VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Dvoboj namirnica: riža ili krumpir – što je bolje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mnogi će na pitanje iz naslova odmah odgovoriti – riža! No, jeste li baš sigurni u taj odgovor i znate li pojasniti zašto rižu smatrate boljim odabirom od krumpira?

U nastavku teksta doznajte koja je namirnica zaista bolja, krumpir ili riža.

Nutritivna vrijednost

Tablica nutritivnih vrijednosti najbolji je i temeljni pokazatelj razlika odnosno sličnosti među pojedinim namirnicama. Pogledajte nutritivne vrijednosti koje nalazimo u 100 grama krumpira i riže:

riža

Značajna razlika u kalorijskoj vrijednosti

Iako će mnoge ova vrijednost iznenaditi, treba imati na umu da već samo jedan manji krumpir može imati težinu od 100 grama, dok je 100 grama riže, zbog veličine zrna, jako velika količina ove namirnice. Stoga, neka vas ne iznenadi kad u jelovniku vidite da 30 grama riže možete zamijeniti sa 150 grama krumpira, jer se zapravo radi o približno istoj kalorijskoj vrijednosti.

Vlakna i proteini

Iz istog razloga, kao i za gore navedene kalorije, u samo jednom osrednjem krumpiru dobit ćete jednaku količinu vlakana za koju biste, da je želite unijeti rižom, morali ponijeti jako velik volumen ove namirnice.

Što se tiče proteina, u 100 grama je razlika značajna (2 naspram 6,5g), ali i dalje se radi o jako malim količinama koje svakako neće biti od presudne važnosti kod odabira jedne od ove dvije namirnice.

riza

Vitamini i minerali

Riža je jako dobar izvor vitamina B kompleksa, u čemu prednjači pred krumpirom. Istovremeno, krumpir ima visoku dozu vitamina C te manje količine vitamina B-kompleksa.

Od minerala, krumpir je bogat kalijem i magnezije, dok riža ima drastično veću količinu željeza i selena, u usporedbi s krumpirom.

Škrob u krumpiru i glikemijski indeks

Krumpir je namirnica koja dominira ugljikohidratima: nalazimo i jednostavne i složene ugljikohidrate u ovom povrću te umjerenu količinu vlakana. No, dominantni ugljikohidrati koje nalazimo u krumpiru su kompleksni koje nazivamo škrobom. Škrob se sastoji od niza molekula glukoze koje su spojene jedna za drugu.

Budući da ljudski organizam unesene ugljikohidrate konvertira u glukozu, krumpiri se lako probavljaju i imaju visok glikemijski indeks. Ovisno o vrsti krumpira te o tome radi li se o sirovom ili kuhanom krumpiru, njegov glikemijski indeks je u rasponu 58-111, što je razlog zašto neki savjetuju izbjegavanje krumpira u prehrani. Istovremeno, riža, ovisno o vrsti ima glikemijski indeks u rasponu 55-64.

krumpir

Što je bolje?

Krumpir je nutritivno bogatija namirnica s boljim profilom vitamina i minerala u manjem volumenu namirnice, ali je problematičan visok udio škroba i, posljedično, značajno veći glikemijski indeks. Istovremeno, ukoliko stoji kuhan, krumpir gubi svoju nutritivnu vrijednost, pa se za ponijeti na put ili posao, svakako savjetuje odabrati rižu.

Riža ima nešto slabiju nutritivnu vrijednost, ali je po ugljikohidratnom sastavu kvalitetnija, duže održava sitima te zbog manjeg glikemijskog indeksa, manje utječe na promjene razine glukoze u krvi.

Stoga, savjetujemo da obje namirnice svakako imate u svom jelovniku, pripremate ih uvijek kuhane ili u slučaju krumpira, pečen u pećnici, bez masnoća. No, nemojte pretjerivati s količinom krumpira te mu nemojte dodavati različite dressinge koji će svojim skrivenim kalorijama uništiti ovaj potencijalno zdrav obrok.

Objavljeno 12.08.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!