Doručak bez glutena - home made muesli (5 recepata)

Image

Gluten je proteinska komponenta koju nalazimo u pšenici, raži i ječmu te mnogim drugim namirnicama koje u sebi sadrže neku od ovih žitarica. Osobe osjetljive na gluten ili one koje boluju od celijakije trebaju izbjegavati ovaj protein kako bi spriječili zdravstvene poteškoće koje on izaziva. Stoga, predlažemo vam 5 recepata kako dan početi zdravim doručkom, bez glutena:

Super-doručak iz snova

Sastojci:

  • 200 ml bademovog mlijeka
  • 1/3 šalice kvinoje
  • 3-4 badema, narezani na sitno
  • 3-4 bučine sjemenke
  • 3-4 oraha
  • 3-4 grožđice
  • 1 čajna žličica kokosovih mrvica
  • 1 čajna žličica goji bobica
  • 1 sušena marelica, narezana na sitno
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Postupak:

Sve suhe sastojke pomiješajte pa prelijte hladnim ili toplim mlijekom.

Brusnice s rižinim pahuljicama

Sastojci:

  • 200 ml bademovog mlijeka
  • 50 g rižinih pahuljica
  • 5 indijskih oraščića, sitno narezani
  • 3-4 oraha, sitno narezana
  • 1 žlica sušenih brusnica
  • 1/2 čajne žličice cimeta

Postupak:

Sve suhe sastojke pomiješajte pa prelijte hladnim ili toplim mlijekom.

Proso sa suhim smokvama

Sastojci:

  • 150 ml bademovog mlijeka
  • 50 g prosa
  • 2 suhe smokve
  • 3-4 badema
  • 1 čajna žličica chia sjemenki
  • 1 čajna žličica maca praha
  • 2 žlice svježeg voća

Postupak:

Proso skuhajte prema uputama na pakiranju pa ga istresite u zdjelicu. Smokve narežite na sitne kockice pa ih na 30 minuta stavite u toplu vodu. Ocijedite iz vode. Sve sastojke istresite u posudu, pa prelijte toplim ili hladnim mlijekom te dobro promiješajte.

Amarant s datuljama i sušenim marelicama

Sastojci:

  • 50 g amaranta
  • 1 datulja
  • 1 sušena marelica
  • 1 čajna žličica grožđica
  • 1 čajna žličica bučinih sjemenki
  • 4 lješnjaka
  • 4 badema
  • 1/3 čajne žličice cimeta
  • 175 ml bademovog mlijeka

Postupak:

Amarant skuhajte prema uputama na pakiranju. Datulju i marelicu namočite u toploj vodi, pa datulju ogulite i očistite od koštice. Oboje narežite na sitne kockice.

Bučine sjemenke, lješnjake i bademe ubacite u blender i usitnite. Sve sastojke stavite u posudicu i prelijte mlijekom.  

Gluten-free granola

Kad radite granolu, napravite veću količinu pa ćete biti mirni neko vrijeme s idejom za doručak.

Sastojci:

  • 2 šalice oraha
  • 2 šalice indijskih oraščića
  • 1 šalica bučinih sjemenki
  • 1 šalica kokosovih mrvica
  • 1 šalica sušenih brusnica
  • 1 bjelanjak
  • 2 žlice vode
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1/3 šalice meda
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/2 čajne žličice soli

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a na ravni protvan stavite papir za pečenje. Dodajte orahe, indijske oraščiće i bučine sjemenke u blender i nakratko zblendajte da se usitni, ali ne izmrvi. U većoj posudi miksajte bjelanjak i vodu dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte med, ulje, ekstrakt vanilije, cimet i sol i sve dodatno izmiksajte. Smjesi dodajte usitnjene oraščiće i bučine sjemenke te opet promiješajte da se sve sljubi. Dodajte brusnice i kokos i dodatno pomiješajte.

Smjesu istresite i raširite po papiru za pečenje te pecite 20-30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i ne postane hrskavo. Svakih 10 minuta izvadite i promiješajte da se stvrdne sa svih strana. Na kraju izvadite i ostavite 10 minuta, bez miješanja. Kad se ohladi, istresite u veću staklenu posudu i svako jutro posegnite za superzdravim bezglutenskim muslijem. Granolu prije konzumacije prelijte bademovim mlijekom ili jogurtom.

Objavljeno 07.09.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!