Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Amaranth - na vrhu piramide zdravih žitarica

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Iako je manje poznat među žitaricama, riječ je o šampionu među istima. Nešto kao kad recimo polunepoznat tip postavi svjetski rekord na 100 metara. Niste još čuli za njega, ali počinjete istraživati i skužite da je u treningu al' ono...oduvijek. Tako je i s amaranthom.

Ta je žitarica bila još na stolu Inka i Asteka (ili poslužena na kamenu, nismo sigurni). Smatrali su ga svetom biljkom i pripisivali mu čudotvorna svojstva. Kako smo danas ipak nešto evoluirali, volimo znati koja su to svojstva i o čemu se točno radi.

E pa dragi naši, riječ je o nutritivno najbogatijoj žitarici okruglastog oblika nalik prosu. Ono što ga razlikuje od svih ostalih jest to da je njegova „nutritivna bomba“ smještena u unutrašnjosti zrna, a ne u ovojnici. Ima jedna izreka za koju smo sigurni da ste ju bar jednom u životu upotrijebili koja kaže „sitan ali dinamitan“ što zasigurno vrijedi i u ovom slučaju.

amarant

Za razliku od ostalih žitarica, amaranth obiluje esencijalnim masnim kiselinama – linoleinskom i linoletskom kiselinom. Za sve koji nisu na „ti“ sa spomenutim pojmovima, jedino što morate znati je da ove dvije dame pridonose odličnoj formi organizma zbog čega je amaranth neizostavna namirnica na jelovniku svakog sportaša.

Kad sve zbrojimo – proteine odnosno aminokiseline (čak 15,3 g na 100 g), magnezij, željezo, kalcij, fosfor, bakar, mangan, vitamine A, B6, K i C, izbacimo gluten (jer ga nema), ne treba čuditi zašto ga ljudi grabe s polica. Za one koji se još nisu upecali, bacamo dodatnu udicu. Naime, amaranth sadrži gotovo dvaput više kalcija od mlijeka i triput više vlakana od pšenice.

Ljeto je tu. Idete vi na dijetu, ako već niste. No problem. Amaranthom do vitke linije - to je naša parola. Zbog već spomenutog sastava, ova žitarica vam uvelike može pomoći kod redukcijskih dijeta obzirom da sadrži visoku razinu proteina ali i lizina odnosno esencijalne aminokiseline koja pridonosi dotoku energije i izdržljivosti organizama. Što to konkretno znači? Ukoliko u obrok uključite amaranth, nećete osjećati glad ni pad energije neko vrijeme poradi dugog i sporog otpuštanja inzulina u krvi. Nema bojazni da ćete zaviriti u frižider nakon pola sata i ubaciti još nešto u kljun.

amarant

Amaranth u službi zdravlja

Kao prvo moramo reći da je amaranth namijenjen zaista svima. Preporuča se njegova konzumacija od najranije dobi obzirom da djecu u razvoju čini otpornima na infekcije. Obiluje folnom kiselinom što ga čini poželjnom namirnicom za trudnice.

Potiče zdravlje reproduktivnog sustava te dokazano snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto. Ako ga konzumirate redovito, učinit ćete puno za smanjenje lošeg kolesterola i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Pomaže kod anemije i pothranjenosti te normalizacije krvnog tlaka, poboljšava probavu te jača koštani sustav i imunitet općenito.

amarant

Amaranth u kuhinji

Većinom se konzumira kao žitarica te se sjemenke mogu kuhati, koristiti za proizvodnju ulja, žitnih pahuljica i brašna. Ako ste tip koji konzumira žitarice u doručku, najjednostavnije spravljanje amarantha je ono s mlijekom poput pahuljica ili ga možete jesti kao kašu te kombinirati s drugim žitaricama.

Ako jedete kašu, amaranth ćete normalno kuhati i to na laganoj vatri kojih pola sata i pritom ne brinuti jer će većina hranjivih tvari ostati sačuvana obzirom da se nalaze u jezgri, a ne u ovojnici.

Za ljubitelje popodnevne kaše preporučamo kuhani amaranth u kombinaciji s povrćem i mahunarkama. Možete ih dodati u variva, razne umake ili pak salate.

Prelazimo na sladokusce koje će jamačno obradovati vijest da se amaranth ili njegovo brašno može koristiti i u kolačima a mi vam savjetujemo kombinaciju s kokosom, vanilijom ili rogačem. Dolazi večer, vi gledate film i baš vam se jedu kokice. Bi, ne bi, bi, ali ne bi smjeli... Dobra vijest. Spravite kokice od zrna amarantha koje kao i ove kukuruzne samo ispečete na vrućoj tavi.

Donosimo još nekoliko ideja kako amarant uključiti u prehranu: 

Kao što vidite, amaranth je baš poput crnih cipela, paše uz sve. :)

Objavljeno 04.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!