Proso - bezglutenska, visokovrijedna i lako probavljiva žitarica
Prehrana

Proso - bezglutenska, visokovrijedna i lako probavljiva žitarica

Proso je jedna od najstarijih, ali i najzdravijih žitarica. Uzgaja se od prije 7000 godina, a podrijetlo vuče iz Azije, preciznije Kine i Afrike. Nekada je bila sirotinjska hrana, u Americi i Europi čak je služila kao stočna hrana dok se danas ova bezglutenska žitarica poznata diljem svijeta koristi za pripremu različitih jela; kao prilog, salata ili dodatak jelima, u juhama ili varivima.

Postoji u nekoliko vrsta, okruglog je oblika i kompaktnog zrna te najčešće žute boje. S obzirom na područja rasta u hladnoj klimi, prema makrobiotičkoj filozofiji je toplo za tijelo, stoga ga je najbolje jesti u kasno ljeto i jesen.

Osim što nema glutena, proso je alkalna žitarica, zbog čega je lako probavljiva, a prema nekim znanstvenicima i antikancerogena jer alkalna hrana ne uzrokuje kiselost organizma. Preporučuje se stoga osobama koje imaju crijevnih problema jer pomaže u regeneraciji crijevne flore, za probleme sa slezenom i gušteračom, ali i kod problema sa anemijom, artritisom te živčanim sustavom. Jede se bez ljuske u kojoj se nalazi jer je ona teško probavljiva.

Bogata je magnezijem i željezom, odličan je izvor proteina (u 100 g ima 10 g bjelančevina), kalcijem, fosforom, cinkom, niklom, vitaminom E i vitaminima B kompleksa.

Proso

Kao što smo već napomenuli, među drugim žitaricama ističe se zato što je bez glutena, a istovremeno je lužnata. Prirodni pH dijelova ljudskog tijela je različit, ipak ukoliko on padne ispod 7, našem organizmu potrebna je pomoć hrane. Naravno one koja je po prirodi manje kisela, odnosno koja je lužnata. Stres te „zapadnjački“ tip prehrane uzrokuje acidozu (kiselost) organizma, koja je uzrok mnogih bolesti . Iako dok jedemo ne osjetimo kiselost određene namirnice, ona nakon razgradnje u probavnom sustavu postaje takva te može uzrokovati daljnju acidozu.

Bijelo brašno, šećer, meso, jaja, žitarice, plodovi mora, kikiriki, brusnice, šljive, višnje, grahorice, kava i čokolada te nedostatak povrća i voća u prehrani , koje potiče lužnatost, remete prirodnu ravnotežu i pH različitih sustava u organizmu. Kako bismo to ispravili, potrebno je povećati unos svog ostalog povrća i voća (uključujući i limun koji je prirodno kiselog okusa, ali djeluje suprotno razgradnjom) i prosa koje može učinkovito zamijeniti pšenicu.

Od prosa možemo pripremati ukusnu kašu za doručak, sa komadićima voća i žlicom meda, pudinge, kolače. Možemo ga dodavati u juhe umjesto tjestenine, kuhati u woku ili na tavi s povrćem; proseno brašno ima odlična vezivna svojstva pa ga se koristi umjesto bjelanjaka za izradu kolačića, povrtnih pašteta ili vegeburgera.

Za pripremu i kuhanje prosa potrebno je svega desetak minuta; dovoljno ga je kuhati nekoliko minuta u kipućoj vodi i nakon toga ostaviti pet minuta u vrućoj vodi u kojoj se kuhalo kako bi zrno nabubrilo.

Kako bismo vam olakšali pripremu prosa, donosimo vam nekoliko jednostavnih početničkih recepata, nakon kojih će ova, s pravom nazvana zdrava žitarica, zacijelo postati vaš favorit!

Proso s bundevom

Proso s bundevom

Sastojci:

  • 2 šalice prosa
  • 2 šalice na kocke narezane bundeve
  • 1,5-2 šalice vode na šalicu prosa
  • Prstohvat soli na šalicu prosa

Proso najprije operite i zatim ga ispržite na tavi dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Proso i narezanu bundevu stavite kuhati u isti lonac, dodajte vodu i sol te kuhajte dok ne omekša, otprilike 30 minuta. Sve sastojke prebacite u posudu za pečenje s poklopcem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta na 180 stupnjeva. Kada bude gotovo, jelo mora sličiti kukuruznom kruhu. Režite na šnite i poslužite toplo.

Proso s povrćem

Sastojci:

  • 2 šalice prosa
  • Zrnje s 2-3 klipa kukuruza
  • 1/2 šalice na kockice narezane mrkve
  • 1/4 šalice na kockice narezanog čička
  • 1/2 šalice na kockice narezanog luka
  • 1/2 šalice na kockice narezanog celera
  • 1/2 šalice na kockice narezanog seitana
  • 3 šalice vode
  • Peršin

Operite proso te ga popržite u tavi nekoliko minuta dok ne postane zlatno-smeđe boje. Stavite proso, narezano povrće i vodu u lonac te kuhajte dok povrće ne omekša. Kad je kuhano poslužite sa svježe narezanim peršinom!

Prosena kaša

Prosena kaša

Sastojci:

  • 2 šalice prosa
  • žlica grožđica
  • jabuka narezana na kockice
  • kruška narezana na kockice
  • mala žlica meda

Stavite kuhati voće i grožđice u tri ??alice vode. Kada voće omekša dodajte proso koje ste prethodno oprali. Nakon 5 minuta, maknite s vatre i ostavite dok proso ne nabubri i „popije“ vodu. Prije posluživanja, umiješajte žličicu meda.

Dobar tek!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Kućna teretana - što nam je sve potrebno od opreme? x 17
    Osim što ćete značajno uštedjeti na vremenu i srezati troškove, kućna teretana vam daje i slobodu da možete vježbati doslovno kad god poželite, pa čak i usred noći.
  • Sve pozitivne strane integralnih žitarica x 37
    Trend povratka integralnim žitaricama nije toliko loš, makar bio samo trend. Osim što čuvaju naše zdravlje, cjelovite žitarice održavaju dobru liniju, ubrzavaju metabolizam i rad crijeva, a samim time...
  • Vodič kroz žitarice i biljne proteine x 36
    Ako su jedine žitarice s kojima ste upoznati – pšenica, riža, kukuruz i eventualno ječam (i to zato jer se koristi u proizvodnji piva), vrijeme je da proširite svoje vidike.
  • Žitarice - temelj zdravlja i zdrave prehrane x 25
    Žitarice su od pamtivijeka bile glavni izvor prehrane, proteina i ugljikohidrata, čine osnovicu prehrambene piramide, a mnoge od njih s vremenom su zaboravljene i nepotrebno izbačene iz svakodnevnih j...
Na forumu ima 16 komentara na ovu temu
Forum
oko 15kn, koju kunu više-manje, bar za onaj u dmu. javim tocno u pon kad cu ic u dm :)
viva_ganar
31.08.13. u 14:40
line
Ja sam danas malo eksperimentirala, sjetila sam se ovog teksta koji me ponukao na to. Radila sam za ručak grašak s noklicama (varivo). Inače noklice radim od jaja i brašna i malo posolim. Sad sam proso izmiksala u mlincu za kavu i upotrijebila ga umjesto brašna. I ispalo je mrak.Zaprške više ne radim u varivima, tako da sam se riješila brašna:)

Proso inače skuham i u njega umiješam kašicu od jabuke i marelice (DM). To mi zna biti doručak. 
Lola_zgb
31.08.13. u 15:55
line
Mora li se proso kuhati ili se može jesti kao pahuljice u mlijeku? (bez da je prethodno skuhan)
Princass
31.08.13. u 19:12
line
[QUOTE=viva_ganar]oko 15kn, koju kunu više-manje, bar za onaj u dmu. javim tocno u pon kad cu ic u dm :)[/QUOTE]

Javi može! Samo reci i koliko? :D
mettasttaza
01.09.13. u 08:57
line
Imaš ovdje kilu za 26 kn
Tancho
01.09.13. u 09:20
line
Pa vidio sam ja to negdje...sada kužim...hvala ti :) 
mettasttaza
01.09.13. u 09:22
line
http://i43.tinypic.com/acz82.jpg evo ti slikica pakiranja iz dma, 14kn 500g :)
viva_ganar
01.09.13. u 14:10
line
evo mene genija kupila sam ja proso vec prosle godine i nista, kao za kcer, a buduci da mi je kcer tako izbirljiva niti sam joj skuhala. Jako su mi se svidjeli recepti. Osobito onaj sa povrcem i kasom. Njami
Novamladamamauformi
14.09.13. u 04:36
line
a i ono sto je super, jako se brzo skuha.
Novamladamamauformi
14.09.13. u 04:36
line
Jucer sam ga skuhala za rucak jako fino. Ali dok sam ga jela, razmisljala sam da bi jako fino pasalo za dorucak sa cimetom i bananom.
Novamladamamauformi
23.09.13. u 08:25
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 28.08.2013
Piše:
Iva Pranjić