Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

5 razloga zašto morate jesti kus-kus (cous-cous)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste ikada probali kus-kus (cous-cous), velika je vjerojatnost da ste ga i zavoljeli. Naime, ova žitarica vrlo nježnog okusa mnogima je zamjena za rižu, a izvrsno se slaže uz povrće ili kao dodatak mesu, ribi ili plodovima mora.

Kus-kus je namirnica koja svoje porijeklo vuče iz sjeverne Afrike, no popularnost je stekla diljem svijeta, upravo zbog jednostavne pripreme.

Kus-kus se dobiva tako da se pšenični griz (krupno mljevena pšenica) navlaži u slanoj vodi pa gnječenjem i kružnim pokretima među dlanovima dobiju kuglice koje se potom suše.

Donosimo 5 zdravstvenih razloga zašto je dobro konzumirati kus-kus:

kus-kus

1. Bogat je selenom

Selen je jedan od najvažnijih nutrijenata koje nalazimo u kus-kusu. U samo 100 grama kus-kusa nalazi se više od 40% preporučene dnevne doze ovog minerala. Selen je snažan antioksidans koji pomaže organizmu u obnovi pod djelovanjem slobodnih radikala oštećenih stanica te smanjuje upalne procese u organizmu. Selen ima važnu ulogu u i radu štitnjače; štiti je od oštećenja i doprinosi proizvodnji hormona.

Također, selen iz kus-kusa snižava rizik od srčanih bolesti smanjujući upalne procese i oksidativni stres te smanjuje nakupljeni klak i “loš” LDL kolesterol u krvnim žilama.

2. Može smanjiti rizik od karcinoma

Selen iz kus-kusa može smanjiti rizik od karcinoma, pokazale su studije. U pregledu 69 studija koje su uključile preko 350.000 tisuća ispitanika potvrđeno je da visoke razine selena imaju zaštitnu funkciju protiv određenih vrsta karcinoma, ali se studije odnose na unos namirnica bogatih selenom, a ne uzimanje selena kao dodatka prehrani.

Nadalje, studije su potvrdile povezanost sniženih razina selena s povećanih rizikom od karcinoma prostate, a druge potvrđuju da unos dostatnih količina selena uz vitamin C i E smanjuje rizik od karcinoma pluća kod pušača.

kus-kus

3. Jača imunitet

Još jedna značajka selena iz kus-kusa je jačanje imuniteta. Ovaj antioksidans smanjuje upalne procese i jača imunitet snižavanjem oksidativnog stresa u organizmu. Također, selen igra važnu ulogu u regeneraciji vitamina C i E, što pomaže u jačanju imunološkog sustava i njegovom pravilnom funkcioniranju.

4. Dobar izvor biljnih proteina

Prosječno 16-20% ljudskoga tijela je sačinjeno od proteina, a oni su izgrađeni od aminokiselina koje su uključene u gotovo sve metaboličke procese u organizmu. Zbog toga, bitno je da hrana koju svakodnevno unosimo bude bogata proteinima biljnog ili životinjskog porijekla.

Kus-kus je dobar izvor proteina, u 100 grama nalazimo 3,8 grama proteina. No, imajte na umu da je kus-kus (kao i većina drugih biljnih izvora proteina, osim soje i kvinoje) nepotpuno izvor aminokiselina pa je neophodno pripaziti da se nedostajuće aminokiseline nadomjeste iz drugog izvora.

Prehrana bogata biljnim proteinima je povezana sa sniženim rizikom od moždanog udara, karcinoma i smrti uslijed različitih srčanih bolesti.

kus kus

5. Jednostavna priprema

Kus-kus se smatra zamjenom za tjesteninu i rižu koja je iznimno lagana i malokalorična. Zbog nježnog okusa lako ga je kombinirati s drugim namirnicama jer ne prevladava svojim okusom već preuzima okus namirnice uz koju se kombinira.

5 prijedloga obroka s kus-kusom:

  1. Jedna dijetalna i zdrava salata od kus kusa za večeru
  2. Hrskavo povrće s kus-kusom
  3. Šarena salata s mladom crvenom blitvom i kus-kusom
  4. Mesne kuglice na kus-kusu s povrćem
  5. Popečci od kus-kusa

Objavljeno 18.04.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!