Kofein diže potencijal, ali nije svemoćan
Prehrana

Kofein diže potencijal, ali nije svemoćan

Mnogi piju kavu i ne brinu se kakve će učinke to imati na njihove psiho-fizičke osobine! Važno je da nas probudi, osvježi i razgali naprosto da s njom načinimo jedan prekid aktivnosti. Ali, kada se radi o vrhunskim sportašima to postaje važno pa stoga ne čudi i veći broj radova i knjiga na tu temu. O tome gdje kofeina najviše ima (kava, čaj, kakao, osvježavajući napici) i da je kofein stimulans, zna svaki iole obrazovan čovjek pa se na tome nećemo zadržavati. Više nas zanima onaj drugi dio tj. kako kofein iskoristiti za postizanje što boljih rezultata!

Međunarodni Olimpijski komitet tretira kofein kao uvjetnu drogu tj. limitira nalaz u mokraći natjecatelja. Koncentracija od 12 mg/litru je prihvatljiva ali iznad toga se tretira kao doping. Oko 8 šalica jake kave može natjerati nalaz u mokraći na čak 1000 mg/litru!

Kako djeluje

Kofein prema brojnim studijama pomaže u metabolizmu masti mobiliziranjem masnih kiselina uz istovremenu redukciju potrošnje glikogena kod prolongiranog treninga ili kod maratona i to je svakako njegovo pozitivno djelovanje..Kada se pogodi optimalno vrijeme korištenja, kofein može produžiti vrijeme potrebno da se postigne granica zamora.

Kofein

Posljednja dobro kontrolirana istraživanja pokazala su da u dozi 3-6 mg/kg tjelesne težine kada se konzumira 1 sat prije događanja, poboljšava izdržljivost. U jednoj studiji na biciklistima istraživači su otišli i korak dalje pa je korištena doza od 9 mg/kg tjelesne mase uz povećanje izdržljivosti za najmanje 44%. Ali, postoji naravno i druga strana medalje, koja kaže da kofein povećava lučenje mokraće (diurezu) što naravno promovira gubitak tjelesne tekućine.

Posljedična dehidracija na koju su sportaši osobito osjetljivi, ostaje otvoreni problem kod korištenja kofeina, pa kada se u žargonu veli da napici s kofeinom izazivaju umjesto da gase žeđ, to je uglavnom točno! S kofeinom treba znati; uzimanje kofeina za vrijeme natjecanja je u pravilu pogrešno pogotovo ako se vremenski oduži.

Kofein je već za 15 minuta nakon konzumiranja u krvi i dok ga tamo ima on djeluje! Budući da djeluje stimulativno na centralni nervni sustav, kofein pojačava rad srca što znači da "pumpa" bolje radi a periferija je bolje opskrbljena kisikom. Zatim kofein ubrzava bazalni metabolizam što znači potrošnju kalorija, ubrzava disanje, produkciju mokraće i želučane kiseline.

Dokazano je da skraćuje vrijeme reakcije i to auditivno i vizualno. Istovremeno se to djelovanje osjeti u poboljšanju raspoloženja, koncentracije, motiviranosti (blaga euforija).

Nesumnjivo, to je za sportaše vrlo poželjno pozitivno djelovanje kofeina. No takvo djelovanje relativno kratko traje (30-60 minuta), a onda nastupa druga (depresivna) faza. Što je veći "uspon" na krilima kofeina, veći je i pad; veća doza ne popravlja već pogoršava situaciju! Što se češće uzima, slabije djeluje i stručnjaci se slažu da postoji navika na kofein.

Ne treba zaboraviti 2 važne činjenice:

 • kofein nema učinka u svakoj disciplini osobito ne u kratkim brzinskim utrkama; pokazao se korisnim kod disciplina izdržljivosti koje dugo traju (prolongira umor)
 • kofein ne djeluje isto kod svake osobe (postoji individualna osjetljivost). Osim toga djeluje bolje ako se danima ne konzumira ni jedan od napitaka s sadržajem kofeina (kava, čaj, kola)

Kofein je gotovo u svakoj smjesi kombiniranih tableta za glavu (zajedno s aspirinom) jer opušta i proširuje krvne žilice u mozgu i iz istog razloga se kombinira s ergotaminom (ekstrakt glavnice raži) gdje izgleda ima ulogu "pojačivača" temeljne ljekovite tvari.

Oblici, doziranje i sporedni učinci

Koristiti kofein iz namirnica (kava, guarana, čaj) ili čisti farmaceutski oblik u tabletama ili kapsulama, pitanje je izbora. Svaki kofein je učinkovit pa ipak expresso kava izgleda najzgodniji oblik za osobe koje to podnose (quick boost).

Kava

U knjizi istog autora "Dobro jedi i ostani živ" dat je precizni pregled sadržaja kofeina kod različitih pripravaka kave, što će zainteresiranim svakako dobro poslužiti. Treba reći da za razliku od tableta čistog kofeina, kava sadrži stotine raznih spojeva (teofilin, paraksantin, teobromin) koji zasigurno u zajednici s kofeinom djeluju - drukčije! Pa ipak, skupina istraživača pod vodstvom dr. Grahama je u pokusima na dobrovoljcima dokazala suprotno tj. da kofein u kapsulama povećava izdržljivost i pomiče granicu umora za razliku od kofeina iz kave!

Premda je objašnjenje ovog fenomena teško, izgleda da u kavi ipak nešto koći potpuni učinak kofeina! Postoje i napici u limenkama RED BULL i IRONMAN koji pored kofeina sadrže i ugljikohidrate.

Umjerene doze kofeina su oko 250 mg/dnevno što znači 3-5 šalica jake kave, ali naravno to ne može dugo trajati.. Nema nikakvih pokazatelja da su takve doze štetne (osim u slučajevima velike preosjetljivosti). Nesanica je prvi znak da se radi o pretjerivanju.

Povećane doze ili dugotrajno uzimanje kofeina („dopingiranje“) može izazvati slabost, nervozu, ubrzano bilo, tresavicu, mučninu pa čak i povraćanje. Svako generaliziranje reakcija na kofein je velika pogreška; stupanj osjetljivosti je od osobe do osobe vrlo različit što bi treneri svakako trebali znati.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Spasonosni energetski napici i gelovi x 9
  Ako se osvrnete oko sebe, vidjet ćete pravu inflaciju energetskih napitaka u pet bocama, tetrabricku i u limenkama. Ne samo da je teško razlikovati njihove sadržaje, već se teško odlučiti za "pravo" r...
 • 5 glavnih razloga zbog kojih ne uspijevamo ostvariti ciljeve x 13
  Mnogo ljudi redovito odlazi u teretanu i vježbaju, a ipak ne postižu rezultate. U ovom članku navest ćemo glavne razloge zbog kojih ne ostvarujemo svoje ciljeve u obliku dobivanja mišićnog i gubljenj...
 • Hrana koje se bojimo x 9
  Nutricionistice Darija Vranešić i Iva Alebić otvaraju neke kontroverzne teme i ruše predrasude o zabranjenoj hrani i dodacima prehrani. Kontroverze i oprečne stavove o hrani i prehrani nemoguće je izb...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
da samo o nuspojavama prevelike doze se negovori niti opcenito o preporucenim max dozama , mislim da je to vrlo vazno ..... jer danas je vec postalo normalno da smo neumjernei u svemu pa tako i u uzimanju stimulansa mislimo sto vise to bolje , ali nije tako kofein moze biti itekako opasan preporucene max dnevne doze su do 600 mg preko toga mogu izazvati i izazivaju tjeskobu , nervoz, napadaje panike itd... neke doze su cak i smrtonosne ... 5-6 000 mg Mislim da opcenito necitamo o nuspojavama , govorim iz vlastitog iskustva, a bitno je upoznati se sa njima jer u mnogim slucajevima mogu imati oszbiljne posljedice. Ja sam se osobno predozirao kofeinom uzeo sam nesto vise od 600 mg oza jedan obrok ... nakon 2 sata sam mislio da cu poluditi ... dada odvratan osjecaj , na kraju je sve dobro proslo ali i nije moralo ... zato oprezno sa kofeinom , i sa bilo kakvim dr stimulansima , tabletice i kapsule su sve manje a sve veci koncetrati vrlo lakko se predju granice ....
krunoo
14.05.12. u 13:16
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 14.05.2012
Piše:
Ignac Kulier, dr. sc.