aromatičan ljut i opor okus.

U istočnjačkoj medicini, đumbir se stoljećima koristi za smanjenje simptoma gastrointestinalnih teškoća, najčešće za smanjenje plinova i grčeva u intestinalnom traktu, a zapadna medicina mu je priznala antioksidativna svojstva i sposobnost pozitivnog utjecaja na smanjenje upalnih procesa u organizmu.

Najčešći način korištenja đumbira i dalje je – čaj od đumbira!

djumbir

Čaj od đumbira najčešće se preporučuje kao brzo i učinkovito rješenje za bolove u želucu ili olakšavanje probavnih tegoba. No, studije potvrđuju da čaj od đumbira svojim djelovanjem znatno premašuje smanjenje osjećaja mučnine i seže do ubrzavanja potrošnje masnoga tkiva, smanjenja upalnih procesa u organizmu, ali čak i kontrole šećera u krvi i snižavanja povišenih razina kolesterola.

Studije su potvrdile da đumbir sadrži visokovrijedne sastojke poput gingerola, šogaola, paradola i zingerona, a upravo za gingerolu se pripisuju zasluge za đumbirovu visoku vrijednost, stoji u studiji objavljenoj u International Journal of Preventive Medicine. Studija objavljena u Journal of Medicinal Food ističe da gingerol pozitivno utječe na smanjenje upalnih procesa. Treba imati na umu da su upale uobičajena reakcija imuniteta, no kronične upale se smatra odgovornima za razvoj niza bolesti, od karcinoma, dijabetesa do različitih srčanih bolesti.

Zbog svog sastava, đumbir se smatra vrhunskom antiupalnom namirnicom i smatra je se prirodnim sredstvom za borbu protiv niza upalnih procesa, od artritisa do Alzheimera. Također, đumbir se smatra izvrsnim borcem protiv patogenih vrsta virusa, gljivica i bakterija koje doprinose razvoju bolesti.

djumbir

Prednosti konzumacije čaja od đumbira

Umiruje želudac

Đumbir se koristi kao prirodni lijek za mučninu, putne mučnine i jutarnje mučnine. Preporučuje ga se trudnicama s jutarnjim mučninama, ali potvrđeno pomaže i mučninama izazvanim kemoterapijom.

Poboljšava imunitet

Čaj od đumbira je izvrstan za jačanje imuniteta pa ga se preporučuje kad se osjećate slabo ili kad imate simptome prehlade, gripe, ali i različitih alergija ili infekcija.

Korijen đumbira ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva i dokazano je učinkovit u borbi protiv infekcija respiratornog trakta, gljivičnih infekcija i bolesti desni.

Štiti zdravlje mozga

S obzirom da ima sposobnost umanjivanja upalnih procesa, đumbiru se pripisuju i pozitivni učinci na usporavanje neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

djumbir

Olakšava bolove

Osobe koje pate od kroničnih bolova u zglobovima ili mišićima bilježe poboljšanje stanja ukoliko svakodnevno u svoju rutinu uključe i šalicu čaja od đumbira. Naime, đumbir smanjuje upale, ali i olakšava bolove u mišićima, zglobovima, a i olakšava menstrualne bolove i grčeve.

Olakšava gubitak težine

Ukoliko želite skinuti pokoji kilogram, dan započnite čajem od đumbira. U velikoj analizi studija o utjecaju đumbira na mršavljenje objavljenoj u Phytotherapy research potvrđeno je da đumbir može doprinijeti gubitku kilograma ubrzavanjem topljenja masnog tkiva, snižavanjem apetita i smanjenje apsorpcije masti ih hrane.

Podržava probavni sustav

Đumbir se odavno koristi za poboljšanje probavnog sustava, a studije potvrđuju njegove pozitivne učinke u slučajevima probavnih smetnji i ulkusa želuca.

Regulira razine šećera u krvi

Dijabetes je bolest koja zahvaća sve veći broj ljudi diljem svijeta. Prema studiji objavljenoj u Population Health Management očekuje se porast prevalencije dijabetesa u periodu od 2015. do 2030. godine za čak 54 posto.

Đumbir može doprinijeti regulaciji normalne razine šećera u krvi, potvrđeno je studijama, a pripisuje mu se i poboljšanje rezistencije na inzulin kod osoba već oboljelih od dijabetesa.

Održava razine kolesterola

Visoki kolesterol može se nakupiti u krvi, začepiti krvne žile i povećati rizik od srčanih bolesti. Neke studije potvrđuju da đumbir može smanjiti razinu kolesterola i time zaštititi zdravlje vašeg srca.

djumbir

Kako skuhati čaj od đumbira?

Iako se čaj od đumbira može kupiti, uvijek savjetujemo da kuhate čaj od svježeg korijena ove biljke jer će učinak biti bolji, a i okus čaja će biti snažniji i intenzivniji.

  • Uzmite svježi korijen đumbira, odrežite oko 5 centimetara korijena, ogulite ga i narežite na tanke ploškice.
  • Dodajte đumbir u lonac za zakuhalom vodom i kuhajte 10-30 minuta. Što duže kuhate aroma će biti intenzivnija i čaj će biti jači.
  • Kad je čaj kuhan, procijedite ga, dodajte limun i med ako želite.
  • Ovaj čaj možete piti hladan ili topao, kako vam više paše.

Uživajte svakodnevno u svojoj šalici ovog visokovrijednog čaja koji će doprinijeti vašem zdravlju, na više razina. 

Objavljeno 26.06.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!