Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Za sve intolerantne na gluten: Popis namirnica koje sadrže gluten

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svatko tko je barem jednom pokušao prijeći na bezglutensku prehranu dobro zna da to nije nimalo lak zadatak, pogotovo ako je u to krenuo na vlastitu inicijativu bez pomoći stručnjaka.

Naime, ta elastična bjelančevinasta tvar poznata pod nazivom gluten zastupljena je u tolikom mnoštvu namirnica da planiranje jelovnika koji je ne sadrži predstavlja veliki izazov te traži puno truda i discipline od strane onoga tko se odlučio na provedbu takvog režima prehrane.

Mnogi smatraju da je trend bezglutenske prehrane još jedan u nizu onih koji zavarava svojim obećanjima služeći time samo u svrhu profita industrije koja je buknula kao rezultat straha od posljedica konzumacije glutena te tako stvorila niz svakakvih bezglutenskih proizvoda.

gluten

Bezglutenski proizvodi su nastanili police supermarketa i izazvali znatiželju čak i kod onih koji su bez očitih simptoma, odnosno zdravstvenih problema bili spremni na eliminaciju glutena iz prehrane radi uvjerenosti u njegovu štetnost.

Takva je praksa, vjeruje se, kod nekih dovela do više štete nego koristi jer je neopravdana eliminacija kvalitetnih, cjelovitih namirnica bogatih glutenom iz prehrane negativno utjecala na zdravlje, prvenstveno radi razvitka deficita bitnih nutrijenata kao što su željezo, vitamini B skupine te vlakna, ali i radi nekih sastojaka u kupovnoj bezglutenskoj hrani koji se ne bi mogli nazvati zdravima.

Zdrave osobe trebale bi biti oprezne pri ovoj praksi te se prije toga savjetovati sa stručnom osobom i pronaći neki adekvatniji način prehrane za svoje ciljeve, pogotovo ako se radi o čistom gubitku tjelesne težine.

gluten free

Celijakija, kao ozbiljna autoimuna bolest koja izaziva oštećenje tankog crijeva, te intolerancija na gluten popraćena ozbiljnim probavnim smetnjama dva su zdravstvena problema koja sasvim opravdano prizivaju potrebu za eliminacijom glutena iz prehrane.

Ljudi koji imaju navedene teškoće nemaju drugog izbora nego odlučiti se prilagoditi svoj jelovnik, oprezno pratiti deklaracije na proizvodima koje kupuju te pronaći što više zdravih alternativa namirnicama poznatih po tome što sadrže gluten.

Najpoznatije od njih su pšenica, ječam, raž, zob, tjestenina te svi pekarski proizvodi koje većina odmah eliminira iz prehrane. Ove namirnice se najčešće vežu uz pojam gluten, bilo da ga direktno sadrže ili su njime kontaminirani, te ćete ih naći na vrhu svakog popisa namirnica koje biste trebali izbjegavati.

gluten free

Dakako, sva brašna od navedenih žitarica također su problematična, pa tako za njih postoje brojne alternative (kao npr. kukuruzno, heljdino, proseno, rižino brašno itd.) koje zadovoljavaju sve kriterije ukusne pripreme hrane, a bez štetnih posljedica na zdravlje.

Osim ovih najpoznatijih izvora glutena u obliku žitarica i pekarskih proizvoda, pažnju trebamo obratiti i na industrijske proizvode koje ga sadrže, čak i one vezane uz kozmetičku industriju (npr. ruževi za usne).

Dakle, popis namirnica uz koje se veže gluten je dug stoga obratite pozornost na naše smjernice kako biste postali u potpunosti svjesni gdje se sve nalazi, te kako biste time izbjegli moguće probleme, odnosno osigurali se da jedete zbilja kvalitetno i sukladno svom zdravstvenom stanju.

gluten

Popis namirnica koje sadrže gluten:

 • Pšenica, raž, ječam, zob, bulgur, pšenoraž, pir, bulgur, kus kus, griz
 • Brašna od navedenih žitarica (pšenično bijelo, pšenično integralno, raženo brašno, zobeno brašno, ječmeno brašno), mekinje i vlakna od navedenih žitarica, pahuljice od navedenih žitarica te sve druge izvedenice od navedenih žitarica
 • Pekarski proizvodi (kupovni pšenični, zobeni, raženi i kukuruzni kruh – sadrži i pšenično brašno, sve vrste peciva – uključujući i peciva s lisnatim tijestom, kolače, slastice)
 • Jela koje uključuju brašno (bilo da se koristi za zgušnjavanje jela ili kao temeljna namirnica za pite, umake, za prženje hrane, pri pripremi kolača i slastica – biskvitna tijesta)
 • Suhomesnati proizvodi (salame, naresci, hrenovke, paštete, gotove prerađevine mljevenog mesa – pljeskavice, ćevapi; meso već pripremljeno za pohanje i dr. – sadrže pšenično brašno)
 • Tjestenine (svih vrsta tjestenine koje sadrže brašna navedenih žitarica, no potrebno je dobro proučiti deklaraciju čak i tjestenine koja sadrži oznaku da ne sadrži gluten)
 • Kupovna gotova jela (gotovo sva kupovna jela sadrže pšenično brašno, iako ne mora biti navedeno – odnosi se na konzervirana kao i smrznuta gotova jela, primjer: varivo u limenci, zamrznute lazanje, njoki, tortellini, okruglice od šljive, juhe iz vrećice, gotovi umaci, sojin umak, puding, gotove kreme za kolače, tortilje, preljevi za salatu)
 • Slatkiši i grickalice (sve vrste slatkiša koje sadrže pšenično brašno – keksi, biskviti s punjenjem, čokolada, bomboni, štapići, čips, namazi na bazi kakaa i lješnjaka koji sadrže neku od navedenih žitarica ili njenih derivata; kao i suho i kandirano voće)
 • Mliječnih proizvoda u koje je dodano pšenično brašno – obratiti pozornost na namaze na bazi sira i topljene vrste sira, kao i na pljesnive sireve (gorgonzola), voćne jogurte, gotove pudinge i deserte. Ne konzumirati ječmenu kavu ni gotove instant-napitke (2u1 kava, 3u1 kava, napitak na bazi kave i sl.)
 • Pripaziti na konzumaciju alkohola: eliminirati pivo (ječam).
 • Pripaziti na kocke za juhu radi pojačivača okusa, začine koji znaju biti kontaminirani glutenom, kisele krastavce radi mješavine slada i octa po sastavu slične pivu te određenih vrsta sladoleda zbog arome ječmenog slada koji se u njima nalazi ali i radi same obrade u pogonima gdje može doći do kontaminacije.

Objavljeno 25.11.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!