Po čemu je mrkva toliko posebna?
Prehrana

Po čemu je mrkva toliko posebna?

Doznajte korisne činjenice o ovim ukusnim narančastim korijenima

Što je izraženija boja, to je mrkva bolja. Pri kupovini birajte veće, čvrste, jako narančaste mrkve koje su glatke i bez "pukotina" -ukusnije su i sadržavaju više hranjivih tvari. Čuvajte ih u plastičnoj vrećici u hladnjaku do 10 dana. Mogu se jesti i par dana nakon isteka roka, no do tad su već izgubile većinu hranjivih sastojaka.

Mrkva

Činjenice o hranjivosti

    1 šalica nasjeckane i sirove mrkve sadrži:

    • 52 kalorije
    • 1 g proteina
    • 12 g ugljikohidrata
    • 3,6 g vlakana
    • 0 g masnoće

    Načini pripreme

    Dodatak juhi

    Dodajte 1/2 šalice kuhane, sirove ili zaleđene nasjeckane mrkve u juhu od leće, graška ili pak govedine (možete ju dodati i juhama iz vrećice, samo kuhajte juhu sve dok mrkva ne omekša).

    Zasladite

    Pomiješajte 2 šalice očišćene, nasjeckane i kuhane mrkve s malo maslaca i smeđeg šećera. Pospite s 2 čajne žličice samljevenih badema.

    Pomiješaj i peci

    U maloj zdjeli pomiješajte 3 čajne žličice sojinog umaka, 1 čajnu žličicu kukuruznog brašna i 1 čajnu žličicu mljevenog đumbira. Dodajte ulje repice u tavu i pirjajte 3 očišćene i nasjeckane mrkve i malo sitno nasjeckanog češnjaka sve dok ne omekšaju; ponovite postupak i s brokulom. Izvadite povrće i pirjajte 0,5 kg govedine (od buta). Dodajte povrće i umak u tavu. Kuhajte i miješajte dok ne prokuha, oko 2 minute. Kao prilog poslužite smeđu rižu.

    Ispecite mrkva- čips

    Narežite 0,5 kg očišćene i svježe mrkve na manje ploške. Pomiješajte s 2 čajne žličice maslinovog ulja. Pecite na plohi u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 min.

    Prijeđite na tekuće

    Za jednostavnu juhu od mrkve dodajte 3 šalice kuhane mrkve, pirjani luk i 2 čajne žličice curry začina u prahu i «bacite» ih u mikser. Dodajte 1 šalicu pilećeg temeljca i pirea i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte 1 i pol šalice mlijeka i kuhajte dok ne provrije. Želite li obrok bogatiji proteinima dodajte i narezane piletine.

    Juha od mrkve i piletine

    Napravite salatu

    Pomiješajte narezanu mrkvu i jabuke. Dodajte preljev od običnog jogurta, meda i limunovog soka. Ukrasite s par narezanih indijskih oraščića.

    Zašto je mrkva potrebna?

    Iako je mnogo slađa od većine povrća, bogata je vlaknima, što sprečava da razina inzulina u krvi naglo skoči.

    Beta karoten, osim što mrkvi daje tako prepoznatljivu boju, također djeluje i kao snažan antioksidant koji sprječava oštećenje stanica, usporava starenje, poboljšava imunitet i čuva vid. Mrkva je praktički jedini izvor hrane koji sadržava falkarinol, spoj koji se pokazao, u istraživanjima na životinjama, učinkovitim u suzbijanju raka crijeva. Uz beta i alfa karoten u mrkvi pomaže u borbi protiv tumorom napadnutih stanica.

    Alfa i beta karoten ne dobivaju dovoljno pozornosti, za razliku od ostalih karotenoida, koji se nalaze u mrkvi, uključujući i lutein i beta-cryptoxanthin, koji pomažu u očuvanju zdravlja pluća.

    Velike količine vitamina K u mrkvi pomaže u izgradnji jakih kostiju i pospješuje brzo zgrušnjavanje krvi. Jedna šalica kuhane mrkve sadrži trećinu dnevne doze vitamina K.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 29.03.2010
Piše:
Ivana Ajduković