Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Čime zamijeniti rižu?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Riža je jedna od „fitness namirnica“ i svi koji paze što jedu imaju je, najčešće, kao osnovni izvor ugljikohidrata. No, ako ste se odlučili za neku verziju low-carb prehrane ili vam je jednostavno riža dosadila, postoje namirnice koje mogu izvrsno zamijeniti rižu i prilagoditi se vašim nutritivnih zahtjevima, ali i dati vašim obrocima nove okuse i boje.

Donosimo namirnice kojima savršeno možete zamijeniti rižu bez gubitka na okusu ili raznolikosti prehrane:

1. Kvinoja

Iako je se najčešće doživljava kao žitaricu, kvinoja je zapravo sjemenka. Kvinoja ne sadrži gluten te ima veći udio proteina od riže (dvostruko više).

Kvinoja je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina te je upravo zbog toga izvrstan izvor proteina za vegetarijance. Također, izvrstan je izvor minerala (magnezija i bakra) koji sudjeluju u metabolizmu energije i zdravlju kostiju.

kvinoja

2. Cvjetača

Ribana cvjetača je izvrsna low-carb zamjena za rižu. Osim niskog udjela ugljikohidrata, ima i malo kalorija pa doprinosi smanjenju ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, što je posebno važno osobama koje žele izgubiti višak kilograma.

U 100 grama ribane cvjetače nalaze se samo 23 kalorije, dok se u 100 grama (nekuhane) riže nalazi 365 kalorija.

3. Brokula

Jednako kao ribana cvjetača, i ribana brokula može savršeno poslužiti kao zamjena za rižu, posebno za one na low-carb prehrani. Ribana brokula u 100 grama ima 26 kalorija i 3 grama vlakana.

Dodatno, ribana brokula je izvrstan izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji jača imunitet i štiti od staničnih oštećenja.

4. Ječam

Ječam je žitarica koja nalikuje zobi i ima blago zemljani okus. Po udjelu ugljikohidrata, sličan je riži, ali je bogatiji proteinima i vlaknima. Dodatno, ječam je bogat niacinom te cinkom i selenom.

jecam

5. Integralni (punozrnati) cous-cous

Cous-cous je tradicionalno mediteransko jelo, a radi se malim kuglicama brašna. Punozrnata varijanta je bogatija vlaknima i proteinima od klasične, pa savjetujemo da birate tu verziju. Zamijenite rižu ovom varijantom i obrok će dobiti novu teksturu i ugodan okus.

6. Kupus

Sitno sjeckani ili rezani kupus je također alternativa riži: ima nizak udio ugljikohidrata, malo kalorija i dobro se okusom uklapa uz većinu drugih namirnica.

Kupus je izvrstan izvor vitamina C i K. Upravo vitamin K regulira zgrušavanje krvi i cirkulaciju te ima važnu ulogu u zdravlju kostiju.

7. Bulgur

Punozrnati ili integralni bulgur je također zamjena za rižu. Izgledom je nalik cous-cousu, no dok je cous-cous zapravo napravljen od pšeničnog brašna, bulgur su mali, napukli komadići cjelovitih žitarica.

Ako izuzmemo povrće koje se nalazi na ovom popisu, bulgur je najmanje kalorična zamjena za rižu. U 100 grama se nalazi 82 kalorije, što je tek četvrtina kalorija koje u istoj količini nađemo u riži.

bulgur

Zaključak

Riža je izvrsna namirnica, sadrži kvalitetne ugljikohidrate i mnogi joj daju prednost pred drugim izvorima ugljikohidrata. No, ako vam riža dosadi ili želite smanjiti ugljikohidrate iz prehrane, namirnice koje smo nabrojali će vam pomoći u tome.

Iznenadite sami sebe ponekad i rižu zamijenite nekom novom varijantom te dajte novu vrstu živosti vašem obroku.

Objavljeno 16.09.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!