Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kalcijem protiv lomova

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Preparati kalcija su čvrsti dokaz koliko suplementi mogu biti korisni! Ako se kombiniraju s D vitaminom, kalcij može smanjiti problem lomova kostiju kod sportaša i starijih osoba čak za 50%! Istovremeno, upravo kod preparata kalcija ima najviše pokušaja trgovačkih špekulacija pa treba dobro otvoriti oči.

Koliko je tijelo "tvrdo" ili "mekano" ovisi o kalciju pa kada se kaže da ga u tijelu odrasle osobe ima između 1,0-1,5 kg onda to zvuči - čudno!. Zapravo čovjek bi bez kostiju bio hrpa mesa! Upravo zahvaljujući kalciju imamo "ljudsku" figuru. Ako je dakle, kalcij temeljni građevinski materijal, onda bismo o njemu trebali voditi više računa.

Tijelo muškarca

U praksi to najčešće nije tako! Onaj tko misli da je spominjanjem kostiju i zuba stavljena točka na kalcij, prevario se jer održavanje "čvrstoće" tijela je samo jedna od njegovih funkcija. Druge tek dolaze na red.

Kako djeluje

Kada se kod jake alergije daje intra venska injekcija kalcij glukonata, koristi se otopina iz ampule i u tom slučaju kalcij je - lijek! On sprječava nastanak koprivnjače djelujući na propusnost krvnih žilica. Kada ga nabavite u biljnoj ljekarni u tabletama ili pastilama, onda je suplement!

U "orkestru" minerala kalcij ima počasno mjesto premda on "radi" u sprezi s magnezijem i vitaminom D. Ovaj posljednji često se potpuno zaboravlja što može imati vrlo neugodne posljedice! Vitamin D naime dirigira distribuciju i apsorpciju kalcija, a ovaj opet utječe na krvni tlak! Reducirajući apsorpciju oksalata (soli oksalne kiseline) koji imaju tendenciju taloženja, kalcij sprječava nastanak bubrežnih kamenaca.

U probavnom traktu kalcij veže na sebe dio masti i kolesterola te tako pomaže organizmu uspostavljanje balansa ovih tvari.

Kalcij se koristi kao preventiva ili pomoćno sredstvo kod celijakije, osteoporoze, rahitisa, visokog tlaka, hiperkolesterinemije, PMS-a, stomatitisa itd.

Iz ovoga se vidi da je djelovanje kalcija u tijelu višeslojno; od tlaka i propusnosti krvnih žilica, do kvalitete zuba i kostiju. Rahitis u djece samo je jedna od težih posljedica nedostatka ovog minerala. Razvoj ploda u utrobi majke direktno ovisi o opskrbi kalcijem. Laki lomovi kostiju u sportaša i razvoj osteoporoze kod starijih osoba, rezultat je poremećaja u opskrbi kalcijem.

Gdje se nalazi

Najveći dio kalcija dolazi u organizam putem mlijeka i mliječnih prerađevina, pa onaj tko se odriče mlijeka, odriče se i kalcija.

Mliječni proizvodi

Ostali izvori su sjeme sezama, sardine, zeleno lisnato povrće, tofu dobiven pomoću kalcijevih soli itd. Naravno, najveći izvor kalcija su odgovarajući suplementi (kalcijeve soli).

Objavljeno 19.10.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!