Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kako hranom i aktivnostima dojilje mogu poboljšati kvalitetu mlijeka?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Majčino mlijeko je jedinstven proizvod koji sadrži pravo bogatstvo sastojaka optimalnih za razvoj novorođenčeta. Osim što je bogato vitaminima, mineralima, masnim kiselinama i antioksidantima, majčino mlijeko sadrži i čitav niz drugih sastojaka koji pomažu u izgradnji i rastu djeteta i njegovog imuniteta.

Zbog svega navedenog, liječnici uvijek prednost daju dojenju nego zamjenskom mlijeku, te potiču majke da i svojim prehrambenim i životnim navikama doprinesu kvaliteti mlijeka.

No, osim hranom, majke na kvalitetu mlijeka mogu utjecati i aktivnostima koje rade tijekom trudnoće, potvrdila je studija koju su objavili Harris i sur.

Znanstvenici navode da umjerena tjelovježba tijekom trudnoće povećava spoj u majčinom mlijeku koji djetetu može smanjiti opasnost od bolesti srca, dijabetesa, pretilosti i drugih stanja za cijeli život.

trudnoca

Vježbanje utječe na niz faktora zdravlja novorođenčeta

Najnovija istraživanja pokazala su da majke koje vježbaju prije i tijekom trudnoće stvaraju zaštitu protiv poremećenog metabolizma glukoze, smanjene kardiovaskularne funkcije i pretilosti.

Iako znanstvena javnost nije sigurna koji sastojak donosi ove benefite te kako točno trening na nju utječe, no znanstvenici vjeruju da se radi o utjecaju na oligosaharid 3-sialilaktoza (3 SL) koji nalazimo u mlijeku i koji daje zaštitu novorođenčadi.

Uz ostale mliječne oligosaharide, ovaj se jedini sintetizira u mliječnoj žlijezda i samo tijekom dojenja.

Znanstvenici su napravili studiju povezanosti aktivnosti trudnica i dojilja te podatke usporedili s prosječnom dnevnom aktivnošću. Žene koje su bile aktivnije imale su više razine 3 SL-a. Također, zabilježeno je da povećan udio 3 SL-a nije povezan s intenzitetom aktivnosti, jer već i umjerena aktivnost, poput redovnih šetnji pozitivno utječe na ovaj porast.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Vježbanju - da, ali stresu – ne!

Žene često u prvim mjesecima nakon poroda imaju niz novih stresova, a vrlo malo podrške okoline. Iako vježbanje doprinosi smanjenju znakova depresije i anksioznosti, kojima su sklone mlade majke, to ipak ne znači da svaka dojilja treba vježbati.

Naime, u želji da najbolje odrade sve obaveze oko djeteta, dojilje su često premorene i iscrpljene. Dodavanje vježbanja u ovaj naporni ritam nekim će majkama biti nemoguće i mentalno i fizički. Stoga, u ovim bi slučajevima vježbanje bilo kontraproduktivno te bi stvaralo dodatni stres majci.

dojenj

Namirnice koje poboljšavaju kvalitetu mlijeka

Umjesto toga, majke na kvalitetu mlijeka mogu utjecati i dobrim prehrambenim odabirima, kvalitetnim snom i mentalnim zdravljem. Majkama se savjetuje birati namirnice koje su nutritivno bogate: pune zdravih masti, vitamina i minerala, fitonutrijenata i antioksidansa.

Među namirnicama koje bi majke trebale imati na jelovniku su:

 • Avokado – bogat zdravim mastima i vrlo zasitan. Bogat je i vitaminima B, C, K i E te kalijem.
 • Orašasti plodovi – bogati mineralima poput željeza, kalcija i cinka te vitaminima K i B-kompleksa. Obiluju zdravim mastima i proteinima.
 • Grahorice i mahunarke – izvrsni izvori proteina, vitamina, minerala i fitoestrogena. Slanutak je jedna od najpoznatijih namirnica koje potiču proizvodnju mlijeka.
 • Gljive – zahvaljujući visokom udjelu beta-glukana gljive poput reishi, shiitake, maitake i sl. su izvrstan izbor za dojilje.
 • Zeleno lisnato povrće – sadrže fitoestrogene koji pozitivno utječu na proizvodnju mlijeka.
 • Povrće s crvenim i narančastim korijenom – mrkva i cikla bi morale biti na popisu namirnica svake mlade majke.
 • Sjemenke – bogate proteinima, zdravim mastima te željezom, cinkom i kalcijem. Suncokretove, bučine i sezamove sjemenke mlade majke moraju uključiti u svoj jelovnik.
 • Chia sjemenke – osim što su bogate vlaknima, proteinima, kalcijem i magnezijem, obiluju i omega-3 masnim kiselinama.
 • Sjemenke konoplje – bogate omega-3 masnim kiselinama te sadrže potpun izvor proteina (sadrže sve esencijalne aminokiseline). Bogate željezom i cinkom koji sudjeluju u rastu djeteta i zdravlju majke.
 • Lanene sjemenke – izvrstan izvor proteina, vlakana i omega-3 masnih kiselina, ali ih se obavezno mora jesti svježe mljevene jer tek u tom obliku mogu biti potpuno iskorištene.
 • Ashwagandha – studije pokazuju da 300 mg ashwagandhe dvaput na dan značajno smanjuje stres te snižava razinu kortizola.

dojenje

Reference:

 1. Harris, J.E., Pinckard, K.M., Wright, K.R. et al. Exercise-induced 3'-sialyllactose in breast milk is a critical mediator to improve metabolic health and cardiac function in mouse offspring. Nat Metab (2020).

Objavljeno 11.07.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!