Kvinoja - 4 načina kako uključiti ovo super-zrno u prehranu

Image

Iako je mnogi svrstavaju među žitarice, kvinoja je "pseudožitarica" poznata tisućama godina u prehrani. U drevnim južnoameričkim kulturama predstavljala je izvor snage i izdržljivosti, a zbog svoje nutritivne vrijednosti kvinoja napokon dobiva svoje zasluženo mjesto i na europskim menijima.

Kvinoja (Quinoa) je kompletan izvor bjelančevina s obzirom da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina što predstavlja osnovnu razliku u odnosu na ostale žitarice. Pored toga, sadrži još i aminokiselinu lizin koja predstavlja esencijalan izvor rasta i oporavka tkiva.

Od vitamina kvinoja sadrži tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, vitamine A, E i B skupine. Kada govorimo o mineralima, u kvinoji se mogu naći kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Od ostalih nutrijenata kvinoja na 100 g sadrži 7 g vlakana i karotenoide lutein+zeaksantin 163 mcg.

Objedinjeno u energetskoj vrijednosti, 100 g sirove kvinoje sadrži 368 kcal od čega je 64,1% ugljikohidrata, 14,1% proteina i 6% masti.

Evo nekoliko jednostavnih recepata za pripremu kvinoje:

Kvinoja s maslacem od kikirikija za doručak

Sastojci:

  • 60 g kvinoje
  • 150 ml zobenog mlijeka
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 4-5 polovica oraha
  • 1/2 jabuke, nasjeckane na kockice

Priprema:

Kvinoju skuhajte u mlijeku. Istresite u sve u posudicu. Dodajte maslac od kikirikija, cimet, jabuke pa na vrh stavite orahe i sve dobro promiješajte.

Kvinoja s kokosom i borovnicama

Sastojci:

Priprema:

U posudu stavite kokosovo ulje, a kad se zagrijte istresite kvinoju i malo mlijeka (2-3 žlice) pa kuhajte oko 5 minuta, dok se kvinoja ne smekša i dobije zlatno smeđu boju. Dodajte ostatak mlijeka i ostavite na izvoru topline oko 10 minuta, odnosno dok tekućina potpuno ne ispari.

Kvinoju istresite u posudicu, dodajte med, kokosovo brašno i borovnice i dobro pomiješajte.

Kvinoja s povrćem

Sastojci:

  • 200 g kvinoje
  • 600 ml vode
  • 200 g pilećih prsa
  • 4 žlice soja umaka
  • 300 g tikvica
  • 150 g mrkve
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka

Priprema:

Kvinoju stavite u vodu i kuhajte 15-ak minuta. Mrkvu narežite na trakice i prokuhajte 10-ak minuta. Na tacu stavite malo maslinovog ulja i ubacite na sitno narezan češnjak. Kad češnjak postane staklen, dodajte piletinu narezanu na kockice pa dodajte malo vode i soja umak i poklopite. Pustite da se piletina 10-ak minuta dinsta, uz povremeno miješanje i dodavanje vode po potrebi. Dodajte u piletinu na trakice narezane tikvice pa potom i procijeđenu mrkvu i kvinoju. Sve promiješajte i pustite da se zajedno ukuha dok voda potpuno ne ispari.

Zelena kvinoja s piletinom

Sastojci:

  • 150 g kvinoje
  • 100 g rikole
  • 30 g pistacija
  • 1,5 žlica maslinovog ulja
  • 200 g piletine

Priprema:

Rikolu nakidajte na komade i na 30 sekundi ubacite u proključalu vodu. Ocijedite je, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. U posudu stavite rikolu, pistacije i maslinovo ulje i sve izmiksajte štapnim mikserom. Ako krema nije dovoljno rijetka dodajte malo vode u kojoj se rikola kuhala. U preostalu vodu stavite kuhati kvinoju. Kvinoja je gotova nakon 10-ak minuta kad je ocijedite i pomiješajte s kremom ud rikole.

Na tavi brzo popecite pileće filee i poslužite uz kvinoju.

Objavljeno 30.10.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
50
2
Podijeli s prijateljima!