Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Nova studija: Redovna konzumacija čaja doprinosi duljem i zdravijem životu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Uživanje u čaju barem 3 puta tjedno može doprinijeti duljem i zdravijem životu, tvrde znanstvenici. Studija koju su proveli znanstvenici iz Kine pokazuje da redovno konzumiranje ovih toplih napitaka ima direktnu poveznicu sa sniženim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. No, tvrdnje se ne odnose jednako na sve vrste čaja. Već uobičajeno, najveću vrijednost daje se zelenom čaju.

caj

Dulji i zdraviji život

Znanstvenici su proveli istraživanje nad preko 100.000 ljudi koji nemaju povijest bolesti poput moždanog udara, infarkta ili karcinoma. Ispitanici su podijeljeni u svije skupine, „redovne konzumente čaja“, što podrazumijeva one koji piju čaj tri ili više puta tjedno i „one koji nikad ili vrlo rijetko piju čaj“, što podrazumijeva one koji čaj piju manje od 3 puta tjedno. Studija je pratila ispitanike 7,3 godina.

Kako stoji u zaključku studije, 50-godišnji redovni konzumenti čaja razvijaju koronarne srčane bolesti ili doživljavaju moždani udar prosječno 1,41 godinu kasnije i žive 1,26 godina duže od onih koji nikada ili rijetko uživaju u čaju.

U usporedbi s osobama koje nikad ili vrlo rijetko piju čaj, redovne čajopije imaju za 20 posto manji rizik od moždanog i srčanog udara te 22 posto manji rizik od fatalnih srčanih bolesti i infarkta. Također, skupina koja redovno pije čaj ima 15 posto manji rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka.

Wang i suradnici koji su proveli navedenu studiju ističu da su najsnažniji učinci na produljenje kvalitete i trajanja života zabilježene kod redovnih konzumenata čaja koji piju zeleni čaj. Znanstvenici ovo pripisuju bogatstvu polifenola u zelenom čaju, koji imaju snažno protektivno djelovanja protiv razvoja srčanih bolesti.

zeleni caj

Zeleni čaj i polifenoli u njemu

Zeleni čaj mnogi smatraju najzdravijim napitkom na svijetu. Tu titulu je dobio radi antioksidansa i snažnih drugih sastojaka koje sadrži, a koji doprinose zdravlju. Među pozitivnim utjecajima zelenog čaja su oni povezani s funkcijama mozga, mršavljenjem, snižavanjem rizika od karcinoma i niz drugih utjecaja.

Zeleni čaj je bogat polifenolima koji imaju značajan utjecaj na smanjenje   upalnih procesa u organizmu i borbu protiv malignih tkiva. Čak oko 30% težine zelenog čaja otpada na polifeole, među kojima je i katehin EGCG koji pomaže u zaštiti od staničnih oštećenja. Za EGCG je dokazano da pomaže u liječenju niza bolesti te je jedan od vjerojatno najvrjednijih sastojaka zelenog čaja.

Reference:

Wang X, Liu F, Li J, et al. Tea consumption and the risk of atherosclerotic cardiovascular disease and all-cause mortality: The China-PAR project. Eur J Prev Cardiol. 2019.

Objavljeno 29.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!