Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Sve pozitivne strane integralnih žitarica

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Nakon što je u 19. stoljeću kamene mlinove za preradu žitarica zamijenila modernija tehnologija, čovjek je malo po malo počeo iz svoje prehrane isključivati cjelovite žitarice i počeo konzumirati sve veće količine rafiniranog, bijelog brašna. Da stvar bude gora, nije izbacio iz prehrane samo nerafinirano brašno pšenice, nego malo pomalo i heljdu, ječam, zob opasno narušivši ravnotežu pravilne prehrane koja je neophodna za naše zdravlje.

Bez obzira na cijenu crnog brašna, teško ćete pronaći kruh koji je zamiješen od 100% integralnog brašna. Velika većina ima omjere 60:40 ili 40:20:20:20 ukoliko se miješaju još neke vrste brašna u korist onog bijelog. Stoga, iako je bolje da kupujete crni kruh ili raženi ili kukuruzni, on će i dalje biti samo djelomično integralan. Daleko od toga da ne postoji 100% integralni kruh, ali tražit ćete ga kao iglu u plastu sijena umjesto da ga lako nabavite u obližnjoj pekari po nižoj cijeni sukladno cijeni crnog brašna.

Integralni kruh

Možda će najlakše rješenje biti da ga kod kuće sami spremate. Oboružajte se strpljenjem, za početak dok ne pogodite omjere koji potpuno odgovaraju vašem ukusu savršene poslastice. Danas ne morate ni mijesiti previše ako imate pekač kruha koji će gotovo sav posao obaviti umjesto vas, a tijestu možete dodati i začine poput bosiljka, origana, vlasca ili kima, maslinovo ili bućino ulje umjesto običnog za aromu, komadiće maslina ili sjemenki.

Za razliku od kruha, tjesteninu je već donekle lakše naći, iako je i ona često napravljena od samo djelomično integralnog brašna, kao i riža, koju ćete na policama naših trgovina naći u brdo „integralnih“ varijanti, a možda će jedna samo biti integralna, odnosno sa ljuskicom i klicom, a sve druge ljuštene, samo ne polirane. Možda je zato u potrazi za 100% integralnim, odnosno cjelovitim proizvodima najbolje svratiti u specijalizirane trgovine eko hranom, gdje ćete naći veći broj integralnih proizvoda nego u običnim dućanima.

Trend povratka integralnim žitaricama nije toliko loš, makar bio samo trend. Osim što čuvaju naše zdravlje, cjelovite žitarice održavaju dobru liniju, ubrzavaju metabolizam i rad crijeva, a samim time olakšavaju probavu. Upravo se u ljusci žitarice nalazi najviše vlakana, minerala i vitamina od životne važnosti, koji smanjuju rizik od krvožilnih bolesti.

Integralne žitarice

Najveći broj vlakana koja reguliraju metabolizam masti i šećera, tako što ograničavaju apsorpciju šećera koje konzumiramo drugom hranom, nalazi se upravo u ljuskama, kao i vitamini B skupine, u većim količinama B1, B6, vitamin E, magnezij i željezo, kalij, fosfor, kalcij, natrij, sumpor i mangan, cink i jod.

Klica koja se također odstranjuje rafiniranjem sadrži veliki broj antioksidanata koji nas štite od propadanja stanica zbog utjecaja otrova iz okoline. Njihova uporaba poznata je kroz pet tisućljeća, za liječenje raznih zdravstvenih tegoba, povezanih sa djelovanjem slobodnih radikala.

Klice imaju manje kalorija od sjemenki, a bogatije su proteinima, vitaminima, naročito vitaminom C i mineralima te fitokemikalijama od sjemenki. Ukoliko ih kupujete odvojeno od sjemenki, odnosno kao zasebnu namirnicu, posebnu pozornost obratite da su svježe.

Ne zaboravimo da nam cjelovite žitarice duže pružaju osjećaj sitosti te imaju nizak glikemijski indeks zbog čega povoljno djeluju na rad gušterače. Bogate su aminokiselinama koje, primjerice sadrži maslinovo ulje te poput njega rastvara kolesterol zahvaljujući linolinskoj kiselini i lecitinu.

Integralne žitarice općenito djeluju na zdravlje cijelog organizma jer mu vraćaju ravnotežu u onom izvornom obliku, kakav su nekada konzumirali ljudi diljem planeta. Neprobavljiva vlakna ono su što treba našoj probavi kako bi pravilno funkcionirala, a osim u žitaricama, vlakna možemo naći i u grahoricama poput mahuna, zelenom lisnatom povrću i sl.

Integralne žitarice nećete morati duže kuhati od običnih, naročito one koje su pripremljene za brzo kuhanje, stoga nećete izgubiti ni na vremenu pripreme. Kada se naviknete na njihov pravi okus, teško ćete se kasnije vratiti „običnom“ okusu proizvoda spremljenima od bijelog brašna. I bolje, jer se ne kaže uzalud da su rafinirani, bijeli proizvodi ubojice i uzročnici mnogih bolesti 20. i 21. stoljeća.

Objavljeno 18.03.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!