4 recepta s cvjetačom - juha, palačinke, hummus i pizza!
Prehrana

4 recepta s cvjetačom - juha, palačinke, hummus i pizza!

Znate li da je cvjetača, uz kupus, najkorištenije povrće u Europi? Cvjetača to može zahvaliti svojim izvrsnim nutritivnim vrijednostima, a znanstvenici ističu bogatstvo glukozinolata u cvjetači.

Glukozinolati su jedinstvena i važna skupina sekundarnih metabolita u nekim vrstama biljaka, a upravo je cvjetača bogata s nizom vrsta ovih spojeva. Mnogobrojna epidemiološka istraživanja dokazala su i potvrdila pozitivan učinak konzumiranja ovog povrća, a time i unosa glukozinolata u ljudski organizam. Oni imaju antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno, antimutageno i antikancerogeno djelovanje, a uz cvjetaču, ove spojeve nalazimo u kupusu, brokuli, prokulicama, rotkvicama, repi i gorušici.

Nadalje, cvjetača je niskokalorično povrće (samo 24 kcal u 100 g) s visokim udjelom vitamina C. Osim toga, ovo povrće koje možete pripremiti na niz načina je bogato folnom kiselinom i vitaminom K, a sadrži i visok udio vlakana.

Donosimo vam 4 recepta kako na pomalo neobičan način pripremiti i uživati u blagodatima cvjetače.

Kremasta juha od cvjetače

cvjetaca juha

Sastojci:

  • 1 glavica cvjetače, natrgana na cvjetove
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manja glavica luka, narezana na sitno
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 litra vode
  • sol i papar, po želji

Postupak:

Cvjetaču nakidajte na cvjetove i stavite u malo posoljenu vodu da stoji 20-ak minuta. Potom cvjetaču dobro procijedite pa posložite na alu foliju ili papir za pečenje. Malo pošpricajte maslinovim uljem pa stavite da se peče, dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Dok se cvjetača peče u posudi za juhu zagrijte malo maslinovog ulja pa stavite na sitno narezan luk, toliko da se zacakli. Potom dodajte na što sitnije narezan češnjak i cvjetaču. Dodajte vodu, posolite i popaprite po želji i kuhajte dok povrće ne bude mekano, oko 20 minuta. Motom juhu ubacite u blender ili štapnim mikserom izblendajte dok ne dobijete kremastu juhu željene gustoće.

Palačinke od cvjetače

cvjetaca

Sastojci:

  • 1 manja glavica cvjetače, natrgana na cvjetove
  • 2 jaja
  • 60 g malomasne mozzarelle
  • 2 žlice parmezana
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar, češnjak u prahu

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a na protvan stavite papir za pečenje. Cvjetaču stavite u blender i usitnite dok ne dobije teksturu sličnu riži. Ako je potrebno, usitnjavajte dio po dio cvjetače.

Potom u posudi pomiješajte cvjetaču, jaja, na sitno narezanu mozzarellu, parmezan i začine. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i istresite toliko smjese da napravite palačinku željene debljine. Savjetujemo da radite manje, od 2 žlice smjese. Pecite na umjerenoj toplini, sa svake strane oko 4 minute. Budite strpljivi da se palačinka dobro zapeče prije okretanja, jer će se u suprotnom raspasti.

Niskougljikohidratni hummus od cvjetače

hummus cvjetaca

Sastojci:

  • 500 g cvjetova cvjetače
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • malo soli
  • 1,5 žlica sezama
  • 1,5 žličica limunovog soka
  • malo slatke crvene paprike, za dekoraciju

Postupak:

Skuhajte cvjetaču i pustite da se dobro iscijedi. Stisnite vilicom, da usitnite i da iscuri i dodatna tekućina iz cvjetače. Ubacite smjesu u blender, dodajte sezam, limunov sok, režnjeve češnjaka, maslinovo ulje i sol. Blendajte dok se ne ujednači i sljubi. Po želji dodajte još začina. Kad iz blendera istresete u posudu, pospite crvenom paprikom, za dekoraciju.

Pizza s "tijestom" od cvjetače

pizza od cvjetace

Sastojci:

  • 500 g cvjetače - samo cvjetovi bez korijena i lista
  • 1 jaje
  • 100 g mozzarelle ili nekog drugog topivog sira
  • 2 žlice naribanog parmezana
  • začini po želji (origano, bosiljak)
  • malo ulja

Priprema:

Cvjetaču prokuhajte (može se koristiti i zamrznuta), te dobro ocijedite. Kvaliteta tijesta ovisit će o tome koliko ste je uspjeli ocijediti. Usitnite vilicom cvjetove cvjetače dok ne dobijete pire. Pomiješajte s ostalim sastojcima i dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Oblikujte kao tijesto za pizzu, te na papiru za pečenje stavite u pećnicu na 200 C oko 20-ak minuta, dok ne dobije nježno smeđu boju. Izvadite iz pećnice, stavite nadjev po želji i pecite još 10-ak minuta.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 27.12.2016
Piše:
Zorana Jagodić