Amaranth - na vrhu piramide zdravih žitarica
Prehrana

Amaranth - na vrhu piramide zdravih žitarica

Iako je manje poznat među žitaricama, riječ je o šampionu među istima. Nešto kao kad recimo polunepoznat tip postavi svjetski rekord na 100 metara. Niste još čuli za njega ali počinjete istraživati i skužite da je u treningu al' ono...oduvijek. Tako je i s amaranthom. Ta je žitarica bila još na stolu Inka i Asteka (ili poslužena na kamenu, nismo sigurni). Smatrali su ga svetom biljkom i pripisivali mu čudotvorna svojstva. Kako smo danas ipak nešto evoluirali, volimo znati koja su to svojstva i o čemu se točno radi.

E pa dragi naši, riječ je o nutritivno najbogatijoj žitarici okruglastog oblika nalik prosu. Ono što ga razlikuje od svih ostalih jest to da je njegova „nutritivna bomba“ smještena u unutrašnjosti zrna, a ne u ovojnici. Ima jedna izreka za koju smo sigurni da ste ju bar jednom u životu upotrijebili koja kaže „sitan ali dinamitan“ što zasigurno vrijedi i u ovom slučaju.

Amaranth

Za razliku od ostalih žitarica, amaranth obiluje esencijalnim masnim kiselinama – linoleinskom i linoletskom kiselinom. Za sve koji nisu na „ti“ sa spomenutim pojmovima, jedino što morate znati je da ove dvije dame pridonose odličnoj formi organizma zbog čega je amaranth neizostavna namirnica na jelovniku svakog sportaša.

Kad sve zbrojimo – proteine odnosno aminokiseline (čak 15.3g na 100g), magnezij, željezo, kalcij, fosfor, bakar, mangan, vitamine A, B6, K i C, izbacimo gluten (jer ga nema), ne treba čuditi zašto ga ljudi grabe s polica. Za one koji se još nisu upecali, bacamo dodatnu udicu. Naime, amaranth sadrži gotovo dvaput više kalcija od mlijeka i triput više vlakana od pšenice.

Ljeto je tu. Idete vi na dijetu, ako već niste. No problem. Amaranthom do vitke linije - to je naša parola. Zbog već spomenutog sastava, ova žitarica vam uvelike može pomoći kod redukcijskih dijeta obzirom da sadrži visoku razinu proteina ali i lizina odnosno esencijalne aminokiseline koja pridonosi dotoku energije i izdržljivosti organizama. Što to konkretno znači? Ukoliko u obrok uključite amaranth, nećete osjećati glad ni pad energije neko vrijeme poradi dugog i sporog otpuštanja inzulina u krvi. Nema bojazni da ćete zaviriti u frižider nakon pola sata i ubaciti još nešto u kljun.

Amaranth u službi zdravlja

Kao prvo moramo reći da je amaranth namijenjen zaista svima. Preporuča se njegova konzumacija od najranije dobi obzirom da djecu u razvoju čini otpornima na infekcije. Obiluje folnom kiselinom što ga čini poželjnom namirnicom za trudnice.

Potiče zdravlje reproduktivnog sustava te dokazano snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto. Ako ga konzumirate redovito, učinit ćete puno za smanjenje lošeg kolesterola i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Pomaže kod anemije i pothranjenosti te normalizacije krvnog tlaka, poboljšava probavu te jača koštani sustav i imunitet općenito.

Amaranth u kuhinji

Većinom se konzumira kao žitarica te se sjemenke mogu kuhati, koristiti za proizvodnju ulja, žitnih pahuljica i brašna. Ako ste tip koji konzumira žitarice u doručku, najjednostavnije spravljanje amarantha je ono s mlijekom poput pahuljica ili ga možete jesti kao kašu te kombinirati s drugim žitaricama.

Amaranth

Ako jedete kašu, amaranth ćete normalno kuhati i to na laganoj vatri kojih pola sata i pritom ne brinuti jer će većina hranjivih tvari ostati sačuvana obzirom da se nalaze u jezgri, a ne u ovojnici.

Za ljubitelje popodnevne kaše preporučamo kuhani amaranth u kombinaciji s povrćem i mahunarkama. Možete ih dodati u variva, razne umake ili pak salate.

Amaranth

Prelazimo na sladokusce koje će jamačno obradovati vijest da se amaranth ili njegovo brašno može koristiti i u kolačima a mi vam savjetujemo kombinaciju s kokosom, vanilijom ili rogačem. Dolazi večer, vi gledate film i baš vam se jedu kokice. Bi, ne bi, bi, ali ne bi smjeli... Dobra vijest. Spravite kokice od zrna amarantha koje kao i ove kukuruzne samo ispečete na vrućoj tavi.

Kao što vidite, amaranth je baš poput crnih cipela, paše uz sve. :)

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Po čemu je mrkva toliko posebna? x 22
    Što je izraženija boja, to je mrkva bolja. Pri kupovini birajte veće, čvrste, jako narančaste mrkve koje su glatke i bez «pukotina» -ukusnije su i sadržavaju više hranjivih tvari. Čuvajte ih u plastič...
  • Žitarice - temelj zdravlja i zdrave prehrane x 27
    Žitarice su od pamtivijeka bile glavni izvor prehrane, proteina i ugljikohidrata, čine osnovicu prehrambene piramide, a mnoge od njih s vremenom su zaboravljene i nepotrebno izbačene iz svakodnevnih j...
  • Jeste li jutros doručkovali? x 10
    Odsad pa nadalje Vaš će jutarnji obrok biti potpuna novost. Neka Vivera žitarice budu Vaš prvi izbor. Vivera proizvodi od žitarica predstavljaju jednostavan i hranjiv obrok, bogat ugljikohidratima, es...
Na forumu ima 21 komentara na ovu temu
Forum
[QUOTE=baba44]u principu,ni mi ni naši preci nemamo metabolizam za probavljanje salame i paštete ,,odnosno aditiva i konzervansa!
a, šta je sa drugim žitaricama??!!
ja bi radije amaranth,zobene,i slično ,nego paštetu,npr.ili bilo koju drugu konzervu!
tak,da mislim da o metabolizmu u ovoj priči nema kraja,odnosno usporedba ne drži vodu[/QUOTE]

Usporedba je na mjestu baš zato što vrijedi za sve slučajeve regionalne prehrane. Stavi kineza s riže na kruh i gledaj kako se deblja brzo, isti princip vrijedi i ovdje, i u svim drugim slučajevima jer naše tijelo sigurno bolje probavlja nešto što je generacijama u ishrani nego nešto novo, zato se i ljudi debljaju od salama / pašteta i slične brze hrane koja je šok za organizam.

IMHO zobene su bolje i zdravije nego amarant na kraju dana.
GAZDA
02.08.13. u 21:03
line
ljudi su postali bolesni razvojem tehnologije,industrijalizacijom i masovnom proizvodnjom smeća,i to je činjenica.
i kinezi,i japanci,i amerikanci, a i mi ih slijedimo,su debeli,bolesni, zbog loše prehrane, i ne kretanja,jer ljudski organizam je programiran za kretanje!
meni osobno, je logično,čovjek od postanka do danas, fiziološki funcionira isto.
ja bi na vrh piramide stavila meso,tj. proteine,pa onda ono što raste na zemlji, onda razne žitarice.
nažalost do raznih genetskih mutacija je došlo, prisiljeni smo mutirati,ili ajmo čak reći evoluirati,jer živimo u svijetu kakav je i nemamo baš puno izbora. boleštine koje nas prate su autoimune,odgovor organizma na sva smeća koja unosimo u sebe,i tu nema lijeka.
možda je čak i zdravije uzeti amaranth nego mlijeko, jer ovo koje mi pijemo je puno svega i svačega,i uopće ne vjerujem deklaracijama.
po tome ispada da se,npr, jedna obitelj,generacijama hrani nekim junkom,i to je zdravije i manji je šok za organizam,kad se to izbaci iz prehrane,i počne jesti kvalitetnije?!
no,ja nisam stručnjak,ni nutricionista,ovo je samo moje razmišljanje, da ne bi netko mislio da nekome solim pamet
:-)
baba44
02.08.13. u 21:51
line
Zbog cega su zobene bolje od amarantha?
Tancho
02.08.13. u 21:52
line
Ja bi prvo volio da nam dragi Gazda koji se samo stvorio na forumu i svima počeo dijeliti svoje savjete, mišljena itd. predstavi u prikladnoj temi da znamo s kim uopće komuniciramo jer ovako mi nema neke osnove za slušat takvu osobu a da ne znamo ni tko je. (bez uvrede)
White_Insane
02.08.13. u 22:11
line
Bas ste navalili na covjeka :) Ne znam ni ja tko je , ali zasto je to bitno da bi poslusal covjeka White?
Titule, skole i sl. cesto ne znace puno ili daju laznu sliku o kompetenciji, tak da ne mora biti nutricionist i sl da kaze nesto na ovu temu.
Sto se tice tih danas popularnih namirnica s kojima nas bombardiraju, namirnica kojima ne mozemo niti izgovoriti ime i koje moraju zvucati egzoticno i uvijek reklamirane od industrije kao zdrave i superfood je nista drugo nego jos jedno mazanje ociju i pokusaja da vam zavuku ruku u dzep.
Slazem se da ne postoji bolje za covjeka od regionalne prehrane i one na koju je covjek navikao i prilagodio se . Znaci domaca sezonska hrana bi trebala biti okosnica prehrane i vjerujem da je istina da ne mozemo u potpunosti iskoristiti nutrijente pojedine hrane na koju nismo navikli.
Citao sam za takve primjere za odredjenu hranu i ljudski organizam kako je reagirao kada bi jeli domoroci nesto i ljudi kojima to nije domaca hrana. Ako nadjem poslat cu.
Osim ovoga kaj je Gazda rekel kod nas ima toliko udomačene, nazivom prostih da nam zbog te industrije nije atraktivna, a nutritivno bogate hrane da je to cudo......... proguglajte jednu običnu šljivu, heljdu koju u kopnenim krajevima dio tradicionalne kuhinje i sl........ako zelite naci cete hrpu "superfooda" iz obicnih namirnica ako krenete istrazivat, a raste sviježa, nije prošla 25 brodskih kontejnera punih štakora i sredstava protiv moljaca , žižka i svega ,čak ima toliko zapuštenih voćnjaka u svakom selu i eko voća za branje koliko želite. Može li jedna goji bobica iz zanzibara stigla u kontejneru brodom biti zdravija od ovog sto imas doma pod rukom , uz malo truda nespricano i netaknuto iz jos uvijek nezagadjenije prirode nego u mnogo zemalja
The Phoenix
03.08.13. u 00:28
line
[QUOTE=White_Insane]Ja bi prvo volio da nam dragi Gazda koji se samo stvorio na forumu i svima počeo dijeliti svoje savjete, mišljena itd. predstavi u prikladnoj temi da znamo s kim uopće komuniciramo jer ovako mi nema neke osnove za slušat takvu osobu a da ne znamo ni tko je. (bez uvrede)
[/QUOTE]

Nemam neku želju posebno se predstavljati, jer ne smatram da kredibilitet dolazi iz jednostavnog posta inrodukcije na forumu. Ono što ja mogu reći je da sam u poslu već 5 godina, djelio sam iskustva sa poznatim i uspješnim body builderima, da ih ne imenujem to su dečki koji treniraju u Zagrebu u FC-Jump uključujući i vlasnika. Svako od njih je ostvario rezultate na svjetskoj razini od powerlifta do strongmana i samo dijelim ono što sam zaključio iz njihovih primjera i prehrane.

Da ti počnem pričat kako P.K jede ili kako jede jedan od naj izdefiniranijih arm wrestlera u Hrvatskoj začudio bi se vjerojatno, no jedno je sigurno a to je da se svi baziraju na regionalnoj prehrani i nokom ne pada na pamet jesti Amaranth ili takve prozvane "superfoodse" od strane amerikanaca.



[QUOTE=The Phoenix]Bas ste navalili na covjeka :) Ne znam ni ja tko je , ali zasto je to bitno da bi poslusal covjeka White?
Titule, skole i sl. cesto ne znace puno ili daju laznu sliku o kompetenciji, tak da ne mora biti nutricionist i sl da kaze nesto na ovu temu.
Sto se tice tih danas popularnih namirnica s kojima nas bombardiraju, namirnica kojima ne mozemo niti izgovoriti ime i koje moraju zvucati egzoticno i uvijek reklamirane od industrije kao zdrave i superfood je nista drugo nego jos jedno mazanje ociju i pokusaja da vam zavuku ruku u dzep.
Slazem se da ne postoji bolje za covjeka od regionalne prehrane i one na koju je covjek navikao i prilagodio se . Znaci domaca sezonska hrana bi trebala biti okosnica prehrane i vjerujem da je istina da ne mozemo u potpunosti iskoristiti nutrijente pojedine hrane na koju nismo navikli.
Citao sam za takve primjere za odredjenu hranu i ljudski organizam kako je reagirao kada bi jeli domoroci nesto i ljudi kojima to nije domaca hrana. Ako nadjem poslat cu.
Osim ovoga kaj je Gazda rekel kod nas ima toliko udomačene, nazivom prostih da nam zbog te industrije nije atraktivna, a nutritivno bogate hrane da je to cudo......... proguglajte jednu običnu šljivu, heljdu koju u kopnenim krajevima dio tradicionalne kuhinje i sl........ako zelite naci cete hrpu "superfooda" iz obicnih namirnica ako krenete istrazivat, a raste sviježa, nije prošla 25 brodskih kontejnera punih štakora i sredstava protiv moljaca , žižka i svega ,čak ima toliko zapuštenih voćnjaka u svakom selu i eko voća za branje koliko želite. Može li jedna goji bobica iz zanzibara stigla u kontejneru brodom biti zdravija od ovog sto imas doma pod rukom , uz malo truda nespricano i netaknuto iz jos uvijek nezagadjenije prirode nego u mnogo zemalja
[/QUOTE]

Ovo je sasvim točno i istinito i drago mi je da je neko informiran, tko je čitao istraživanja potvrdio moj stav. Nema boljeg od regionalne prehrane i onog na šta su nas preci pripremili. I ako već jedemo regionalnu hranu super je, a pogotovo ako je ona organski uzgojena, onda smo sigurni u optimalnu ishranu.
GAZDA
03.08.13. u 07:25
line
Ja neznam zašto vi stavljate amaranth u skupinu nekakvog superfooda?...zapravo koji k je taj superfoood,ja na to gledam kao još jedan izvor dobrih ugljikohidrata kao što je i riža(crvena,divlja,smedja,jasmin...),quinoa(sve vrste),graha,slanutka,prosa,heljde...nažalost nemam baš vremena za raspravu pošto mi je došlo novih 10m grabovih panjeva i moram ih iscijepat,nadam se da ću moći jer sam tokom ovog tjedna pojeo oko 300g amarantha,nadam se da neće utjecati previše na posao...
Tancho
03.08.13. u 09:37
line
[QUOTE=Tancho] Ja neznam zašto vi stavljate amaranth u skupinu nekakvog superfooda?...zapravo koji k je taj superfoood,ja na to gledam kao još jedan izvor dobrih ugljikohidrata kao što je i riža(crvena,divlja,smedja,jasmin...),quinoa(sve vrste),graha,slanutka,prosa,heljde...nažalost nemam baš vremena za raspravu pošto mi je došlo novih 10m grabovih panjeva i moram ih iscijepat,nadam se da ću moći jer sam tokom ovog tjedna pojeo oko 300g amarantha,nadam se da neće utjecati previše na posao...[/QUOTE]

ako si preživio javi se
avangarde
03.08.13. u 10:54
line
[QUOTE=GAZDA]
Nemam neku želju posebno se predstavljati, jer ne smatram da kredibilitet dolazi iz jednostavnog posta inrodukcije na forumu.[/QUOTE]

Kao što rekoh, bez uvrede, a introdukcija je upravo to introdukcija.
Bok svima taj sam i taj otuda i tuda bavim se tim i tim xy mjeseci-godinama došao sam se pridružiti ekipi vidimo se na forumu. Jel to neki kredibilitet? Nije, al svejedno je nešto.
White_Insane
03.08.13. u 14:37
line
Evo da se ja javim...drvca su riješena,malo je bilo teško u početku pošto je u Bjelovaru dobrih 35 supnjeva ali uspio sam se prilagoditi dosta brzo...pošto sam može se reći na nekom warrior načinu prehrane(iako mi je glupo to tako predstavljati),istina je da nemam veliki doručak i da ne jedem puno preko dana,baš zbog toga jel stalno imam nekog posla preko dana pa ne stignem,a i glupo mi se siliti da jedem ako nisam baš gladan a pošto sam veliki žderovanja radije preko dana kad imam puno obaveza ne jedem puno pa se mogu najest ko čovjek navečer,tako da možete očekivati danas navečer ili sutra tokom dana da postavim slike svoje večere...
Tancho
03.08.13. u 16:20
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 29.07.2013
Piše:
I.T.