Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Dobra vijest za kavopije: Što više kave pijete, to imate manji rizik od zatajenja srca!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Zaključak tri velike studije o utjecaju unosa kofeina na rizik od srčanih bolesti ističe da jedna ili više šalica kave može smanjiti rizik od zatajenja srca, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Circulation: Heart Failure.

Srčane bolesti i rizik od smrtnosti

Srčane bolesti, zatajenje srca i infarkt među glavnim su uzrocima smrti u svijetu. "Iako su pušenje, dob i povišeni krvni tlak među najpoznatijim čimbenicima rizika od srčanih bolesti, niz je i drugih čimbenika koji negativno utječu na razvoj ovih kobnih bolesti“, ističu autori ovih studija.

Rizici i benefiti ispijanja kave za srčano zdravlje tražena su tema u znanstvenim krugovima, pogotovo s obzirom na činjenicu da je kava jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu.

kava

Analiza podataka 3 studije

Kao i suradnici u novoj su studiji iskoristili podatke iz tri ranije provedene studije, koje su u trajanju od 10 godina obuhvatile preko 21.000 ispitanika. Kako bi analizirali podatke i učinke koje unos kave imaju na zdravlje, autori su ispitanike odnosno podatke kategorizirali u 4 skupine:

  1. One koji nisu pili kavu
  2. One koji su na dan popili 1 šalicu kave
  3. One koji su na dan popili 2 šalice kave
  4. One koji su na dan popili 3 i više šalica kave

Rezultati podataka iz studija

Kako stoji u članku, iz rezultata promatranih studija je zaključeno:

  • U sve tri studije, osobe koje su pile 1 ili više šalica kave s kofeinom na dan imale su smanjeni rizik od dugotrajnog zatajenja srca.
  • U jednoj od promatranih studija je potvrđeno da se rizik od srčanih bolesti nije mijenjao kod osoba koje su pile šalicu kave na dan u usporedbi s onima koji nisu uopće pili kavu. Istovremeno, kod osoba koje su pile najmanje 2 šalice kave na dan taj je rizik bio 30% manji.

kava

Iznenađujući pozitivni učinci kofeina

"Veza između kofeina i smanjenja rizika od zatajenja srca bila je iznenađenje. Opća populacija često kavu i kofein smatra lošima za srce jer ih ljudi povezuju s lupanjem srca, visokim krvnim tlakom itd. No, ovim studijama potvrđena poveznica između povećanog unosa kofeina i smanjenog rizika od zatajenja srca mijenja taj stav ", ističe jedan od autora studije za EurekAlert.

Ipak, kako još uvijek nema jasne poveznice između tih učinaka, ne preporučujemo savjetovati što veći unos kave u danu s ciljem smanjenja rizika od srčanih bolesti, kao što se s istim ciljem savjetuje redovna tjelesna aktivnost, prestanak pušenja i regulacija tjelesne težine.

Američko udruženje za zdravlje srca preporučuje dnevni unos od 3-5 velikih šalica kave na dan. No, ova preporuka se odnosi na veliku crnu kavu, a ne na kave s mlijekom ili vrhnjem jer se u potonjima nalazi jako velika količina šećera i masnoće, što može doprinijeti povećanju tjelesne mase i debljanju.

Zaključak autora studije

Autori studije su jednoglasni u svom zaključku: Uživajte u običnoj crnoj kavi, ali razmišljajte i o tome da svakodnevno unesete primjeren omjer voća i povrća, integralnih žitarica, malomasnih mliječnih proizvoda te ograničite unos soli, zasićenih masti i nepotrebnih dodanih šećera.

Vodite računa i o tome da prekomjeran unos kofeina može dovesti do problema sa spavanjem, tremora ili nervoze.

kava

Reference:

  1. Stevens LM, Linstead E, Hall JL, Kao DP. Association Between Coffee Intake and Incident Heart Failure Risk. A Machine Learning Analysis of the FHS, the ARIC Study, and the CHS. Circulation: Heart Failure. Originally published9 Feb 2021.

Objavljeno 11.02.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!